Steeds meer IP-gebasseerde securityproducten vervangen de verouderende analoge systemen. Als gevolg hiervan staan producenten van deze securityproducten voor de uitdaging om gebruikers te helpen de rijkdom aan digitale informatie te integreren tot relevante business intelligence.
Ons kader voor de ontwikkeling van slimme netwerkapparaten begon al in 1995. Thin client technologie was toen een groeiende trend die primair werd toegepast door Oracle en Netscape.
Terugkijken naar een vooruitstrevende trend
Het gaf bedrijven de mogelijkheid om meer rekenkracht te leveren aan meedere gebruikers, door hen een zware server te laten delen. Een thin client-oplossing verlaagde niet alleen de total cost of ownership voor het totale systeem, maar door een centrale server te gebruiken was het eenvoudiger om het systeem te onderhouden. Axis herevalueerde het ‘thin’-concept en kwam met Thinserver Technologie. Ons doel was het netwerk slimmer te maken, zodat apparaten met dezelfde infrastructuur goedkoper konden worden beheerd en onderhouden. Het was een logische stap in het uitbreiden van ons aanbod, wat toentertijd was gefocust op printservers. Thinserver werd snel het kader waarmee serverapparaten werden ontwikkeld om bijna alles aan het netwerk te verbinden, zoals opslag, home automationsystemen tot modeltreinen en kerstverlichting aan toe.
De belangrijkste Thinserver-producten uit die tijd waren de netwerkcamera’s en video-encoders, omdat die uiteindelijk een hele industrie hebben hervormd. Vandaag de dag zijn wereldwijd tientallen miljoenen netwerkvideoapparaten geïnstalleerd van een groot aantal producenten. Dankzij de netwerkmogelijkheden kan video grote gebieden monitoren. Hiermee werd city surveillance voor elke stad een bereikbare en betaalbare optie.
IoT en security
Nu het enthousiasme over IoT toeneemt, ontstaan er kansen voor beveiligingsproducten die zijn gebasseerd op het IoT-concept. Deze kunnen nuttige data verzamelen en automatisch delen met andere IoT-apparaten. De op netwerk gebasseerde apparaten kunnen op afstand bestuurd worden, en door de apparaten aan elkaar te verbinden heeft de eindgebruiker volledig overzicht over meerdere lokaties.
Met deze mogelijkheden kan een IP-gebasseerd toegangscontrolesysteem een gewone deur in een intelligent IoT-apparaat veranderen. Dankzij IoT kan de netwerk deurcontroller geconfigureerd worden voor een cloudomgeving waar toegangscontrole onderdeel wordt van een hosted systeem. Zo’n model is specifiek toepasbaar voor omgevingen met veel deuren die extra beveiliging of geintegreerde video nodig hebben. De netwerkdeurcontroller heeft de voordelen van PoE, lagere installatiekosten, een verhoogde systeembetrouwbaarheid en een lagere total cost over ownership dan analoge tegenhangers.
Om de inzetbaarheid van IP-camera’s en netwerkdeurcontrollers te vergroten, kunnen accessoires en producten, zoals speakers en luidsprekers worden toegevoegd. De luidspreker kan als IoT-apparaat op zijn beurt weer automatisch getriggerd worden door bewegingsdetectie afkomstig van een netwerkcamera, maar ook door een vooraf opgenomen audiofragment af te spelen. Dit kan handig zijn om grafittivandalisme te voorkomen of indringers af te schrikken. Met een geïntegreerd videomanagementsysteem kan de beveiliger op afstand zelfs direct praten met de overtreders en blijft de gemeente een hoop geld bespaard. De IoT-capaciteiten en open standaarden maken integraties eenvoudig als de andere apparaten ook een open standaard hanteren. Bovendien kunnen speakers die SIP ondersteunen een regulier telefoonnumer toegewezen krijgen, zoals elk andere VoIP telefonie apparaat.
IoT kan ook een belangrijke rol spelen in bijvoorbeeld een praatpaal voor nooddiensten. Door de praatpaal uit te rusten met video krijgen hulpdiensten veel betere feedback en een beter begrip van de situatie. Als de ‘Door Station’ met SIP wordt ondersteund, kan deze eenvoudig geintegreerd worden met een noodnummer zodat noodoproepen de juiste prioriteit krijgen bij elk alarm. Bijkomend zijn de besparingen van installatie en systeemintegratie enorm.
Game changers
Door IoT-apparaten op open standaarden te baseren is er veel veranderd in het landschap van fysieke beveiliging. Maar een van de grootste veranderingen, met betrekking tot het beperken van systeemkosten, was Power over Ethernet (PoE). Door met één kabel het IoT-apparaat van stroom te voorzien en tegelijkertijd de data te versturen, worden installatiekosten significant verlaagd. Er is simpelweg minder bekabeling nodig voor een project, wat leidt tot minder manuren bij de installatie. Met PoE hoeven geen dure (coax)-kabels naar de recorder of controlekamer te worden getrokken, zoals bij analoge videocamera’s, kaartlezers of intercoms. Met PoE in de netwerktopologie loopt slechts één kabel van het IoT-apparaat naar een centraal gelegen PoE-switch. Van de PoE-switch loopt opnieuw één kabel verder naar de recorder of de centrale ruimte om de data te streamen van alle verbonden IoT-apparaten.
Een andere in het oog springende game changer vormen de clouddienten. IoT-apparaten zijn namelijk uitstekende kandidaten voor dergelijke diensten. De enige initiële investering voor de eindgebruiker is het IoT-apparaat zelf.
De dienstverlener beheert de rest van het systeem – zoals data opslag, een veilige web portal met gebruikerstoegang, systeem upgrades, geauthoriseerde gebruikershandleidingen, voortdurend onderhoud – voor een vast bedrag per maand. Door beveiliging, toegangscontrole en andere fysieke beveiligingssystemen als operationele kosten te zien, in plaats van eenmalige investeringen kunnen eindgebruikers de vruchten plukken van IoT tegen veel lagere kosten.
IoT is overal
IoT slaat zijn vleugels ook wijd uit in de comsumentenwereld. Slimme thermostaten sturen huiseigenaren alerts wanneer ze op vakantie zijn. Nanny-cams laten ouders een oogje in het zeil houden als ze op hun werk zijn. Er zijn al slimme koelkasten die automatisch boodschappen bestellen bij een slinkende voorraad. In de beveiligingswereld helpen IoT-apparaten bedrijven hun beveiligingssystemen te managen als één samenhangend platform – van indringingssensoren en brandalarmen tot videobewaking, toegangscontrole, luidsprekers, praatpalen en video-intercoms. IoTmonitoringsapparaten worden zelfs verbonden aan omgevingscontrole zodat het HVAC-systeem (Heat Ventilation en Air Conditioning) in een gebouw binnen vooraf ingestelde settings opereert. Kunnen we binnenkort intelligente broodroosters in de personeelsruimte verwachten?
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine nummer 4-2016]