Broadcom is bezig om flink te snijden in het bestand aan partners en distributeurs van VMware. Dat melden diverse nationale en internationale media. Broadcom nam afgelopen november VMware over voor 61 miljard US dollar, plus 8 miljard aan openstaande schulden.
Net voor kerst ontvingen alle ruim 65 duizend partners van VMware een e-mail met de aankondiging van het einde van het partnerprogramma en daarmee zegt Broadcom partnercontracten op. Een klein aantal van hen zal een uitnodiging krijgen om te solliciteren voor een nieuw partnercontract. Het gaat daarbij met name om de partners met hogere omzetten. Achterliggend doel van Broadcom lijkt te zijn het enorme overnamebedrag zo snel mogelijk terug te verdienen.
Broadcom wil ook snijden in het distributeursbestand. Wereldwijd zijn dat er nu nog zo’n 120, maar daarvan zullen er rond de 10 overblijven. Door de schifting in partners en distributeurs hoopt het bedrijf op relatief lager kosten voor een kleiner klantenbestand met meer omzet per klant.
De klant zelf wordt overigens ook niet gespaard. Langdurige licenties wordt met een opzegtermijn van zestig dagen opgezegd. Klanten worden voortaan verplicht om licenties in de vorm van maandelijkse abonnementen af te nemen. Voor veel klanten zal dit onvermijdelijk tot hogere kosten gaan leiden. De opzegtermijn is op zich heel gebruikelijk, maar daar wordt door de verkopende partij zelden of nooit gebruik van gemaakt.
Drastische maatregelen
Broadcom heeft inmiddels een dubieuze imago opgebouwd als het gaat om overnames. Onder leiding van topman Hock Tan heeft het bedrijf al bij de overnames van Computer Associates (2018) en Symantec (2019) laten zien dat het drastische aanpassingen in de overgenomen bedrijven niet schuwt. Als gevolg daarvan ligt Broadcom voortdurend onder het vergrootglas van de marktautoriteiten. In 2018 deed de Amerikaanse Federal Trade Commission onderzoek. In 2019 volgde de Europese Commissie, dat concludeerde dat het bedrijf zijn monopolie misbruikte om wurgcontracten af te sluiten, waarbij het niet terugdeinsde om klanten flink onder druk te zetten wanneer ze er niet in meegingen. In 2021 schikten Broadcom en Eurocommissaris voor mededinging, Margrethe Vestager. Tegelijk gebeurde hetzelfde aan de andere kant van de oceaan.
De diverse autoriteiten hadden dan ook maar liefst 17 maanden nodig om groen licht te geven voor de overname van VMware. Zoals het er nu naar uitziet, hebben die zich wellicht in de voet geschoten, door sommige aspecten niet mee te nemen in de evaluatie, zoals de gevolgen voor de bestaande partners en klanten.
Maar ook qua concurrentie waren er vooraf al voldoende reden voor zorg. Er zijn nauwelijks alternatieven voor gebruikers van het VMware cloudplatform. Hyper-V van Microsoft lijkt de beste papieren te hebben, mochten klanten massaal weglopen.
Broadcom achtergrond
Broadcom is van oorsprong een chipmaker, voortgekomen uit Hewlett-Packard, waar de divisie HP Associates heette. In 1999 werd het onderdeel verzelfstandigd onder de naam Agilent Semiconductor Products. Na een overname door diverse investeringsfondsen werd het bedrijf in 2005 omgedoopt in Avago Technologies. In 2008 nam Avago Infineon over, de halfgeleider spin-off van Siemens. In 2015 nam het bedrijf Broadcom Corporation over, waarna de nieuwe combinatie de naam Broadcom aannam.
In 2017 deed Broadcom pogingen om concurrent Qualcomm over te nemen. Saillant is dat beide bedrijven zo’n tien jaar eerder een verbeten strijd streden om door Qualcomm schendingen van patenten van Broadcom (het originele bedrijf). In 2009 volgde een schikking, na ingrijpen van de FTC. De vijandige overname van Qualcomm door Broadcom werd uiteindelijk geblokkeerd door (de regering van) Trump, waarbij de Amerikaanse veiligheid als argument doorslaggevend was. Broadcom, destijds gevestigd in Singapore, werd als risicovol ingeschaald vanwege de nabijheid van China en Huawei.
VMware werd opgericht in 1998. In 2004 het het overgenomen door opslagspecialist EMC, dat vervolgens in 2015 zelf werd ingelijfd door Dell. In 2021 maakt dat bedrijf bekend dat het VMware in de etalage zette.