De Britse fabrikant van snelle computers Maxeler opent een vestiging in Delft. Daar zal onderzoek worden gedaan naar Internet of Things (IoT)-toepassingen. Maxeler IoT-Labs sluit zich aan bij techincubator YES!Delft.
De Delftse vestiging is gericht op enkele nieuwe toepassingsgebieden waaronder gepersonaliseerde medische zorg. Denk daarbij aan massale verwerking van DNA-data en snelle berekeningen voor radiotherapie. Maxeler IoT-Labs zal zich ook bezighouden met beveiliging van computernetwerken en IoT-oplossingen, kunstmatige intelligentie voor zelfrijdende auto’s en grafische dataverwerking voor virtualrealitysystemen.
Maxeler werd in 2003 opgericht en heeft al vestigingen in Londen en Californië. Het bedrijf bouwt snelle computersystemen die specifieke problemen oplossen door ruwe data snel om te zetten in bruikbare informatie. Traditionele computers bestaan uit hard- en software, maar Maxeler heeft de kritieke delen van de software vervangen door hardware. Daardoor zijn de computers twintig tot vijftig keer sneller dan traditionele computers. Het bedrijf hielp onder meer de Amerikaanse bank JP Morgan bij risicoanalyseberekeningen voor investeringsportfolio’s.
Dankzij de enorme rekenkracht kan Maxeler problemen oplossen waar dit met traditionele computersystemen te lang zou duren, te veel energie zou kosten en te veel fysieke ruimte zou vragen. Hiermee speelt Maxeler in op een belangrijke ontwikkeling: de exponentieel stijgende hoeveelheid data, onder meer als gevolg van het internet of things (IoT). Doordat steeds meer apparaten via internet met elkaar in verbinding staan, ontstaat er een stroom data die simpelweg te groot is om te verwerken met traditionele computersystemen.
De vestiging in Delft start met drie medewerkers. Het plan is om binnen drie jaar tien tot twintig medewerkers te hebben. Maxeler zegt dat de aanwezigheid van talent afkomstig van de TU Delft gaf de doorslag bij de keuze voor YES!Delft. Eerder al ging Maxeler samenwerkingen aan met andere opleidingsinstituten zoals Stanford en Imperial College.
Bij het naar Delft halen van Maxeler waren onder meer InnovationQuarter, The Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), Delft Technology Partners (DTP) en het Department for International Trade (DIT) van de Britse ambassade betrokken.