De circulaire IT is booming nu de maatschappij er steeds meer van doordrongen raakt dat duurzaamheid essentieel is. Andreas Mayer, de nieuwe CEO van Flex IT, valt wat dat betreft met de neus in de boter. Maar niet alles loopt op rolletjes. Met name het IT-kanaal kan nog wel wat oppeppers gebruiken. “Partnerprogramma’s moeten meer rekening gaan houden met de verkoop van circulaire producten.”
Voor Andreas Mayer kwam de overname van MKCL op een perfect moment. De managing director van het Duitse bedrijf voor demopools van IT-hardware kwam daardoor in beeld bij het nieuwe moederbedrijf Flex IT. Voor Leon Timmermans een uitgelezen moment om zijn functie als CEO neer te leggen en het stokje over te dragen aan Mayer.
Andreas Mayer (54) is afkomstig uit Duitsland en woont al 15 jaar in Nederland. Sinds 1995 is hij actief in de IT-sector, waarbij hij onder meer manager was voor uiteenlopende takken van IBM, Lenovo en HP. Voor deze bedrijven was hij voortdurend onderweg door heel Europa, ervaring die hem in zijn nieuwe functie als CEO van het internationaal opererende en zeer ambitieuze Flex IT goed van pas komt.
Nieuwe vendoren in de pool
De overname van MKCL kwam voor velen misschien als een verrassing, maar wie beter kijkt ziet waarom deze heel logisch was. “Voor de meesten is MKCL een bedrijf dat demo’s voor ondernemingen faciliteert”, zegt Mayer. “Een bedrijf wil nieuwe hardware aanschaffen, maar wil natuurlijk eerst een aantal apparaten voor langere tijd als test gebruiken. Na afloop daarvan – zes maanden, een jaar – komen deze weer terug. Dat betekent dus input voor de andere tak van MKCL, die van het vermarkten van refurbished hardware. Dat sluit naadloos aan bij de activiteiten van Flex IT en betekent een additionele bron van gebruikte hardware.” Overigens biedt Flex IT ook demopools, en zo betekent de overname van MKCL ook dat nieuwe vendoren aan de hardwarepool worden toegevoegd.
Duurzaamheid moet standaard deel gaan uitmaken van de relatie tussen de vendoren en hun partners in het kanaal
Mayer stapt bij Flex IT binnen op het moment dat circulaire IT de wind behoorlijk mee heeft. “Covid heeft een flinke boost gegeven aan duurzaamheid en circulaire IT”, zegt hij. “Dat ging eigenlijk helemaal niet per se om duurzaamheid, daar moeten we eerlijk in zijn. Het waren vooral tekorten in de markt en de prijsniveaus van nieuwe hardware die ervoor zorgden dat refurbished apparatuur zeer in trek raakte. Maar het was voor veel bedrijven wel een eerste én positieve kennismaking met circulaire IT. Het na-ijlend effect is enorm. Duurzaamheid is top-of-mind geworden bij bedrijven.” Daarnaast spelen maatschappelijke ontwikkelingen een grote rol, zoals wetgeving. “Dat zie je in heel Europa. In Frankrijk bijvoorbeeld is het bij aanbestedingen van de overheid verplicht om minimaal 20 procent circulair af te nemen.”
