De gemeente Arnhem wil de CO2-uitstoot in de stad terugdringen met een opensource Internet of Things (IoT)-oplossing van OpenRemote. De oplossing belooft een intelligent beheer van energie.
Met het energiemanagementsysteem kan de gemeente zien hoe de aangesloten energiesystemen presteren. Het systeem is verbonden met zonnepanelen, windturbines, autolaadpalen, walstroom (voor schepen) en een grote batterij. Dit alles wordt via een webapplicatie aangestuurd.
Arnhem gaat samen met energiebedrijf ShareNRG zonne- en windenergie opwekken op de Kleefsewaard, een industriegebied ten oosten van de stad. De energie wordt gebruikt voor het laden van schepen en het opladen van elektrische auto’s.
Om de lokaal opgewekte groene energie zo goed mogelijk te benutten, heeft de gemeente Arnhem een energiemanagementoplossing nodig. De oplossing voorspelt hoeveel energie er zal worden opgewekt en hoeveel er nodig is. Met die informatie kan het systeem het gebruik van de batterij optimaliseren.
De managementoplossing is gebouwd met het open source IoT-platform van OpenRemote. Energiemanagers en de onderhoudsploeg kunnen de status van alle systeemcomponenten op elk moment inzien.
Het platform kan elektriciteitsopwekking, consumptie en de schadelijke uitstoot voor de komende 24 uur voorspellen. Die gegevens worden gebruikt om de beste momenten te kiezen om de batterij op te laden of te ontladen. De informatie wordt ook gebruikt bij het opladen auto’s.
De applicatie heeft een dashboard waarin energiemanagers de besparing van schadelijke uitstoot en de financiële besparingen live kunnen volgen. Op de rapportagepagina worden key-performance-indicatoren getoond die belangrijk zijn voor het project.
Gebruikers van het systeem krijgen automatisch bericht wanneer er zich abnormaal gedrag voordoet, zoals beschreven in automatiseringsregels, met daarin een eerste analyse van de mogelijke oorzaak.