Amsterdam staat op de tweede plek van de Global Cities AI Readiness Index voor steden tot 3 miljoen inwoners. De ranglijst brengt in kaart welke steden voorbereid zijn op het gebruik van artificiële intelligentie (AI).
Op de eerste plek in de ranglijst staat Stockholm. De lijst is opgesteld door het internationale advieskantoor Oliver Wyman. Amsterdam scoort hoog omdat de stad een heldere visie heeft op AI. De verwachting is dat AI de komende jaren een belangrijke rol gaat spelen in het leven van stadsbewoners, bijvoorbeeld bij het voorspellen van verkeersdrukte, het efficiënt verwerken van afval en het onderhouden van de openbare ruimte.
De hoge score van Amsterdam is mede te danken aan het feit dat de stad relatief veel middelen beschikbaar heeft. Er zijn veel buitenlandse ondernemingen actief die investeren in kennisontwikkeling op het vlak van AI. Ook de Amsterdamse universiteiten leveren een belangrijke bijdrage.
Om AI in goede banen te leiden heeft de gemeente Amsterdam een innovatieteam samengesteld onder leiding van directeur Ger Baron. “AI-toepassingen hebben nu al verregaande impact op de samenhang van de stad,” zegt Baron. “Denk daarbij aan navigatie- of datingapps. We komen nu in de fase dat de gemeente AI kan inzetten voor het oplossen van grote maatschappelijke uitdagingen zoals armoedebestrijding, terrorisme en gezondheidszorg.”
Oliver Wyman waarschuwt dat een slechte voorbereiding op de komst van AI negatieve gevolgen kan hebben. Denk aan banenverlies, maatschappelijke ongelijkheid en een bedreiging zijn voor de privacy. Een goede voorbereiding is belangrijk voor de toekomstige concurrentiepositie en de sociale cohesie van een stad.
Uit de enquête, die onderdeel uitmaakt van het onderzoek, blijkt dat Amsterdammers gemengde gevoelens hebben over de technologie. 64 procent van de ondervraagde Amsterdammers verwacht dat AI voordelen met zich meebrengt. Daar tegenover staat dat 42 procent verwacht dat hun baan binnen 10 jaar geautomatiseerd zal worden.