Met de pandemie heeft de digitalisering een ware vuurdoop met redelijk succes doorstaan. Het blijkt mogelijk om organisaties zowel intern en onderling van afstand samen te laten werken. Die lijn zet zich de komende jaren door, zo verwacht Larik-Jan Verschuren, Technisch Directeur bij Fundaments.
De trend die leidt naar wat ze bij cloud-consultancy van Fundaments de ‘organisatie van de toekomst’ noemen is volgens Larik-Jan Verschuren onontkoombaar. Nu de digitalisering zich onder moeilijke omstandigheden heeft kunnen bewijzen, is het zaak om vooruit te kijken. “We kunnen heel veel op afstand doen, zo is gebleken”, zegt Verschuren. “Het delen van informatie, het vergaderen met beeld en het efficiënt kunnen schakelen met onze digitale werkplek, het werkt.” Er zijn volgens hem grenzen – mensen blijven immers sociale wezens – maar dat bedrijven het verder doortrekken staat buiten kijf. Centraal aan dit soort vraagstukken staat de databeveiliging aan de ene kant, en het eenvoudig kunnen delen van de data aan de andere kant. Zoals een consument gewend is geraakt aan gemak, zo geldt dat ook steeds meer voor de actoren binnen een organisatie. “Consumenten kunnen al langer heel diensten afnemen, van partijen die al langer bestaan”, zegt Verschuren. “Die diensten draaiden voor organisaties op eigen servers. Dat maakte het iets veiliger. Maar je wilt het als bedrijf om kunnen zetten naar As-a-Service. De architectuur vormt dan de bottleneck.”
Centraal staat de balans tussen databeveiliging en het eenvoudig kunnen delen van de data
Modulair
Het vraagstuk zit er dus niet in wat bedrijven gaan doen, maar hoe ze het doen, zegt Verschuren. “In het verlengde van dat alles heb je de continuïteit. Uitval van ICT-systemen gaat domweg te veel geld kosten.” Bij Fundaments werken ze daarom zo modulair mogelijk, zodat serviceproviders de vrije hand hebben in het oplossen van hun problemen. “Ze beschikken zelf over veel technische kennis. Eigenlijk zijn wij hét datacenter voor MSP’s en enterprises.”
De grootste ingrepen zie je echter organisatorisch en architectueel, zo zegt Verschuren. “Je moet ook denken aan de ontsluiting. Hoe kom je bij de data? Dat securityvraagstuk, waarbij bedrijven eigenlijk zo min mogelijk het Internet willen gebruiken. Ze willen een laag-2 verbinding naar een locatie hebben buiten internet om, met security by architecture. Als dat niet kan, moet je de internetverbinding dus beveiligen.”
Door de opkomst van AI en machine learning is een belangrijke technologische horde weggenomen voor de organisatie van de toekomst: verregaande automatisering. “Voorheen was een firewall nog relatief simpel: hij staat open, of hij staat dicht. Nu beschikt hij over een algoritme dat het verkeer nauwkeurig analyseert en vervolgens bepaalt wat precies door mag of niet.” Maar, zo voegt Verschuren eraan toe, de technologieën worden ook ingezet voor minder nobele doeleinden, zoals cybercrime. Het is met cloud dus belangrijk up-to-date te blijven en Fundaments probeert volgens Verschuren aan de basis daarvan te staan. “Wij zijn een schakel in dat proces”, zegt hij. “Wij zorgen dat we proactief bij onze cloudafnemers luisteren naar hun uitdagingen en ervaringen van hun eindgebruikers. Anderzijds kiezen we voor partners, zoals VMware, die een gelijke toekomstvisie nastreven en voldoende innovatie bieden op de pijnpunten die wij zien. Het leuke daarin is dat het nooit saai is: er speelt altijd iets.”