In onze rubriek ‘Het meest opvallende nieuws’ volgt een prominent in de markt een week lang intensief de berichtgeving op ChannelConnect.nl. Hij of zij selecteert een bericht dat opviel en geeft er een reactie op.
Wat opviel voor Henk Nijkerk, Regional Channel Manager bij low-code software provider OutSystems, was de berichtgeving naar aanleiding van een recent onderzoek naar productiviteit. Voor 40 procent van werkend Nederland is de adoptie van systemen een bottleneck om de productiviteit te verhogen.
Employee journey
Volgens de onderzoekers liggen er voor veel organisaties nog kansen in het gebruik van digitale tools en applicaties om de productiviteit te verhogen en efficiënter te werken. Dit is een opvallend bericht omdat we toch in een tijdperk zitten waarin erg veel aandacht uitgaat naar de user experience, of dit nu de klant is of de medewerker. Steeds meer organisaties maken bijvoorbeeld gebruik van een employee journey om in kaart te brengen hoe zij medewerkers optimaal kunnen faciliteren via business applicaties.
Continu verbeteren
Het gaat daarbij niet alleen om de vraag hoe snel je business applicaties kunt ontwikkelen, maar het is ook van belang hoe snel je ze kunt aanpassen. De wensen van de eindgebruiker veranderen continu en daar moet je op kunnen inspelen. Je moet als organisatie agile zijn om dit te realiseren. Met low-code ben je geen tijd kwijt met het schrijven van ontwikkelcode, maar maak je gebruik van grafische ontwikkeling. Daarmee leg je de basis voor continuous improvement en voor een tevreden medewerker. De productiviteit zal hierdoor zienderogen toenemen.
Snelle applicatieontwikkeling met low-code
Een andere belemmering voor een hoge productiviteit is het gebruik van diverse legacy systemen, die doorgaans veel onderhoud vergen, niet flexibel zijn, moeilijk integreren met andere systemen en een verouderde gebruikersinterface hebben. Niet ongebruikelijk is dat medewerkers informatie overtypen tussen verschillende toepassingen. Veel organisaties zijn nog altijd afhankelijk van deze primaire applicaties, maar willen wel af van het kostbare onderhoud en het vele maatwerk. Zij kunnen ervoor kiezen om het maatwerk te vertalen naar low-code applicaties. Zo hoef je niet te investeren in een nieuw kernsysteem, maar pluk je wel de vruchten van de snelle ontwikkeling met low-code en het eenvoudiger maken van integraties en informatie-uitwisseling.
Hierbij is het belangrijk om een inventarisatie te doen van wensen en eisen gecombineerd met de ervaringen van medewerkers. Betrek deze medewerkers bij het ontwerp- en testproces om een optimale gebruikerservaring te creëren. Dit gaat uiteraard niet alleen op voor medewerkers maar ook voor de klantervaring.
Productiviteit schiet omhoog
Een tweede optie is om toch het kernsysteem uit te faseren en te vervangen door een low-code applicatie. Bijvoorbeeld wanneer de security in het geding is of de continuïteit onder druk komt te staan. Een kernsysteem dat 20 jaar geleden in een dan courante ontwikkeltaal is gebouwd, kun je stap voor stap omzetten in een low-code ontwikkeling. Dan kun je meteen de user interface verbeteren en door het realiseren van integraties met andere applicaties (planning, betaling, finance, etc.) schiet de productiviteit omhoog. En dat is toch waar we naar op zoek zijn.