Roy Ikink, Managing Director Resources bij Accenture & Christiaan Ypma, Senior Manager Technology Strategy bij Accenture
Door voor meer flexibiliteit te zorgen en de kosten te verlagen, is de keuze voor cloud computing bijna vanzelfsprekend geworden. De voordelen die cloud biedt kunnen echter verder worden uitvergroot door bij de business case en tijdens de migratie extra aandacht te besteden aan duurzaamheid. Dat betogen Roy Ikink en Christiaan Ypma van Accenture.
Door de snelle groei van de hoeveelheid apparaten en data zal het gebruik van de publieke cloud alleen maar toenemen. Over niet al te lange tijd wordt elke organisatie ondersteund door cloud, of, zoals Accenture het noemt, cloud first. Door de groeiende investeringen in cloud, stijgt het aantal grote datacenters met zo’n 14 procent per jaar. Maar aan deze groeicijfers kleeft een prijs. Het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van alle datacenters wereldwijd is gelijk aan dat van heel Spanje.
Toch is het met een duurzame aanpak zeker mogelijk om met de massale migratie naar de publieke cloud bij te dragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Accenture publiceerde recent het rapport ‘The Green behind the Cloud’ en becijferde daarin dat deze daling zo’n 59 miljoen ton CO2 per jaar kan zijn. Op die manier kunnen ook data-intensieve bedrijven direct bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering.
Energie-efficiënte datacenters
De afgelopen jaren heeft Accenture honderden bedrijven ondersteund bij hun cloudmigratie. Daarbij gingen duurzame en financiële doelstellingen hand in hand. Dit leverde kostenbesparingen op van 30 tot 40 procent. Dit is gelukt door meer flexibiliteit, het beter benutten van de beschikbare capaciteit en energie-efficiënte infrastructuren. Deze voordelen maken publieke datacenters kostenefficiënter dan eigen datacenters van bedrijven. Accenture draait inmiddels zelf zo’n 95 procent van alle applicaties in de cloud. Die overstap leverde na het derde jaar 14,5 miljoen dollar op. Dit bovenop jaarlijkse kostenbesparingen van 3 miljoen dollar door continue optimalisatie.
Duurzaamheid als zakelijke succesfactor
De voordelen van een cloudmigratie gaan echter verder dan de aanzienlijke kostenbesparingen. Cloud stimuleert ook innovaties die op hun beurt mogelijk de energietransitie versnellen en het bijvoorbeeld mogelijk maken om grondstoffen effectiever en circulair te gebruiken. Dit streven sluit goed aan bij toenemende aandacht voor duurzame onderwerpen bij CEO’s. Uit recent onderzoek van de UNGC en Accenture blijkt dat ruim 99 procent van de CEO’s duurzaamheid als succesfactor voor hun organisatie ziet.
Duidelijke visie is bepalend
De vraag is hoe organisaties dat moeten aanpakken, want niet iedere cloudmigratie is groener. De behaalde voordelen zijn afhankelijk van hoe een bedrijf omgaat met drie onderwerpen: duurzaam inkopen, ontwikkelen met ambitie en voortdurende innovatie.
Een duurzame cloud first-aanpak start met de keuze voor een leverancier die bewust omgaat met CO2-uitstoot. Een duidelijk visie op duurzaamheid is namelijk bepalend voor de manier waarop datacenters ontwikkeld, gebouwd, beheerd en uiteindelijk ontmanteld worden. Veel leveranciers investeren in lager energieverbruik om kosten te verlagen en aan de geldende normen te voldoen.
Dat is wezenlijk anders dan bewust investeren in het opwekken van hernieuwbare energie, recyclen van hardware en de inzet van geavanceerde analytics om de operatie te optimaliseren. Door deze factoren te combineren, behaalde Microsoft in 2018 met haar Azure platform al een besparing van 93% energie en 98% in CO2 in vergelijking met een traditioneel datacenter, en is de energie-efficiency van Amazon Web Services momenteel al 3,6 keer beter dan van een gemiddeld datacenter. De combinatie van een groene energiemix met transparante real-time informatie over de uitstoot geeft een goed beeld van duurzaamheidsdoelen van een cloudleverancier.
Ontwikkel datacenters met ambities
Er zijn verschillende varianten van cloudmigratie. Van IaaS of lift-and-shift zonder redesign en duurzame softwareontwikkeling tot applicatieoptimalisatie voor ‘fabric of the cloud’. Elke aanpak heeft een positief effect op de uitstoot. Voor IaaS-migraties is een vermindering van 84 procent haalbaar in vergelijking met een traditionele infrastructuur. Als een organisatie applicaties speciaal voor de cloud ontwikkelt, is zelfs een afname van 98 procent mogelijk. Een basale migratie effent de weg voor CO2-reductie door slimmer energieverbruik en geavanceerde koeling. Het voordeel is dat de hardware van cloudleveranciers vaak efficiënter werkt en de beschikbare capaciteit optimaal benut wordt. Zeker als een leverancier ook hernieuwbare energie gebruikt, is de CO2-uitstoot veel lager.
Cloud-native applicatieontwikkeling
Bewuste keuzes in de manier van softwareontwikkeling biedt organisaties nog extra besparingsmogelijkheden. Door de ontwikkeling beter af te stemmen op de cloud-native architectuur benutten applicaties de voordelen van on-demand computing maximaal. Dit vergroot de inzet van de beschikbare servercapaciteit en vergemakkelijkt de flexibele inzet van rekenkracht.
Zelfs de keuze voor de programmeertaal en hoe daarin geprogrammeerd wordt, hebben impact op het energieverbruik en de uitstoot. Zo ontwikkelde Amazon met CodeGuru een machine learning-service die helpt om vertragende code te traceren en met voorstellen komt voor verbetering. Door deze kennis te gebruiken om applicaties te verbeteren, is de inzet van de beschikbare CPU’s met 325 procent verbeterd. Er is dus minder capaciteit nodig om dezelfde prestaties te realiseren.
Naast de technische aanpak is de betrokkenheid van het management een bepalende factor. Zij moeten durven kiezen voor duurzaamheid in plaats van alleen te focussen op kostenbesparingen of performance. Als een organisatie deze keuze maakt, dragen cloud-native applicaties bij aan een daling van de CO2-uitstoot tot wel 98 procent.
Voortdurend innoveren
Cloudleveranciers profiteren van unieke schaalvoordelen en werken nauw samen met andere stakeholders om hardware zo efficiënt en circulair mogelijk te maken. In combinatie met de beschikbaarheid van technologieën, zoals AI, IoT en robotica is het mogelijk om sneller en met minimale impact duurzame, circulaire producten en diensten te ontwikkelen voor de consument van nu. Uiteindelijk is dat de beste basis voor een groene wereld en gezonde bedrijven.
Roy Ikink is Managing Director Resources bij Accenture. Christiaan Ypma is Senior Manager Technology Strategy bij Accenture