In onze rubriek ‘Het meest opvallende nieuws’ volgt een prominent in de markt een week lang intensief de berichtgeving op ChannelConnect.nl. Hij of zij selecteert een bericht dat opviel en geeft er een korte reactie op. Deze week: Ton-Pieter Lenderink van Nutanix.
Ton-Pieter Lenderink, Channel Sales Manager bij Nutanix, selecteerde het artikel waarin ChannelConnect schrijft over het mogelijk maken van dataopslag in Europa door Microsoft.
In januari 2023 start Microsoft met het EU Data Boundary-plan. Met dit project – dat onder druk van de EU tot stand is gekomen – stelt Microsoft zakelijke klanten in staat om data op te slaan en te verwerken in de Europese Unie. Met dit initiatief kunnen klanten van Microsoft niet alleen voldoen aan steeds strenger wordende compliance-wetgeving, maar zorgen zij er ook voor dat zij niet langer afhankelijk zijn van buiten-Europese grootmachten en corporaties.
Bredere trend
Deze ontwikkeling past in een bredere trend waarin men zich steeds bewuster wordt waar hun data zich bevinden en wie hier toegang tot heeft. Daarnaast nemen we als Europese Unie met deze wetgeving een stukje van onze onafhankelijkheid terug. Voorheen waren we afhankelijk van de het beleid en de wet- en regelgeving van het (buiten-Europese) bedrijf zelf en/of het land waarin deze opereert – in dit geval de US. Zij bepalen hoe er met onze data om wordt gegaan en wie hier toegang tot heeft. Die regie nemen we naar aanleiding van Microsoft’s EU Data Boundary-plan terug.
Neem de regie over de eigen data terug
Hoewel de omslag van Microsoft goed nieuws is, ben je nog steeds afhankelijk van een partij als je alle data in Azure opslaat. Steeds meer bedrijven beginnen zich te realiseren dat ze dat niet langer willen. Ondanks dat partijen als Microsoft, maar ook AWS en Google, goede en bewezen diensten leveren waar bedrijven veel profijt uit kunnen halen, leidt de afhankelijkheid van één partij ertoe dat een organisatie bijvoorbeeld minder flexibel kan zijn als gevolg van het beleid of (onbedoelde) fouten of storingen van die partij. Dit geldt vaak ook voor de wet- en regelgeving van het land waarin het bedrijf opereert. Ook daar willen we als Europa dus niet langer afhankelijk van zijn.
Dat we door het EU Data Boundary-plan de regie over data die gecreëerd en bewaard worden in Europa terugnemen, betekent echter niet dat bedrijven niet langer hoeven na te denken over waar hun data staat. Ook nu data zich binnenkort binnen de Europese grenzen bevinden, en daarmee beter voldoen aan privacy- en compliance-wetgeving, is het belangrijk om ook na te denken over in welke IT-omgeving jouw data en assets zich bevinden en of zij daar het beste tot hun recht komen. Is de public cloud daar bijvoorbeeld de beste omgeving voor of kan er beter gepresteerd worden in een hybride IT-omgeving? En hoe blijf je – indien de praktijk dat vereist – de komende jaren flexibel en wendbaar zodat je tijdig kunt bijsturen?
Waar komen jouw assets het best tot hun recht?
Waar men bijvoorbeeld voorheen dacht dat de public cloud enkel voordelen zou bieden, blijkt het de hoge verwachtingen inmiddels niet altijd waar te kunnen maken. Veel bedrijven beseffen zich dat de public cloud als totaaloplossing duurder en tijdsintensiever is dan verwacht en dat het niet voor iedere asset het prestatieniveau of de flexibiliteit biedt dat een andere omgeving wel kan bieden.
Neem dus niet enkel genoegen met het feit dat jouw data binnenkort veilig in Europa kunnen staan, maar heroverweeg ook van welke partij(en) je afhankelijk wil zijn om jouw data en assets veilig op te slaan en te efficiënt te draaien.