In onze rubriek ‘Het meest opvallende nieuws volgens…’ volgt een prominent in de markt een week lang intensief de berichtgeving op ChannelConnect.nl. Hij of zij selecteert een bericht dat opviel en geeft er een reactie op.
De nieuwe Head of Channel EMEA van Zoom, Dion Smith, zoomt deze week in op de aanhoudende focus van ChannelConnect op de digitale werkplek. Dat blijkt ook uit de deze week verschenen digitale werkplek special in het februarinummer.
Het feit dat de digitale werkplek volop in de aandacht staat, is op zich niet opmerkelijk. Hybride werken lijkt immers de werkmodus van keuze voor veel organisaties én medewerkers. Wel valt op dat een holistisch perspectief op dit werkmodel nog niet zo is ingeburgerd.
Behoefte aan veel meer flexibiliteit
Neem communicatie, uiteraard het eerste aspect waar ik naar kijk. Het is makkelijk om hybride werken te karakteriseren als ‘of thuis, of op kantoor’, maar dat gaat voorbij aan de werkelijkheid waar de twee veel vloeiender in elkaar overlopen. ‘s Morgens werk je thuis, waarbij je virtueel een stand-up bijwoont met collega’s op kantoor. In de middag zijn de rollen omgedraaid en ga jij naar kantoor, waarbij je incheckt bij een virtuele receptionist die je vanuit haar werkplek op afstand inschrijft.
Real-time samenwerken
Tools voor communicatie en samenwerking moeten met deze flexibiliteit om kunnen gaan. Dat gaat verder dan BYOD – je eigen digitale werkplek moet onafhankelijk van je eigen hardware met je mee kunnen verhuizen. Samenwerking moet in real-time kunnen gebeuren, want buiten vergaderingen om in documenten werken, belemmert de productiviteit. Alleen een scherm delen ook. Andere deelnemers moeten direct input kunnen leveren via remote desktop-functionaliteiten om bijvoorbeeld notities te maken. Of gezamenlijk via een digitaal whiteboard kunnen brainstormen.
Die behoefte aan meer flexibiliteit omvat ook het kantoor zelf, want een hybride kantoor is capaciteitsgericht: in een wereld waarin niet iedereen meer naar kantoor wil, wordt een kantoor een samenwerkplek waar meer ruimte is voor sociale interactie maar wellicht minder plek voor zelfstandige arbeid. Flexibele strategieën zoals ‘hot desking’, waarbij werknemers geen vaste werkplek hebben, kunnen kosteneffectiever zijn wanneer teams hun werkschema’s spreiden. Maar tegelijkertijd hebben werknemers ook interactieve ruimtes nodig die ontworpen zijn voor groepswerk en brainstorming. Een boekingssysteem is in deze context dan ook geen grote gedachtesprong.
Een ecosysteem-aanpak
De ideale hybride werkplek vereist waarschijnlijk meer dan dat één partner met één vendor kan realiseren. Zelf focussen we ons natuurlijk op Unified Communications-oplossingen, maar om hybride werken mogelijk te maken, vertrouwen we op velerlei partners en andere vendors die zich specialiseren in andere aspecten die klanten nodig hebben voor de digitale werkplek. Dat biedt klanten en partners keuzevrijheid in de mogelijke bouwblokken van UCaaS platform, afhankelijk van hun doelstellingen..