Zonder connectiviteit geen IoT, dus het tot stand brengen van een goede verbinding is cruciaal. Tot ruim een jaar geleden spraken we vooral over Machine to Machine (M2M) en in de praktijk was dat een datasim. Maar dergelijke netwerken kunnen meerdere vormen aannemen: van het traditionele mobiele netwerk tot aan wifi-netwerken, bluetooth, Zigbee, NFC maar ook LoRa, Sigfox en NB-IoT, het zijn allemaal IoT-geschikte netwerken. Sommigen hiervan zijn speciaal ontwikkeld voor IoT-toepassingen, terwijl anderen ook een andere functie dienen en ‘toevallig’ ook geschikt zijn voor dergelijke slimme applicaties.
Afhankelijk van de gewenste toepassing selecteer je het meest geschikte netwerk. Ga je één keer per dag kijken of een container vol zit, verstuur je videobeelden of doe je hartmonitoring? Iedere functie vereist een bepaalde kwaliteit en mag wat kosten.
Op basis waarvan selecteer je een netwerk?
- Je kiest het netwerk op basis van de eisen die je stelt. Belangrijk is om te weten:
hoe vaak en hoeveel data je wilt versturen; - of je data alleen wilt versturen of ook ontvangen (up- en download);
- om welke gegevens het gaat ten behoeve van het gewenste beveiligingsniveau;
- of je iets wilt kunnen aansturen;
- hoe stabiel het netwerk en hoe goed de dekking moet zijn (indoor/outdoor);
- welke afstand je wilt overbruggen.
5G: wat gaat dat ons brengen?
In de markt wordt veel gesproken over de komst van 5G als hét IoT-netwerk van de toekomst. De verbeterde 5G-netwerken, oftewel fifth generation wireless systems of de vijfde generatie van mobiele netwerken bieden potentieel snelheden van tot 20 gigabits per seconde en enorme MIMO (Multiple Input Multiple Output) antennes kunnen inderdaad enorme snelheden bereiken ten opzichte van de bestaande 4G-opties.
✔ De snelheden die bereikt kunnen worden zijn zeker ten opzichte van het huidige 4G-netwerk aanzienlijk te noemen, zoals hierboven al gegeven;
✔ Hogere bandbreedte, waardoor meer apparaten tegelijkertijd kunnen verbinden met dezelfde antenne. Nooit meer je 4G (of in dit geval 5G) verliezen tijdens Koningsdag in hartje Amsterdam of op een overvol Schiphol;
✔ De latency (oftewel de vertraging tussen zender en ontvanger) is voor 5G-netwerken veel lager dan bij reeds bestaande netwerken. Ideaal voor real-time oplossingen of near-real-time oplossingen. De latency is op dit moment voor een gemiddeld 4G-netwerk tientallen milliseconden, maar zal bij 5G afnemen tot 1 milliseconde. Het klinkt wellicht als weinig tot niets, maar wacht maar tot je het verschil merkt bij virtual reality of game-applicaties of als medisch gezien je hart wordt gemonitord.
Conclusie
5G is vooral meer van 4G. Sneller en meer bandbreedte en daarmee voor 90 procent van de toepassingen niet echt van toegevoegde waarde. Maar voor real-time monitoring gaat dit 100 procent verschil maken en van enorm toegevoegde waarde zijn. Ik verwacht dan ook enorm veel impact op de IoT door het beschikbaar komen van 5G.
Marco Heida is oprichter van Internet of Things Nederland.
Reageren? marco.heida@internetofthingsnederland.nl
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine 6-2018]