De verhalen over nieuwe initiatieven die gelinkt zijn aan het Internet of Things in het mkb lijken niet van de lucht.
Alle grote operators en hardwareleveranciers zetten goede marketing op hun netwerken, devices en oplossingen. Distributeurs richten speciale websites in met informatie over IoT om de keten zo goed te informeren over de onbeperkte mogelijkheden. Maar dit wekt ook de schijn op dat – in de huidige fase waar deze technologie zich in bevindt – het gebruik van IoT enkel weggelegd is voor grotere, veelal multinationale bedrijven.
De fabel
Dit zijn immers de bedrijven met de ‘diepe pockets’ om de torenhoge investeringen op te vangen die nodig zijn voor dergelijke initiatieven. Deze multinationals mitigeren het risico van zulke ondernemingen door hun reeds bestaande day-to-day business, zodat het falen van dergelijke projecten niet als bedrijfsrisico maar enkel als een onvermijdelijk aspect van de bedrijfsvoering gezien wordt. Deze grote bedrijven hebben de personeelskracht, oftewel human resources, en de specifieke expertise en knowhow om het Internet of Things in te zetten voor innovatieprojecten; met als doel om de huidige strategie verder te ontwikkelen aan de hand van nieuwe ontwikkelingen. Het mkb staat dus met 3-0 achter: het mist de budgetten, de resources en de invloedssfeer om IoT succesvol te implementeren in hun onderneming. Is dat zo?
De waarheid
Nee! Dit is absoluut niet waar. Het vooroordeel van IoT als een kostbare en tijdrovende investering is ruim achterhaald. Inmiddels is het absoluut niet meer enkel weggelegd voor grote bedrijven en de overheid. Juist de jonge, kleine bedrijven die het Nederlandse ondernemingslandschap zoveel kleur geven, zijn degenen die enorme stappen kunnen zetten in dit gebied. Zo zijn de voordelen van het gebruik van het Internet of Things immens. Niet alleen biedt dit enorme kansen als het gaat om efficiëntere productie en kostenmanagement, ook kan het functioneren als driver voor het vergroten van de omzet en afzetmarkt. En, ook niet geheel onbelangrijk, het kan een verhoging van de klanttevredenheid in de hand spelen.
Er zijn dus voldoende redenen om – juist als mkb-ondernemer – je te verdiepen in de waarde die IoT kan toevoegen voor jouw business. Al snel zul je ervaren dat dit meer en impactvoller is dan je je vooraf had kunnen inbeelden… IoT kan door iedereen gebruikt worden. Prototypes, testmodellen en de sensoren en apparatuur zelf zijn inmiddels zo ver ontwikkeld dat het tegen lage kosten geleverd kan worden. Waarna je direct aan de slag kunt met het uitwerken van je idee.
Aan de slag
De technologie heeft zichzelf inmiddels dusdanig bewezen dat het niet langer als ‘experimenteel’ beschouwd wordt. Niet alleen het bedrijfsleven, maar ook consumenten staan te springen om ‘slimme’ oplossingen… Dus waar wacht je nog op? Ga in gesprek met je klanten. Wat kan er in hun business allemaal worden uitgerust met een sensor? Wat voegt die informatie toe die er dan verzameld wordt? Voor wie? Waar kun je dat eventueel mee combineren? Ga voor de moonshots en probeer zo eens een uitdagende kans met je klant te bespreken. Waarschijnlijk trigger je hem en heb je een goed gesprek over meer reële kansen voor zijn business.
Marco Heida is oprichter van Internet of Things Nederland.
Reageren? marco.heida@internetofthingsnederland.nl