Efficiënt en duurzaam
Van een ongrijpbaar toverwoord, waar iedereen wel een mening over had, is de ‘cloud’ de afgelopen jaren in snel tempo ieders leven binnengekomen. Het is dan ook geen verrassing dat het aantal datacenters in ons land sterk groeit. Hoe je het immers ook wendt of keert, uiteindelijk staat er ergens een server te draaien – steeds vaker in een datacenter. Nederland is de laatste jaren uitgegroeid tot een belangrijk knooppunt in het internationale dataverkeer. Ook resellers en systemintegrators die zich toeleggen op digitale services en clouddiensten hebben profijt van deze sterke infrastructuur.
Lees het Datacenter & Cloud Dossier 2021 nu hier online!
In de Wieringermeerpolder in Noord-Holland wordt nog dit jaar een aantal nieuwe hyperscale datacenters in gebruik genomen. Google heeft zijn gigantische datacentum in Eemshoven flink uitgebreid, terwijl ook Microsoft bezig is met bouwwerkzaamheden – zelfs nog voordat de benodigde vergunningen helemaal rond waren. En dan is er nog het megalomane project van een nog onbekend Amerikaans techbedrijf (Amazon? Facebook? Apple?) dat in de Flevopolder het grootste datacentrum van Nederland wil gaan bouwen. Het datacentrum in Zeewolde zal een gebied van 166 hectare (ongeveer 330 voetbalvelden) beslaan.
De datacenters worden met argusogen in de gaten gehouden door omwonenden en lokale en regionale politici. De datacenters leggen per slot van rekening een groot beslag op de ruimte en de groene energie. Google en Microsoft laten zich van hun beste kant zien en hebben toegezegd mee te werken aan duurzaamheidsdoelstellingen en bij voorkeur in Nederland opgewekte groene energie te gebruiken voor hun datacenters.
Maar ja, door het toegenomen stroomverbruik raken de klimaatdoelen voor duurzaam opgewekte energie ook steeds verder buiten bereik, zou je denken. Zo verbruikt het nog te bouwen superdatacentrum in Zeewolde in zijn eentje bijna 1,4 terawattuur per jaar. Het datacentrum mag dan een enorme energieslurper zijn, bijkomend voordeel is dat het zo veel warmte produceert dat grote delen van de omliggende gemeentes Harderwijk en Zeewolde van het gas af kunnen. De lokale overheden en de provincies Flevoland en Gelderland zien het helemaal zitten en onderzoeken nu hoe de restwarmte hergebruikt en afgezet kan worden via een regionaal warmtenet.
Een trend die ook Stijn Grove, directeur van de Dutch Data Center Association (DDA), de brancheorganisatie van datacenters in Nederland, signaleert. “Negentig procent van de stroom die datacenters gebruiken, wordt omgezet in thermische energie die nuttig kan worden gebruikt voor de verwarming van gebouwen. Datacenters zijn volgens recent onderzoek van het CBS momenteel goed voor 0,32 procent van het Nederlandse energiegebruik, ondanks de opgeklopte verhalen die je in sommige media ziet.”
Opvallend is dat de exponentiële groei van ons datagebruik niet heeft geleid tot grote groei van het energieverbruik wereldwijd. Logisch, aldus Grove. “Omdat steeds meer bedrijven hun IT naar professionele datacenters migreren, wordt ook onze IT steeds efficiënter.” Kortom, zonder datacenters zouden we juist meer stroom verbruiken. Datacenters combineren efficiëntie en duurzaamheid, waardoor het mes aan twee kanten snijdt. Hoe meer cloud hoe beter!
Arnold is Platform Manager van ChannelConnect
arnold.lefebre@imediate.nl
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in Datacenter & Cloud Dossier 2021]