De datacentersector staat aan de vooravond van een transformatieve periode. Tijdens Kickstart Europe 2025 werd duidelijk hoe datacenters, kunstmatige intelligentie en regelgeving de toekomst van de sector vormgeven.
Voor de achtste keer organiseerde Dutch Data Center Association (DDA) het jaarlijkse event Kickstart Europe. Wat ooit begon als een bijeenkomst met 200 aanwezigen, is uitgegroeid tot een evenement dat nog maar net in de Amsterdamse RAI past. Dat staat symbool voor de dynamiek in de markt.
“Verandering hangt in de lucht,” opende Stijn Grove, Managing Director van DDA, zijn welkomstwoord. “Datacenters in heel Europa ontwikkelen zich razendsnel en grote investeringen worden aangekondigd in Spanje, Italië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Tegelijkertijd zien we in traditionele markten zoals Frankfurt, Londen, Amsterdam, Parijs en Dublin een sterke dynamiek met fusies, overnames en nieuwbouwprojecten.”
Solide digitale infrastructuur
Een van de belangrijkste aanjagers van deze groei is kunstmatige intelligentie, die een steeds grotere vraag naar capaciteit creëert. “AI verovert de wereld en de cloud blijft zich uitbreiden. Dit betekent dat elke regio een solide digitale infrastructuur nodig heeft om de groeiende vraag bij te benen.”
Volgens Grove is samenwerking essentieel om de sector toekomstbestendig te maken. “We kunnen deze uitdagingen alleen samen aangaan. Onze sector is de basis voor alles wat gaat gebeuren op het gebied van AI, cloud en digitale economie.”
Ook Kevin Restivo, directeur van Data Centre Research bij vastgoedspecialist CBRE, onderstreepte in zijn keynote tijdens Kickstart Europe de enorme dynamiek in de datacentersector, vooral in Europa.

Kevin Restivo, directeur van Data Centre Research
Volgens Restivo zijn er vijf belangrijke aspecten die illustreren hoe sterk de sector in beweging is. Allereerst is de vraag naar capaciteit groter dan ooit. “Om aan die enorme vraag te voldoen, wordt er dit jaar een recordhoeveelheid nieuwe capaciteit toegevoegd, een ongekende hoeveelheid, niet slechts een record,” aldus Restivo. Toch blijft dit onvoldoende om aan de vraag te voldoen. “De leegstand, de beschikbaarheid, is lager dan ooit, en aanbieders hebben moeite om aan de vraag te voldoen.”
Net als Grove benoemde ook Restivo de impact van AI. “De afgelopen twee tot drie jaar hebben we veel gehoord over de wereldwijde golf van AI-vraag,” zei hij. “Europa heeft hier langzamer op gereageerd, maar we zullen dit jaar zien dat nieuwe capaciteit specifiek wordt toegewezen aan AI.” Grote techbedrijven zoals Microsoft en Amazon Web Services investeren miljarden in nieuwe AI-datacenters. “Deze hyperscalers tillen de sector naar nieuwe hoogten.”
Toekomstige groei en uitdagingen
De sector staat voor een enorme expansie. “De sector werkt harder dan ooit om nieuwe datacenters te bouwen en operationeel te maken.” De grootste groei zal plaatsvinden in de belangrijkste markten zoals Frankfurt, Londen, Parijs, Dublin en Amsterdam. “In totaal zal dit leiden tot meer dan 9 gigawatt aan operationele datacentercapaciteit tegen het einde van het jaar, waarvan 3 gigawatt zelfgebouwd is.”
Toch zijn er ook uitdagingen. “De bouwkosten stijgen aanzienlijk,” waarschuwde Restivo. “Waar het drie jaar geleden nog ongeveer 10 miljoen euro per megawatt kostte om een datacenter te bouwen, ligt dat nu rond de 12 miljoen euro.” Daarnaast vormen elektriciteitskosten een grote belemmering voor verdere groei. “Europa heeft de hoogste elektriciteitsprijzen ter wereld, vooral in de regio’s waar datacenters zich concentreren.”
Desondanks blijft de vraag naar AI-capaciteit sterk stijgen. “Dit vormt een van de belangrijkste drijfveren voor de markt,” concludeerde Restivo. “En er lijkt geen einde in zicht.”
Een uitgebreid verslag van Kickstart Europe 2025 verschijnt in de komende printeditie van ChannelConnect.