Melchior Aelmans, Chief Architect EMEA bij Juniper Networks, las op 1 augustus het nieuws dat Vertiv met nieuwe adviezen komt voor de omgang met extreme hitte in datacenters.
Aelmans reageert: “Hitte en energieverbruik in datacenters worden steeds belangrijkere thema’s binnen het kanaal en de IT-industrie. Dit ten eerste omdat duurzaamheid binnen bijna elk bedrijf hoog op de agenda staat. Ten tweede omdat we ook vaker te maken lijken te krijgen met de effecten van klimaatverandering, waaronder extreem weer.”
“Vertiv geeft in dit nieuwsbericht zinnige tips over het bestrijden van warmte. Namelijk door te kijken naar de systemen van het datacenter, datakoeling, onderhoud en alternatieve energiebronnen. Het is belangrijk dat hier aandacht voor is, omdat de IT-industrie de plicht heeft om duurzame methoden voor hun klanten in de praktijk te brengen. En hier transparant over te communiceren. In het verlengde daarvan moeten we ook kijken naar de bron van die warmte binnen datacenters: de apparatuur. Bestrijden is immers goed, maar voorkomen is beter.”
Verhoogde efficiëntie
Apparatuur gebruikt in datacenters wordt van oudsher gebouwd met het oog op hoge beschikbaarheid en performance en niet direct op energie-efficiëntie. Sommige vooruitstrevende leveranciers passen echter het ontwerp van hardware aan om ervoor te zorgen dat energiezuinigheid een topprioriteit is naast prestaties. Aelmans: “Apparatuur, waaronder servers, routers en switches, kan de omgevingstemperatuur nog verder verhogen, wat moeilijker te controleren is bij extreem warm weer. Eén voorbeeld voor het efficiënter inzetten van apparatuur wordt in het artikel al gegeven, namelijk de eco-modus instellen op de UPS (Uninterruptible Power Supply). Er zijn echter veel andere stappen om te zetten om de efficiëntie van apparatuur te verhogen.”
“Kun je bijvoorbeeld een deel van de routers en switches die in gebruik zijn uitzetten wanneer de vraag naar netwerkcapaciteit minder hoog is? Het uitzetten van een deel van de apparatuur klinkt voor menig bedrijf angstaanjagend, maar er zijn routers op de markt die de mogelijkheid bieden om individuele Packet Forwarding Engines (PFE’s) aan en uit te zetten, zonder andere eenheden te beïnvloeden. Als deze mogelijkheid goed benut wordt, kan dit niet alleen de opgewekte warmte verminderen, maar ook voor aanzienlijke energiebesparingen zorgen in zowel de koeling als verbruik van het apparaat zelf.”
Pay as you grow
“Met deze strategie in gedachten kunnen bedrijven er ook voor kiezen een ‘pay as you grow’ model te implementeren, waarbij met het oog op toekomstige opschaling een router of switch met meer capaciteit wordt aangeschaft dan op dit moment nodig is. Een deel van de apparatuur wordt direct gebruikt en wanneer uitbreiding gewenst is, kan simpelweg meer capaciteit ingezet worden op de geïnstalleerde infrastructuur. Dit is zowel financieel voordelig als duurzaam.”
Een andere stap is het energiezuiniger maken van componenten terwijl ze draaien. Vooral indien deze altijd aan moeten blijven. Aelmans: “Er zijn veel factoren die invloed hebben op het energieverbruik van bijvoorbeeld een high-end router. Hoe vaak schakelen componenten, hoe zijn deze componenten inherent ontworpen? Maar ook: hoe zijn ze met elkaar verbonden? En op welk technologisch proces zijn ze gebaseerd? Dit heeft allemaal invloed op het energieverbruik. Dit is niet iets wat een datacenterbeheerder zelf op kan lossen. Maar dit zijn wel allemaal knoppen waar sommige duurzame leveranciers aan draaien. Op het moment dat het bestaande netwerk of de componenten uitgebreid of vervangen moeten worden, is het belangrijk om te gaan kijken naar de energiezuinigheid van het aanbod.”
Gebruik de eco-modus
Aelmans vat samen: “Voor het efficiënter maken van een datacenter gelden eigenlijk dezelfde tips als thuis. Gebruik de eco-modus op een apparaat als dit beschikbaar is. Zet apparatuur, of delen ervan die je niet gebruikt, uit. En kijk bij de aanschaf naar het stroomverbruik. Gezien de schaal van datacenters, is er met deze tips een wereld te winnen. Dit zowel in termen van verantwoord verbruik als operationele kosten.”