In onze rubriek ‘Het meest opvallende nieuws’ volgt een prominent in de markt een week lang intensief de berichtgeving op ChannelConnect.nl. Hij of zij selecteert een bericht dat opviel en geeft er een reactie op.
Tim Blok, CTO bij Visma | Onguard, liet deze week zijn blik vallen op het artikel over watergebruik in datacenters van de Dutch Data Center Association. Want de aanhoudende droogte en lage waterstand leiden tot een golf aan kritiek op datacenters. Volgens verschillende media zou het hoge waterverbruik van deze datacenters namelijk een van de mogelijke hoofdoorzaken zijn voor het tekort aan drinkwater.
Als reactie op deze aantijgingen heeft Dutch Data Center Association het waterverbruik van datacenters en andere sectoren met elkaar vergeleken. Zij stellen in het artikel ‘Watergebruik datacenters in perspectief’ dat het waterverbruik van datacenters in verhouding tot andere branches laag is en nooit een gevaar vormt voor de Nederlandse drinkwatervoorzieningen.
Duurzaamheid binnen software
Wat dit nieuws voor Tim Blok zo opvallend maakt, is dat er door veel media alleen wordt ingezoomd op het niet duurzame aspect van datacenters. Terwijl er nog veel meer stappen te zetten zijn als IT-organisatie om jouw processen te verduurzamen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de software. Daar gaat weinig watergebruik mee gemoeid, maar het aanbieden van applicaties en uitvoeren van workloads in datacenters kost vaak ontzettend veel stroom. Daar liggen dus veel onbenutte kansen en mogelijkheden om software zo te ontwikkelen dat het op een duurzame manier kan worden aangeboden.
Het is daarbij belangrijk dat bij de ontwikkeling van technologie milieuoverwegingen vanaf de tekentafel tot het eindproduct worden meegenomen. Denk daarbij aan factoren als stroomverbruik en benodigde capaciteit op de server van het datacenter.
Problemen met inefficiënte software wordt regelmatig opgelost door inzet van extra hardware of capaciteit, omdat dit een eenvoudige en snelle oplossing is. Maar het werkelijke probleem kan vaak veel beter in de software worden opgelost. Een verdubbeling van hardware is namelijk een flinke stap met bijbehorende stroomverbruik en kosten, terwijl het soms eenvoudig mogelijk is om de software tien keer zo efficiënt te maken. Het ontwikkelen van duurzame technologie maakt een product voor de hele keten sterker en komt alle knooppunten ten goede, van de klant, tot het eigen bedrijf en uiteraard het milieu.
Toepassen schaalbaarheid
Een andere manier om technologie te verduurzamen is door gebruik te maken van flexibele capaciteit bij het datacenter. Als bedrijven snel kunnen opschalen bij piekbelasting en af kunnen schalen in een rustige periode, zorgt dit voor minder stroomgebruik en waterverbruik in de datacentra. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van software voor kantoren. Die vragen overdag veel meer capaciteit van een datacenter dan ’s nachts. Het is dan zonde om die capaciteit ook in de nacht in te zetten.
Op het gebied van verduurzaming van technologie valt er dus ontzettend veel te winnen en dat is niet alleen voorbehouden aan de optimalisatie van hardware. Ook op het gebied van software zijn er veel kansen om als IT-bedrijf zo duurzaam mogelijk bezig te zijn. Dus neem alle IT-processen onder de loep om te zien hoe jouw bedrijf bij kan dragen aan een beter milieu.