Edwin Beerentemfel, manager business development Middle Europe bij Axis Communications
De ontwikkeling van slimme camera’s is al lang één van de meest tekenende voorbeelden hoe IoT in de praktijk werkt. Het helpt ook dat specialistische leveranciers deze markt al lang onderzoeken. “Het is zo’n beetje het eerste IoT-device dat we hebben uitgebracht”, zegt Edwin Beerentemfel van Axis Communications.
Wij zijn al sinds 1995 bezig met IoT”, aldus Edwin Beerentemfel, manager business development Middle Europe van Axis Communications. Het is een statement met lef maar Beerentemfel durft hem te onderschrijven. “Eigenlijk zelfs al daarvoor, bestond de term nog niet.” Axis Communications is in 1984 in Zweden opgericht en richtte zich op de markt voor signaalconversie. Gaandeweg leverde het bedrijf oplossingen om printers te delen in bedrijfsnetwerken, een enorme innovatie voor een apparaat dat toen nog alleen via een Centronics-connector aan desktops werd aangesloten. “Het is zo’n beetje het eerste IoT-device dat we hebben uitgebracht.” In 1995 bedacht Axis om camera’s aan het netwerk te koppelen en op dat gebied is het bedrijf nu één van de marktleiders.
Twee trends
In de markt van slimme camera’s doen zich sinds 2014 twee trends voor. “Om te beginnen zijn camera’s veel meer gemeengoed geworden”, zegt Beerentemfel. “Het is voor resellers moeilijker geworden zich te differentiëren met een merk dat niemand anders levert, want de camera’s doen steeds meer hetzelfde. De tweede trend is dat camera’s van analoog naar digitaal zijn geëvolueerd. Vroeger werden camera’s aangesloten die een stream over een analoge uitgang leverden en dat was het. Nu zijn ze allemaal IP-gebaseerd. Er draaien webservers op evenals additionele applicaties. Dat maakt de camera’s slim.”
Doordat camera’s gemeengoed zijn geworden, daalt de prijs. “IP-camera’s waren altijd veel duurder dan analoog, maar de technologiepush vanuit de consumentenindustrie heeft de prijs omlaag gebracht.”De intrede van IP-camera’s is begonnen in de enterprisemarkt, maar de groei zit nu vooral bij de middelgrote en kleine organisaties.” Resellers gaan daardoor anders opereren. “Het gaat niet meer om de productverkoop. Gemeenten beschrijven al in aanbestedingen dat ze ‘tien jaar beeld’ geleverd willen hebben. Dat is een andere benadering dan ‘lever ons camera’s met die en die functionaliteit en deze specificaties’”, aldus Beerentemfel.
Gerichter handelen

Edwin Beerentemfel
Maar hij wijst er dan ook op dat gemeenten hun cameratoezicht uitbreiden naar hele oplossingen voor slimme steden. Smart cities zorgen ervoor dat ambtenaren niet meer eindeloos naar beelden hoeven turen, maar dat de technologie helpt bij het genereren van metadata waardoor ze gerichter kunnen handelen. Dat kan onder meer door camera’s aan microfoon-arrays te koppelen. Hierdoor kunnen ook zaken als geluidsvervuiling worden vastgelegd. “Wij zijn heel actief met Living Labs waar we het bedrijfsleven, overheid en universiteiten om nieuwe concepten te ontwikkelen”, zegt Beerentemfel. “Het helpt om ontwikkelingen te versnellen. Uiteindelijk vloeit het terug naar de oplossingen die resellers standaard kunnen leveren. Het is als met Formule 1. Die technieken komen na enkele jaren terug in gewone personenauto’s.” «
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine nummer 4/5-2017]