Eenmaal binnen merk je de veranderende focus bij de diverse aanbieders. Mobiele devices zijn steeds meer commodity aan het worden: Ingram Micro schaart ze inmiddels onder de volume divisie. Maar ze zijn nog wel volop vertegenwoordigd, naast VR (virtual reality) devices en toepassingen, en 360-graden video. Voor mijn gevoel nog vooral als een gimmick, maar Samsung pakte er flink mee uit in een echte kermisattractie met een rollercoaster op de stand.
Op de enorme corporate stand van Huawei – naar schatting enkele duizenden vierkante meters groot en een investering van 140 miljoen euro, zo werd er gefluisterd – was voor de nieuwe mobiele devices slechts een bescheiden plek ingeruimd. De focus lag duidelijk op het totale ICT-portfolio. Van antennes en radiotechnologie, datacenter-oplossingen, IoT-oplossingen met 3G, 4,5 tot 5G tot bijzonder interessante Smart Port, Smart City en security-oplossingen. Wij werden rondgeleid door Jurjen Veldhuizen, Senior Marketing Manager, en Kayee Lam van PR. In zijn presentatie schetste Jurjen een beeld waar de organisatie nu mee bezig is. Zoals de participatie in het 5G consortium en de ontwikkeling van virtualisatie onder de naam Business Driven E2E Network Slicing.
Op het gebied van de enterprise is Huawei inmiddels zover dat ze een volledig datacenter zouden kunnen bouwen en inrichten, en die ambitie werd ook uitgesproken. Voor de 13 miljard mobile devices en 15 miljard connected devices die er de komende vijf jaar bij zullen gaan komen is Massive Machine 2 Machine (MM2M)- communicatie nodig. De uitdaging is om dat allemaal zonder interferentie en storingen te laten werken.
Op de stand van Lenovo spraken we met country manager Ruben Weenink, die enkele stevige uitspraken deed over de ophanden zijnde marktverovering met de Lenovo smartphone en hun premium merk Motorola.
Groots was ook de introductie van de nieuwe Samsung Galaxy S7 en S7 edge, daar kon je in heel Barcelona niet omheen. Als liefhebber van de Windows Phones was ik wel gecharmeerd van de Hewlett Packard Elite x3 draaiend op Windows 10 Mobile. Net weer wat krachter dan mijn net nieuwe Microsoft 950 XL. Bij fabrikanten als Qualcomm, ARM en Intel lag de focus op allerlei IoT-toepassingen waar de ontwikkeling van nieuwe radio- en chiptechnologieën aan de basis ligt.
Ook security aanbieders waren goed vertegenwoordigd in Barcelona, we spraken onder andere met Sophos, Kaspersky, ESET, G DATA en Soti. Martijn van Lom van Kaspersky stelde dat IoT ook synoniem is voor ‘Internet of Threats’. Hoe worden die miljarden devices beveiligd? Een flinke uitdaging met een sterk groeiende en steeds professionelere mondiale hacker-sector. De nieuwe country manager van BlackBerry, Michael Maas, wist ons te melden dat zijn bedrijf klaar is met een cross-platform voor IoT. Met de recent afgeronde overname van Good Technology heeft BlackBerry alles in huis voor veilige devices maar ook veilig M2MK-management.
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine nummer 1-2016]