Sven Schoenaerts, Managing Director Benelux NetApp
Het is niet alleen de hoeveelheid data die explodeert, maar ook de complexiteit ervan. Naast dat gegevens steeds meer verschillende vormen aannemen, staan ze ook op steeds meer verschillende locaties. En dan vooral in de cloud. Tegelijkertijd mag het beheer van data niet anders zijn. Geen afhankelijkheid van locatie maar wel snelle beschikbaarheid. Het is taaie kost waar resellers voor staan, ook omdat in steeds meer nieuwe technologie moet worden geïnvesteerd om het bij te benen. NetApp probeert orde in de chaos te scheppen met haar data fabric, maar wil partners tegelijkertijd alle mogelijkheden geven zich te onderscheiden in de markt.
Data-opslag en databeheer zijn al 25 jaar de kernactiviteiten van NetApp. Het bedrijf zal zich daar ook op blijven richten, zo zegt Sven Schoenaerts, Managing Director Benelux. Het is immers ook een markt waaruit de rek nog lang niet verdwenen is. “De datacentric wereld wordt steeds meer de realiteit”, zegt hij. “Hotelgasten die hun tandpasta zijn vergeten kunnen binnenkort bezoek verwachten van een robot die hen een tube komt brengen op hun hotelkamer. Om dat te doen is data nodig, en data wordt de munteenheid van de digitale economie.”
Complexer, maar ook lucratiever
Maar zoals het geld van nu contant in je portemonnee, giraal op je rekening of zelfs digitaal als Bitcoin staat, zo is data tegenwoordig ook over diverse locaties verspreid. De tijd dat de gegevens allemaal in je eigen ICT-omgeving rondhangen, is voorbij. Daarom is ook NetApp meegegroeid met de trend als het gaat om hun producten. “We hebben traditioneel één sterk productportfolio, het klassieke FORS-gamma met ONTAP als software layer”, zegt Schoenaerts. “We zijn de laatste jaren ook geëvolueerd naar een portfolio company en we hebben ondertussen zeven productlijnen. Die zijn allemaal verbonden met de problematiek van datamanagement: in de cloud, on premise, voor objectstorage, voor ongestructureerde data, bepaalde softwaretools voor monitoring en beheer.”

Svan Schoenaerts
De crux is om procesmatig met databeheer om te gaan
Maar dat wil niet zeggen dat NetApp haar aandacht heeft verbreed naar andere disciplines of directe leveringsmethodes. “Ons doel blijft: we manage and protect the world’s data”, verzekert hij. “We blijven daarnaast ook echt een technologiebedrijf. Wij hebben diepe kennis van databeheer en gaan zelf geen services naar de markt brengen. Dat doen we via ons ecosysteem van onze partners en service providers.”
Volwassenheid
Die partners krijgen met dat bredere maar specialistische aanbod te maken met meer complexiteit, maar dat is volgens Schoenaerts niet verwonderlijk. “De complexiteit aan de klantzijde neemt immers ook toe.” Als voorbeeld noemt hij de beslissingsbevoegdheid die bij organisaties allang niet meer alleen maar bij management en ICT-afdelingen ligt. “Een derde van budgetten van bedrijven die zijn gerelateerd aan IT-investeringen, en dus ook aan datamanagement, worden niet vanuit het IT-departement gedaan, maar vanuit de marketing of business-line”, zegt Schoenaerts. “Denk daarbij aan SaaS-oplossingen puur voor het afnemen van bijvoorbeeld marketing- of businessapplicaties. De volwassenheid van eindgebruikers is sterk gestegen en de toegankelijkheid van zulke gespecialiseerde services en applicaties is door de cloud enorm vereenvoudigd. Dus de verwachting van de eindklant stijgt, het aanbod stijgt, IT-departementen zitten daartussen en moeten samen met de channelpartners een antwoord formuleren.” Hij noemt het zelfs een revolutie wat er gaande is in de markt voor databeheer. “Vanuit channelpartner perspectief is de druk hoog om te investeren in nieuwe toepassingen. In OpenStack, Cassandra, Mongo, of Docker, of wat er ook maar gebeurt in het datacenter.”
Vrijheid voor de partner
Het is ook om die redenen dat NetApp zijn partners redelijk vrij laat in het definiëren van diensten, tot de support aan toe. “Het supportaanbod van NetApp kan generiek zijn, maar eindklanten kunnen net andere behoeften hebben”, zegt Schoenaerts. “Daar kunnen channelpartners het verschil maken. Wij bieden ze de mogelijkheid om hun eigen supportservices met back-to-back supportgarantie vanuit NetApp te bouwen. Ze gebruiken onze support dan als een soort bouwstenen.” De crux van datamanagement is volgens Schoenaerts uiteindelijk om procesmatig en gestandaardiseerd met databeheer om te gaan, onafhankelijk van het type applicatie, protocol of locatie. “Waar het ook over gaat en welke component van die disciplines je ook nodig hebt: je moet op een eenduidige manier kunnen beheren, op iedere platform, voor iedere applicatie, voor iedere locatie en voor ieder storagemedium. Alleen dan kun je de efficiencyslag winnen. Als je per workload een andere manier van datamanagement doet, verzuip je onder de datagolf.”
‘Wij werken toe naar de data fabric als open platform’
Elasticiteit
Het kernproduct van NetApp, ONTAP, biedt dan ook vele vormen van beheer in één omgeving. “Alle processen, alle beheerfunctionaliteiten die de klant in de eigen datacenter gebruikt kunnen op exact dezelfde manier gebruikt worden bij een hyperscaler.” Dat biedt ook kostenvoordelen. “Een voorbeeld is dat je vaak ziet dat gebruikers in de cloud de hyperscalers gebruiken omwille van de elasticiteit die deze resource te bieden heeft. Je hebt onbeperkte toegang tot een compute resource binnen Amazon of Azure.” En omdat het om enorme hoeveelheden data gaat, is veel aandacht besteed aan de efficiency van de verwerking. Niet de data zelf, maar alleen de veranderingen worden door de oplossingen bijgehouden. “Dan hoef je geen terabytes meer te verplaatsen, maar enkele megabytes.”
Platformonafhankelijke fabric
Uiteindelijk is het doel om tot een platformonafhankelijke fabric te komen. Belangrijk aspect daarvan is dat ook technologie van derden kan worden bestuurd vanuit een enkele omgeving. “We hebben al jaren een technologie waarmee we non-NetApp storage-arrays virtualiseren en waar we NetApp bovenop kunnen zetten. De hardware-investering blijft en krijgt het voordeel van de beheermogelijkheden van NetApp.” Op die technologie bouwt NetApp verder, waardoor partners ook meer eigen oplossingen hier bovenop kunnen ontwikkelen. “Onze volledige portfolio willen we integreren met de data fabric”, zegt Schoenaerts. “Wij werken toe naar de data fabric als open platform, waarop iedereen diensten kan ontwikkelen. Voor ontwikkelaars is dat interessant, want ONTAP is nog steeds het grootste platform qua marktaandeel wereldwijd.” «
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine nummer 6-2016]