In onze rubriek ‘Het meest opvallende nieuws volgens…’ volgt een prominent in de markt een week lang intensief de berichtgeving in onze branche. Hij of zij selecteert een bericht dat opviel en geeft er een reactie op.
Deze week las Marc De Schepper, Sales Engineering Manager Benelux bij Commvault, berichten op deze website. Achtergrondstukken die we plaatsten op 10 en 11 augustus over de toekomst van AI en automatisering in datacenters en de problemen met de huidige cloud-prijsmodellen vielen hem op.
De Schepper: “AI en prijsmodellen zijn ontwikkelingen die het cloudlandschap nu en in de toekomst waarschijnlijk zullen tekenen, maar het raakvlak tussen deze ontwikkelingen is eigenlijk net zo interessant.”
AI en datacenters: waar hebben we het over?
Met de hype rondom AI en automatisering vergeten we soms wat AI in de praktijk betekent. In het artikel van 10 augustus over de mogelijke toekomst van AI in datacenters wordt dit volgens De Schepper goed belicht. “Het artikel benoemt dat in enkele datacenters van Google een AI-systeem zonder menselijke tussenkomst snapshots van duizenden sensoren analyseert. Dit om het energieverbruik te optimaliseren. Aan de technische zijde ben ik niet gespecialiseerd in AI. Maar als we het hebben over AI in datacenters in een operationele zin, is efficiënter met resources omgaan door enerzijds inzichten te verwerven met AI-analyses, en anderzijds die inzichten geautomatiseerd in te zetten, wel de kern van het verhaal.”
Levensduur hardware verlengen
Volgens De Schepper is de inzet van AI een logische volgende stap in het automatiseren van het beheer van datacenters, en kan dit helpen om kosten terug te dringen: “We zien dit in datacenters bijvoorbeeld al bij Kubernetes. Wanneer een container op een inefficiënte intensiviteit een applicatie runt, kan een systeem automatisch een extra container opspinnen voor een effectievere verdeling van de workload. Zoals het artikel benoemt kan je daar inderdaad energieverbruik, CO2 uitstoot en mogelijk zelfs fysieke ruimte voor datacenters mee besparen. Wat niet in het stuk wordt benoemd, maar wat wel meetelt, is dat je met AI zelfs kunt bepalen dat servers op bepaalde momenten uitgezet kunnen worden. Dit kan de levensduur van hardware opkrikken. Door meer te doen met minder capaciteit kunnen vooral de IaaS-dienstverleners hier flinke winst uithalen.”
De potentie van AI voor cloud consumptie
Het artikel van 11 augustus gaat over een ander onderwerp, namelijk dat van cloud prijsmodellen. De voordelen op het gebied van flexibiliteit en schaalbaarheid van de cloud zijn algemeen bekend, maar soms zijn snelle beslissingen nodig om hier optimaal van te profiteren. De Schepper: “Organisaties hebben in het moment niet altijd direct zicht op de resources die ze daadwerkelijk nodig hebben. Snelle beslissingen leiden daarom nog wel eens tot onoverzichtelijke en dure consumptie van clouddiensten. “
Prijsmodellen van de provider
AI kan een deel van de oplossing vormen voor onoverzichtelijke en dure cloud-consumptie. “Het artikel benoemt correct dat voor een deel van de bedrijven die hun data bij een provider hebben gestald, het praktisch gezien niet rendabel is om nog over te stappen. Daardoor zijn zij overgeleverd aan de prijsmodellen van de provider, die vaak weinig inzichtelijk zijn. Hierdoor maakt een bedrijf hoge kosten. Door de efficiëntieslag die AI in datacenters mogelijk kan maken, wacht providers winst als zij daar goed gebruik van maken,” vertelt De Schepper.
Meer doen met minder
“Die efficiëntie kan alleen tot stand komen als workloads optimaal aan de juiste cloud-resources gekoppeld worden. Als de inzet van AI goed ingekaderd wordt, zal automatische koppeling voorkomen dat bedrijven gebruik maken van diensten die buiten hun pakket vallen, zonder in te leveren op de snelheid waarmee ze besluiten nemen. Zo kan de inzichtelijkheid teruggebracht worden in de prijsmodellen. Als bijkomend effect zou toegenomen efficiëntie ook kunnen leiden tot lagere prijzen. Zo kan een bedrijf winst behalen bij een provider die meer wil doen met minder.”
De Schepper brengt nog een nuance aan: “Bedrijven moeten daarnaast niet vergeten dat zij ook zelf nog invloed hebben op hun verbruik, bijvoorbeeld door de applicaties waar ze voor kiezen. Een databeheer-applicatie die op Linux draait kan bijvoorbeeld veel zuiniger zijn dan een die op Microsoft gebouwd is.”
Risico van korte termijn denken
De Schepper sluit af. “Ik voorzie nog wel uitdagingen bij het realiseren van deze potentiële win-win. Bij de huidige cloud-prijsmodellen bestaat het risico dat providers ten prooi vallen aan kortetermijndenken. Dat ze blijven focussen op consumptiestijging. Partners zijn nog wel eens geneigd om aan lift en shift te doen. Ik bedoel: wat we on-premise deden, doen we ook gewoon in de cloud. Het besef dat er in de cloud op termijn meer te behalen valt door energieverbruik, CO2, fysieke ruimte en capaciteit te besparen zal eerst breed moeten indalen. Misschien dat analyses van AI ook dat duidelijk kunnen maken. En zo kunnen helpen om ingesleten prijsmodellen te doorbreken.”