In een verklaring zei Canon dat het een bod van 340 Kroon op alle uitstaande aandelen heeft uitgebracht, een premie van bijna 50 procent op de slotkoers van het aandeel afgelopen maandagavond. Axis heeft inmiddels verklaard dat de Raad van Bestuur en de directie het bod onvoorwaardelijk steunen; daarnaast hebben drie grote aandeelhouders met een totaal aandelenpakket van rond 40 procent eveneens hun instemming gegeven.
Canon heeft al bewakingscamera’s in zijn portfolio en ziet groeikansen in de bewakingsmarkt, al is niet bekend hoeveel omzet de fabrikant hier behaalt. Met de overname wordt Canon één van hoofdrolspelers in de markt voor videobewakingssystemen die door marktonderzoeksbureau IHS eind vorig jaar werd geschat op een waarde van 15 miljard dollar. In die markt vertegenwoordigt het segment voor netwerk-beveiligingscamera’s een waarde van 3,86 miljard dollar. AXIS was daarin eind 2013 marktleider met een marktaandeel van 17,5 procent.
Het overnamebod komt een maand nadat Canon een lichte stijging van de kwartaalwinst meldde, die het gevolg was van een zwakkere yen en stijgende verkopen in kantoorapparatuur, die de dalende omzet van de cameradivisie als gevolg van de steeds beter wordende kwaliteit van camera’s in smartphone kon compenseren. Canon, dat 80 procent van zijn omzet buiten Japan behaalt, wil de overname volledig in contanten financieren.
AXIS mikt op een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van tenminste 20 procent en een winstmarge van 10 procent of meer. De omzet komt voor de helft uit de Amerikaanse markt, 40 procent uit de EMEA-regio en de rest uit de APAC-regio. Na de overname zou het bedrijf een zelfstandig opererend onderdeel binnen de Canon groep worden, waarbij het zittende management aan het roer blijft.