Oudere smartphone is hip
De jongere generaties hoeven trouwens veel minder overtuigd te worden van de noodzaak om zuiniger om te springen met bronnen. “Bij Gen Z en later is duurzaamheid vanzelfsprekend. Zij worden geboren met de smartphone in de achterzak en de klimaatproblematiek in de hersenen geprogrammeerd. Dat is voor ons ook een belangrijke ontwikkeling, want om jonge mensen binnen te halen zijn werkgevers bijna verplicht om duurzaamheid in hun businessstrategie op te nemen. Voor jongere mensen blijkt het de laatste tijd ineens cool om een oudere iPhone op zak te hebben. Die willen liever niet gezien worden met een gloednieuwe. Wat mij betreft ook terecht. Uit onderzoek van de EU blijkt dat wanneer we allemaal onze smartphone een jaar langer gebruiken voor we hem inruilen voor een nieuwe, we hiermee 1 miljoen auto’s aan CO2-emissie reduceren. Kun je nagaan wat er gebeurt als we ineens massaal overstappen op refurbished smartphones.” Vergezocht misschien, maar Mayer wijst erop dat deze jongeren generatie op het punt staat om in managementfuncties te stappen. “Daar worden straks steeds meer beslissingen genomen met duurzaamheid in het achterhoofd. Bovendien eisen investeerders ook steeds vaker een duurzame agenda bij bedrijven waarin ze overwegen te investeren.”
Obstakels
Toch is er nog werk aan de winkel als het gaat om circulaire IT. Bij bedrijven die er minder bekend mee zijn, leeft nog vaak het idee dat ze dan ‘oude spullen’ krijgen. Maar Mayer benadrukt dat dit heel anders in elkaar steekt. “We focussen weliswaar op circulaire oplossingen, maar daarin bestaan ook verschillende niveaus. Voor sommige gebruikers en toepassingen is een oudere, maar natuurlijk compleet refurbished computer passend, maar voor andere moet het een nieuwere zijn, omdat die gewoon hogere prestaties nodig hebben. Wij leveren complete oplossingen die daarbij helemaal zijn afgestemd op de behoeften van de klant. Ook als dat voor sommige gebruikers nieuwe apparatuur moet zijn, want die leveren we ook.”
We verwachten een constante groei van circulaire IT voor de komende jaren
Een ander obstakel op weg naar een zoveel mogelijk circulaire IT zijn de vendoren en de resellers in de markt. “In het kanaal leeft nog steeds te veel de focus op het verkopen van nieuwe hardware”, constateert Mayer. “Bijna alle interne processen zijn daarop ingericht. Sales wordt afgerekend op de verkoop van nieuwe hardware en hetzelfde geldt voor resellers.” Mayer pleit er dan ook voor dat partnerprogramma’s worden aangepast op duurzaamheid. “De mindset moet nu echt veranderen, en duurzaamheid moet standaard deel gaan uitmaken van de relatie tussen de vendoren en hun partners in het kanaal. Wat is er mis met goede incentives voor het verkopen van refurbished hardware? Als we naar een duurzame economie willen, dan zal dat ook in de partnerprogramma’s tot uiting moeten komen.”
Alle seinen op groen
Volgens Mayer zit het op strategisch niveau vaak best goed. “HP en Lenovo zijn in de boardroom echt wel overtuigd van de noodzaak van circulaire IT. Maar bij de individuele salesteams op de werkvloer moeten er nog veel slagen worden gemaakt. En laten we ook de distributeurs in dit hele verhaal niet vergeten. Ook daar is nog veel ruimte voor verbetering op het gebied van de verkoop van circulaire producten. Er wordt veel gezocht naar duurzame oplossingen, maar intern is de beloning daarvoor nog te laag.”
De afgelopen vier jaar is er dus gelukkig veel progressie geboekt op het gebied van circulaire IT. “De processen zijn gestroomlijnd, de verdienmodellen aangescherpt. Er zijn eigenlijk geen redenen meer om circulaire IT af te doen als een soort parallelle hardwaremarkt.”
Kortom, alle seinen staan op groen voor de circulaire economie. “We verwachten dan ook een constante groei van circulaire IT voor de komende jaren. En we zijn bij Flex IT natuurlijk trots dat we daar deel van uitmaken, en dat we eigenlijk een van de pioniers waren op dit gebied. Voor mezelf betekent het veel om hier leiding aan te mogen geven. Als ondernemer of manager zoek je ook naar zingeving in je werk en dat vind ik hier bij Flex IT.”
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect juli 2022]