Cisco heeft sinds 2016 HyperFlex in het portfolio. Cyrille Steendijk, bij Cisco werkzaam als Data Center Sales Specialist Hyperconverged en Tjark Pul, Business Development Manager Datacenter, bij Comstor spraken met ChannelConnect over deze next generation hyperconverged oplossing voor met name datacenters.
HyperFlex is volgens Steendijk een logische doorontwikkeling. Eerst zijn servers gevirtualiseerd, toen volgde networking. Nu is dat ook met storage mogelijk. “Rond 2014 zagen we gevirtualiseerde servers, networking en storage op een platform als converged systemen. Cisco heeft die ontwikkelingen nauwlettend gevolgd en op punten verbeterd. Dat leidde in 2016 tot de lancering van HyperFlex waarmee gevirtualiseerde networking, compute en storage met een managementschil bediend worden. De eerste twee waren al de basis van ons succesvolle UCS-platform. Wat dat betreft is HyperFlex de logische uitbreiding met een derde gevirtualiseerde component.” Het aanbod van hyperconverged systemen, oplossingen waarbij alles inclusief de SAN is gevirtualiseerd, is groot. Waardoor onderscheidt Cisco zich van de concurrentie? Steendijk: “Cisco’s HyperFlex staat voor optimaal op elkaar afgestemde hardware en software. HyperFlex betekent ook levering en ondersteuning door één vendor. Er is geen andere partij die dat evenaart.”
HyperFlex: een fabric dat toekomstgericht is, open en waar derden met API’s tegenaan kunnen praten
Datacenters en serverruimtes
HyperFlex is geschikt voor datacenters en serverruimtes. Pul: “Onze partners leveren het aan eindklanten die dergelijk ruimtes hebben. Ze kunnen het ook zelf gebruiken als basis voor diensten die ze ontwikkelen en in de markt zetten.” Op de vraag of alle partners HyperFlex omarmen, antwoorden Pul en Steendijk dat de grotere partners op dit moment actiever zijn. “En dat is ook volkomen logisch”, legt Steendijk uit. “Het is wat we ook gezien hebben toen Cisco met UCS kwam. Een deel van de markt moest er aan wennen dat we meer dan networking, draadloos en security deden. Nu voegen we storage toe aan het portfolio. Het duurt even eer de businesspartners en eindgebruikers inzien dat we hier over een heel logische combinatie spreken. Een fabric dat toekomstgericht is, open en waar derden met API’s tegenaan kunnen praten.”
Efficiency
“Wat Cyrille beschrijft herkennen we bij Comstor”, zegt Pul en voegt daar aan toe dat storage een dienst is die door HyperFlex een andere plek in de organisatie krijgt. “Zeker bij grotere bedrijven zie je dat iemand anders voor storage verantwoordelijk is dan voor networking of compute. Dat geldt bij de eindklanten net zo als bij de partners. Het vergt tijd om met die nieuwe situatie om te gaan. Tegelijk zien we ook, wederom bij zowel partners als eindklanten, dat de dagelijkse, praktische voordelen snel worden gezien.” Die voordelen zijn onder andere de verhoogde efficiency. Steendijk: ”IT wordt steeds complexer, het is bijna onmogelijk de vereiste kennis op peil te houden en er is een structureel tekort aan mensen. In plaats van drie specialisten, drie losse platformcomponenten en drie afzonderlijke product lifecycles kun je volstaan met een fabric dat networking, compute en storage verenigt. Dat fabric is flexibel en schaalbaar en simpel te bedienen. Dan maak je een slimme keuze.”
Parallel
HyperFlex is daarbij goed inzetbaar parallel aan bestaande oplossingen. “Daar krijgen we regelmatig vragen over”, geeft Pul aan: “Het idee dat bij sommige partners leeft is dat HyperFlex een vervanging is van bestaande converged oplossingen. Dat misverstand corrigeren we dan snel. HyperFlex kan perfect naast een bestaande oplossing worden ingezet. HyperFlex betekent niet dat bestaande, operationele of niet afgeschreven hardware overbodig wordt.”
Cloud
Steendijk: “Waar we ook vragen over krijgen is de toekomst van cloud. Cisco ziet twee ontwikkelingen die de noodzaak van HyperFlex onderstrepen. De eerste is dat een honderd procent externe-cloudstrategie lang niet altijd de beste oplossing biedt. Bedrijven die van externe clouds teruggaan naar een geheel of gedeeltelijke eigen on-premise-oplossingen zijn geen zeldzaamheid meer. Alles in een externe cloud is voor hen niet de oplossing, maar van de flexibiliteit en schaalbaarheid willen ze geen afstand doen. Dat stelt eisen aan de on-premise-omgeving en HyperFlex voldoet daar optimaal aan. De tweede ontwikkeling is hybride cloud. Alle analisten zijn het over eens dat het de norm wordt. Deze combinatie van off-premise met on-premise stelt eisen aan die twee platformen. HyperFlex is de basis voor een succesvolle hybride cloudimplementatie.
Uitleg voor bestaande en nieuwe partners
De voordelen van HyperFlex worden tijdens het gesprek steeds duidelijker. Tegelijk is ook duidelijk dat het een onderwerp is waar meer tekst en uitleg welkom is. Dat is een punt dat Steendijk en Pul zelf maken. Ze geven aan dat de vraag naar HyperFlex toeneemt, maar dat het voor een deel van de markt redelijk abstracte materie blijft. Steendijk: “Sommige partners hebben daarom echt behoefte aan meer uitleg en daar is niets mis mee. We zien ook verhoogde belangstelling van partners die voorheen weinig met storage deden. Die zien de contouren van nieuwe business en extra omzet omdat HyperFlex een subscriptioncomponent heeft.
Storage is een dienst die door HyperFlex een andere plek in organisaties krijgt
Pul schat in dat een aanzienlijk deel van de Comstor-partners die nu al datacenterdiensten voeren HyperFlex in het eigen portfolio zal opnemen. Steendijk gaat zelfs een stap verder. Hij sluit niet uit dat HyperFlex echt nieuwe partners gaat opleveren. Hij wijst daarvoor naar containers. “HyperFlex is een certified platform waarbij de klant het Kubernetes-platform out-of-the-box meekrijgt. Dat wordt ook nog eens automatisch onderhouden. Dat zou heel goed een groep partners of eindklanten kunnen aanspreken die tot nu toe niet op onze radar stond.”
Contact
Bestaande en nieuwe partners zijn ook nu weer een belangrijke schakel. Cisco en Comstor staan open voor de vragen en opmerkingen die zij hebben. Om dat optimaal te faciliteren worden door Cisco ook het komend jaar veel activiteiten voor partners en eindklanten georganiseerd. Alleen al in januari 2019 staan er drie Lunch & Learn-sessies gepland. Comstor is eveneens actief. Pul: “Ook bij ons blijft HyperFlex hoog op de agenda staan. Wij gaan door met voorlichting geven aan de business partners. Daarbij nemen we ook de mogelijkheden van Cisco Easy lease mee, wat het aanschaffen van HyperFlex vereenvoudigt. Bedrijven die naar aanleiding van dit artikel meer willen weten nodig ik dan ook van harte uit contact met ons op te nemen.”
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine, nummer 7]