22
mrt
Security sessie NIS2: Next steps
Microsoft, Schiphol
10:00
Vorig jaar is Insight gestart met het verzorgen van security-sessies rondom de introductie van NIS2. De NIS2-richtlijn moet eind 2024 zijn vertaald naar nationale wetgeving, die dan gaat gelden voor alle organisaties die volgens de richtlijn gezien worden als ‘essentieel’ of ‘belangrijk'. Tijd om concreet te worden.
In het eerste kwartaal van 2024 staat de internetconsultatie gepland die organisaties de mogelijkheid geeft te reageren op de concept wetteksten die uit de NIS2-richtlijn voortkomen. Hierdoor krijgt u ook meer inzicht in wat er van u wordt verwacht als u eind 2024 aan de wet moet voldoen en hoe u aan de slag kunt met de voorbereidingen.

Waarom dit event?
Inmiddels zijn er een aantal zaken duidelijk, waaronder de tijdslijnen voor het rapporteren van incidenten. Zo moet er volgens de nieuwe NIS2-regels binnen 24 uur een eerste melding van een nieuw incident aan het Computer Security Incident Response Team(CSIRT) gerapporteerd worden. Veel bedrijven zijn daarom bezig om mensen te trainen en processen te verbeteren of om dergelijke taken te outsourcen.

Vanuit Insight gaan we een verdieping geven op dit onderwerp, op vrijdag 22 maart 2024 bij Microsoft op locatie Schiphol. Gedurende dit evenement worden de taken en verantwoordelijkheden bij het omgaan met incidenten besproken. Vragen worden beantwoord zoals; Hoe ziet een Security Incident Response Plan eruit? Welke processen moeten we aan denken? Welke taken en verantwoordelijkheden zijn er? Hoe werkt het als er een derde partij bij is betrokken?

Daarnaast zullen we in de sessie Microsoft Sentinel en Microsoft Security Co-Pilot laten zien door middel van een korte demonstratie. Met behulp van dergelijke hulpmiddelen kunnen de processen namelijk aanzienlijk worden verbeterd.

Voor wie is dit bedoeld?
IT-directors, CISO, IT-managers, Data Protection Officers, Security Officers en Compliance Officers.

Datum: vrijdag 22 maart 2024
Tijd: 10.00 – 13.00 uur, inclusief lunch
Locatie: Microsoft, Schiphol
Taal: Engels
09
apr
Zorg & ict
Koninklijke Jaarbeurs, Utrecht
13:00
Zorg & ict is het grootste health tech event van Nederland en dé jaarlijkse ontmoetingsplek waar (zorg)professionals uit het hele ecosysteem in één bezoek gerichte informatie en inspiratie opdoen over de nieuwste slimme technologieën en relevante ict-oplossingen. Sprekers delen hun kennis op de Health Tech Mainstage en exposanten tonen hun laatste innovaties
18
apr
Cyber Security Event; ‘NIS2 – nog een half jaar te gaan!’
Mikrocentrum Veldhoven
13:30
Het jaarlijkse Cyber Security Event van Claranet in samenwerking met het Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport (CWB) staat dit jaar in het teken van ‘NIS2 – nog een half jaar te gaan!’. Nadruk van deze editie ligt op twee belangrijke, maar veelal ondergeschoven, NIS2-onderwerpen: ketenverantwoordelijkheid en OT-security. Deze beide onderwerpen zijn van belang voor de (maak)industrie, een van de sectoren die specifiek genoemd wordt in de NIS2-richtlijn, daarom is het van belang dat beide onderwerpen worden meegenomen in de cyberweerbaarheid binnen deze sector.

In de snel evoluerende digitale wereld is de veiligheid van onze netwerken en informatiesystemen van vitaal belang. Om deze veiligheid te waarborgen, heeft de Europese Unie de herziene Netwerk en Informatiesystemen Directive 2022/0383 geïntroduceerd, ook bekend als ‘NIS2’. NIS2 brengt belangrijke wijzigingen met zich mee ten opzichte van de oorspronkelijke NIS-richtlijn en legt de nadruk op het versterken van de digitale veiligheid in Europa. NIS2 zou in oktober 2024 van kracht worden. Onlangs is bekend geworden dat deze deadline naar verwachting niet gehaald gaat worden. Een nieuwe deadline is nog niet bekend gemaakt, het streven is om de vertraging te beperken tot enkele maanden. Dit houdt echter niet in dat we niet voorbereid moeten zijn voor deze nieuwe wetgeving, vandaar dat er voor gekozen is de naam van het event ‘NIS2 – nog een half jaar te gaan!’ te behouden.

Ketenverantwoordelijkheid en OT-security.
De inhoudelijke nadruk voor dit event zal komen te liggen op twee onderwerpen die enorm spelen in en rondom de (maak)industrie; ketenverantwoordelijkheid en OT-security. Aangezien in Eindhoven het hart van de maakindustrie in Nederland zit, is hierbij de samenwerking gezocht met het CWB. De participanten van het CWB zijn met name organisaties vanuit de hightech- en maakindustrie met als doel, door samen te werken en kennis te delen, de algemene cyberweerbaarheid te vergroten. Ketenverantwoordelijkheid en OT-security zijn wat dat betreft ‘spot-on’ voor deze organisaties.

Wat is te verwachten?
Er is samen met het CWB naar een evenwichtig programma gezocht waarbij de basisinformatie over de introductie van NIS2 gecombineerd wordt met branche-specifieke informatie rondom de sub-onderwerpen Ketenverantwoordelijkheid en OT-security. Er wordt niet de (technische of juridische) diepte ingaan; het is een event waar praktische informatie en hands-on stappen over NIS2 gedeeld worden, waarmee aanwezigen direct aan de slag kunnen gaan.

Sprekers
Community Manager van het CWB Lisette Oosterbosch zal een keynote geven en ingaan op de ketenverantwoordelijkheid binnen de (maak)industrie. Daarna zal Business Development Manager bij Fortinet Jasper Wubben ingaan op de uitdagingen rondom OT-security en de valkuilen daarvan doornemen. Binnenkort zullen we de derde spreker bekend maken.

• Cyber Security Event; ‘NIS2 – nog een half jaar te gaan!’
• Datum: 18 april 2024
• Tijd: 13:30 – 17:00 uur
• Locatie: Mikrocentrum Veldhoven

Aanmelden voor dit event is mogelijk via de eventpagina.