Ingram Micro heeft een sterke focus op duurzaamheid. Zo heeft het bedrijf de IT Asset Disposition Service al enige tijd geleden in het leven geroepen om gebruikte apparatuur een tweede leven te geven. Sales Director Remco Nieuwenhuyse vertelt over het programma en de andere duurzame initiatieven van Ingram Micro.
Nieuwenhuyse kwam aan boord bij Ingram Micro nadat de distributeur Brightpoint in 2012 was overgenomen. Tot 2017 had hij binnen Ingram Micro de verantwoordelijkheid over de business unit Mobility en Lifecycle Services, diensten die vooral gericht waren op de telecomsector. In 2018 kwam de functie Sales Director Services op zijn pad en heeft hij switch naar de IT-markt gemaakt. Ook in deze rol speelt duurzaamheid van de activiteiten een belangrijke rol. “Ingram Micro had op het moment van mijn aanstelling al veel kennis opgedaan op het gebied van lifecycle-diensten door verschillende acquisities. We deden echter nog te weinig op dat gebied in samenwerking met onze IT-partners. Toen zijn we een plan gaan schrijven dat in 2018 van start is gegaan: Flexible Services.”
Het Flexible Services-programma biedt klanten van Ingram Micro een breed palet aan diensten rondom de hardware die de distributeur levert. “We onderscheiden daarin drie hoofdgebieden: Professional Services, Lifecycle Services en Financial Services. Die laatste dienst hebben we geïntroduceerd omdat het tegenwoordig niet meer om bezit, maar om gebruik draait. Er is dus een groeiende behoefte aan het verlenen van financiële diensten, wat indirect ook weer met duurzaamheid te maken heeft.”
Tweede leven
Als distributeur levert Ingram Micro wereldwijd jaarlijks miljoenen nieuwe devices via zijn partners aan eindgebruikers. Toch is er binnen het bedrijf ook veel aandacht voor de IT-apparatuur die daardoor vervangen wordt. Via de IT Asset Disposition service zijn daardoor al miljoenen kilo’s aan e-waste voorkomen. Nieuwenhuyse: “Wij kunnen oude laptops, desktops, servers en overige hardware ophalen en deze kostenefficiënt, veilig en milieuvriendelijk laten verwerken. Daarbij houden we niet alleen rekening met duurzame recycling en het veilig verwijderen van alle data middels Blancco, maar ook met de doorverkoop en het maximaliseren van de waarde van de oude hardware.”
In Tilburg wordt ingezamelde apparatuur volgens de WEEELABEX-normen behandeld, een internationale norm die richtlijnen biedt voor de inzameling, opslag en recycling van elektronica. “Belangrijker is dat de certificatie garandeert dat ingezamelde apparatuur niet op de vuilnishoop belandt, zegt Nieuwenhuyse. “Binnen het programma beoordelen we op basis van onze internationale marktkennis of de ingezamelde apparatuur nog waarde heeft en of deze op een rendabele manier opnieuw in te zetten is. Is dat het geval, dan worden alle klantkenmerken zoals asset tags verwijderd en wordt het device volledig schoongemaakt en klaargemaakt voor een nieuwe gebruiker.” De data op de devices wordt te allen tijde vertrouwelijk behandeld en vernietigd. “Heeft een device geen restwaarde meer, dan wordt de datadrager uit het device gehaald en fysiek vernietigd met een degausser (magnetische straling) of het gaat simpelweg in een shredder. Alles wordt vastgelegd in een rapport en certificaat per device of datadrager, zodat de klant altijd weet wat er met zijn data en oude apparatuur gebeurt. Dat is misschien nog wel belangrijker geworden dan de restwaarde van een product, gezien de strenge richtlijnen van de AVG.”
‘In het proces zorgen wij dat de klant altijd op de hoogte is van wat er met zijn data gebeurt’
Door het programma draagt Ingram Micro bij in de groeiende vraag naar tweedehands IT-producten. “Met name omdat producten steeds duurzamer zijn. Wij verkopen deze apparatuur echter niet direct zelf, maar verkopen dit aan verschillende partijen die deze apparatuur opkopen en in de markt zetten.” Bedrijven kunnen er echter ook voor kiezen om herstelde apparatuur bij ons op voorraad te leggen in het geval ze de producten zelf opnieuw willen inzetten. In dat geval verzorgt Ingram Micro de veilige opslag en de distributie van devices wanneer dat nodig is.
Verduurzaming van de supply chain
De focus van Ingram Micro op duurzaamheid richt zich niet alleen op het einde van de levenscyclus van IT-apparatuur. Volgens Nieuwenhuyse wordt er continu gezocht naar mogelijkheden om inefficiënties in de hele supply chain te voorkomen. “Als Ingram Micro zijn we heel bewust bezig met het thema duurzaamheid. We hebben onszelf dan ook verschillende doelen gesteld om bij te dragen aan CO2-reductie.” Zo voorziet Ingram Micro, indien gewenst, in het ‘uitgepakt leveren’ van nieuwe apparatuur. “Wij zorgen er dan voor dat laptops al door ons worden uitgepakt en worden voorzien van de benodigde images, asset tags en eventueel software voor de eindklant van onze reseller. Met deze werkwijze ontlasten we dus de reseller (die deze diensten kan doorverkopen en dus wel zijn marge pakt) en wordt het aantal vervoersbewegingen verder beperkt omdat we meer delen van de keten op ons nemen.”
Als de devices geprepareerd zijn, worden deze vervolgens naar de eindklant verzonden in een zogenaamde ‘hardwarebox’. Deze boxen zijn van karton en passen op een pallet. Bovendien bieden ze meer ruimte dan wanneer apparatuur in de fabrieksverpakking wordt verstuurd. “In totaal passen er ongeveer 180 laptops in één box. Dat is meer dan wanneer laptops in hun fabrieksverpakking worden verzonden. Bovendien kunnen onze hardwareboxen worden hergebruikt, bijvoorbeeld om oude IT-apparatuur naar ons te retourneren. Ook dat draagt bij aan het verminderen van het aantal vervoersbewegingen en dus de CO2-uitstoot.” De kartonnen fabrieksverpakkingen en het plastic dat achterblijft in het proces worden door Ingram Micro duurzaam afgevoerd.
Nieuwenhuyse merkt dat het kanaal zich steeds bewuster wordt van het belang van duurzaam ondernemen. Zo krijgt Ingram Micro steeds vaker de vraag of producten middels elektrisch vervoer geleverd kunnen worden. “Niet alleen in de IT, maar ook andere bedrijven weren steeds vaker dieselvoertuigen bij hun magazijnen. Daardoor komt het onderwerp ook bij logistieke bedrijven steeds hoger op de agenda te staan en schakelen zij steeds vaker over op elektrisch vervoer.” In de nabije toekomst wil Ingram Micro verdere stappen zetten in de verduurzaming van zijn diensten. “Belangrijk is dat we de ambitie hebben om onze CO2-uitstoot verder terug te dringen. Niet alleen in het beleveringsproces richting resellers en hun eindklanten, maar ook binnen onze eigen organisatie. Zo zijn we ook bezig om onze eigen interne processen voortdurend te verbeteren, zodat we onze doelen makkelijker kunnen bereiken. We volgen bovendien niet alleen de markt, maar zorgen er ook voor dat we een trendsetter zijn. Kijk je namelijk naar onze IT Asset Disposition-propositie, dan zijn we daar vooralsnog uniek in als distributeur.”
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect 2 – 2020]