In onze rubriek ‘Het meest opvallende nieuws…’ volgt een prominent in de markt een week lang intensief de berichtgeving op ChannelConnect.nl. Hij of zij selecteert een bericht dat opviel en geeft er een reactie op.
Het oog van Mark van Brummen, Presales Consultant bij USoft, viel deze week op een artikel over de moeilijkheden omtrent het beheren van de alsmaar groeiende hoeveelheden data. In de turbulente wereld van IT, waar continu nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden, lijkt het bijbenen van de explosieve datagroei steeds lastiger te worden. Deze ontwikkeling maakt dat CIO’s wereldwijd voor een uitdaging komen te staan.
De uitdaging van monitoring
De databerg lijkt steeds hoger te worden, met als extra uitdaging dat data veelal verspreid zit door de gehele organisatie, waardoor er ook gebruik wordt gemaakt van meerdere monitoringstools. Je kunt deze situatie vergelijken met die van een luchtverkeersleider, die op twintig schermen tegelijk moet kijken en alles in de gaten moet houden. Dit is echter niet de core activiteit van IT-professionals, en door het enorme volume aan data is de kans groot dat men niet meer ziet welke data belangrijk is en hoe de meeste waarde uit data gehaald kan worden.
En dit is slechts een fractie van die grote berg. Door te investeren in slimme monitoringstools kun je makkelijker aangeven welke data relevant is en welke niet, en monitor je dus alleen de data waarop actie vereist is. Daarnaast brengen deze tools de diverse datastromen uit de organisatie bij elkaar, wat overzicht creëert én kansen biedt om de data effectief in te zetten. Dit laatste is nodig om ‘Act Now’ te zijn als organisatie, en te kunnen voldoen aan de hoge verwachtingen die klanten vandaag de dag hebben. Deze slimme tools zijn dusdanig geavanceerd dat ze uit zichzelf harder of juist langzamer gaan werken in piek- of juist dalperiodes. Zo bespaar je als organisatie kosten en ontlast je je medewerkers.
Waarde van data
Om data daadwerkelijk effectief en efficiënt in te zetten, is het van belang dat je weet wat de waarde van deze data is. Dit doe je door te bepalen wat je met data kunt en wat je uit deze data kunt halen voor een betere dienstverlening. Het gaat er dus echt om wat je in je bedrijfsvoering met data kunt doen.
Een mooi voorbeeld hiervan is Schiphol. De luchthaven analyseert en koppelt met behulp van low code data aan elkaar, met als resultaat dat data direct extra waarde krijgt en ingezet wordt in het operationele proces. Bijvoorbeeld wanneer een vlucht vertraagd is, worden medewerkers en systemen geïnformeerd over welke mensen er in het vliegtuig zitten, of zij over moeten stappen op een andere vlucht en of die eventuele overstap überhaupt nog mogelijk is. Hierdoor kunnen ze zorgen voor de beste service voor de klant, zelfs voordat de vlucht geland is. Denk aan het inzetten van extra personeel bij de aankomstgate of het in gang zetten van oplossingen wanneer passagiers hun overstap niet meer halen.
Door deze twee (bijna fysiek gescheiden) verschillende datastromen, de informatie van de vertraagde vlucht en de informatie van de volgende vlucht, met elkaar te verbinden, heeft Schiphol de customer experience naar een hoger niveau getild. En kan sneller reageren op verstoringen in het proces.
Het begint bij de basis
Succesvolle digitale transformatie is alleen haalbaar wanneer je beschikt over een goede fundatie om op voort te bouwen. Maak als organisatie tijd vrij om de huidige systemen en datastromen onder de loep te nemen. Inzichtelijk maken welke data je al hebt, waar deze data zit en vooral wat je met deze data kunt doen, is een goede eerste stap naar het creëren van overzicht. Vanuit deze positie kun je stappen ondernemen om de databerg tegen te gaan door het IT-landschap op een gestructureerde manier in te richten.
Het trotseren van de databerg is te vergelijken met het beklimmen van een daadwerkelijke berg. Dezelfde kernprincipes zijn van toepassing: zorg dat je goed voorbereid bent, bepak jezelf met de juiste tools en leer hoe je deze moet gebruiken. Vanaf het startpunt lijkt de reusachtige hoeveelheid aan data waarschijnlijk intimiderend. Maar wanneer je start met de klim, biedt de groei in beschikbare informatie juist een prachtige kans, namelijk de kans om deze data effectief toe te passen om zowel de user- als customer experience te optimaliseren.