CLOSING THE LOOP GEEFT INKOPERS RUIMTE
Bedrijven en instellingen die duurzaam willen inkopen, merken dat dit bij ICT-producten nauwelijks lukt. Closing the Loop biedt een oplossing.
Regelmatig schrijft ChannelConnect over ondernemingen die gebruikte ICT-apparatuur inzamelen en toestellen een tweede leven geven, of zo demonteren dat onderdelen als nieuwe grondstof kunnen dienen. Het Amsterdamse bedrijf Closing the Loop heeft een andere strategie voor klanten die invulling willen geven aan een duurzame bedrijfsvoering. “Voor één nieuw toestel dat onze klant koopt, zamelen wij een defect apparaat in een Afrikaans land in”, legt Joost de Kluijver, directeur en oprichter uit.
De aanpak van zijn onderneming bestaat uit twee componenten: een service in Europa en activiteiten in Afrikaanse landen. De Kluijver schetst waar ondernemingen en overheidsinstellingen in Europa tegenaan lopen. “Wie invulling wil geven aan een mvo-strategie, ontkomt er niet aan ook duurzaam in te kopen. Dat is, als het gaat om ICT-producten, nauwelijks mogelijk.”
‘Ook de IT-inkoper kan nu, op een praktische manier, invulling geven aan het mvo-beleid van zijn bedrijf’
De Kluijver weet dat gekozen kan worden voor refurbished, maar dat beperkt de keuze. “In ons model kan de inkoper nog steeds de apparatuur aanschaff en die voldoet aan alle gebruikerswensen, maar tevens invulling geven aan duurzaamheidsdoelstellingen.”
Westerse landen hebben inmiddels een ecosysteem aan bedrijven opgebouwd dat zorg draagt voor het duurzaam demonteren van apparatuur. In Afrika is echter “op het hele continent geen partij te vinden die een dergelijke rol verantwoord op kan pakken.” Computers en mobiele telefoons worden er meestal gedumpt of verbrand. Door een ecosysteem op te bouwen dat bestaat uit scholen, kerken en andere communities worden afgedankte toestellen in Afrika ingezameld – een beetje op de manier waarop in Nederland in de jaren 70 de inzameling van oud papier begon.
Certificering
De oprichter van Closing the Loop schetst niet voor niets dat het in de praktijk gaat om een dienst. “De bedrijven of overheidsinstellingen die op deze manier invulling geven aan hun mvo-beleid, betalen ons ervoor.” Dat zijn echter niet de enige inkomsten. “Ook partijen als T-Mobile en Samsung omarmen onze aanpak. Daarnaast hebben we inkomsten uit de herwonnen grondstoff en, maar daar staan onder meer transportkosten tegenover.”
Niet zonder trots meldt De Kluijver dat de dienst van Closing the Loop inmiddels TCO Certified is en daarmee een toonaangevende certificering op het gebied van duurzaamheid behaalde.
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine 3-2020]