Op de koffie
Het in 2013 opgerichte ITvitae is gevestigd in het rustieke, voormalige Eemklooster in Amersfoort. ITvitae, met de kernactiviteiten Learning, Coaching, Detachering en Software Development, is het landelijk ICT-expertisecentrum voor autisme en hoogbegaafden. Wij spraken met Peter van Hofweegen, een van de oprichters van ITvitae.
Peter, kan je vertellen wat jullie hier precies doen?
Wij doen hier aan opleiden. We hebben in Nederland een goed onderwijssysteem maar dat is niet voor iedereen geschikt. Er wordt veel waarde gehecht aan presenteren, samenwerken en zelfstandigheid. Dat is mooi, maar sommige mensen lopen daarin vast. Denk aan hoogbegaafden, mensen die hoogsensitief zijn of mensen met een autismeprofiel. Allemaal slimmeriken, gemiddeld zit het IQ hier wel boven de 130. Die mensen glijden vaak af in het huidige onderwijs en komen op het vmbo of hebben zelfs helemaal geen diploma. Met die mensen gaan wij aan het werk, mits ze minimaal een HBO-denkniveau hebben – daar testen wij ze ook op – en een intrinsieke motivatie hebben voor de ICT. Deze mensen geven wij onderwijs, passend bij de profielen die we hebben en waar behoefte aan is in de arbeidsmarkt. Want het is de arbeidsmarkt die voor een belangrijk deel de opleiding betaalt.
Wat is hier zo uniek aan?
Wij doen het op geheel eigen wijze. Je moet weten dat dit volstrekt uniek is in de wereld. We konden dus niet kopiëren of zo maar moesten het zelf uitvinden. Er zijn wel organisaties die wat doen met autisme en ICT, maar dat gaat in de vorm van opdrachten binnenhalen en de mensen dan in een beschermde omgeving laten werken. Daar zijn wij helemaal niet van. Wij geven ze zelfvertrouwen en zorgen dat ze in de normale arbeidsmarkt kunnen werken. En dat is echt nodig, want er zitten maar liefst twintigduizend van dergelijke mensen zonder werk thuis. We hebben hier mensen die geen vooropleiding hebben maar ook gepromoveerde natuurkundigen en alles wat daar tussen zit, die de stap naar de arbeidsmarkt niet kunnen maken. Je moet het zoeken in de profielen. Dergelijke mensen zijn vaak heel erg goed in iets terwijl het normale onderwijs is afgestemd op gemiddelden. En daar passen ze vaak niet in met alle problemen van dien. Terwijl in de ICT geldt dat we juist specialisten zoeken: hackers, developers, analisten. Het is dan toch helemaal niet interessant of ze weten wat de hoofdstad van Griekenland is!
Jullie zijn sinds 2013 bezig. Hoe gaat het?
Ik mag wel zeggen dat we hier heel erg succesvol in zijn. Het afgelopen jaar hebben we 170 mensen naar de arbeidsmarkt begeleid. En dat is doorgaans duurzaam, de bedrijven zijn enthousiast. En dan hebben we het over aansprekende namen zoals Sogeti, Centric en EY. Wat wij doen heeft een heel grote social return: we halen mensen uit een uitkering en maken daar een belastingbetaler van. Dus de ‘maatschappelijke schade beperken’, zoals dat zo mooi heet in UWV-termen, dat doen we fenomenaal.
Waarom ben je hiermee begonnen?
Heb je een achtergrond in het onderwijs of de ICT? Nee helemaal niet. Ik werd getriggerd door de cijfers over de vele hbo’ers die thuiszitten. Ik heb zelf jarenlang gewerkt in de uitzend- en detacheringsbranche en vond die cijfers onthutsend. Zelf heb ik ook een zoon met een Aspergerprofiel – al zal hij dat zelf niet zo zien, en dat is niet erg want uiteindelijk heeft iedereen wel een of andere beperking – en zijn doorzettingsvermogen inspireerde me om te kijken naar de onvermoede mogelijkheden van mensen. Samen met Frans de Bie, die onder meer het ICT-bedrijf C2ICT heeft gehad en waar permanente educatie een fundamenteel onderdeel van het bedrijfsmodel, ben ik ITvitae gestart. Frans heeft twee kinderen met dyslexie en weet ook hoe moeilijk het reguliere onderwijs is voor mensen die van de norm afwijken. Zet je mensen met een disharmonisch profiel op de verkeerde plek, dan lopen ze steeds tegen een beperking aan. Wij vonden dat dat anders moest. Wij zetten mensen dus in hun eigen kracht, coachen ze en geven ze zelfvertrouwen. Want bedenk: anders denken kan in de ICT-wereld heel goed zijn, want dan kom je met andere oplossingen die ze zogenaamd ‘normale mensen’ nooit bedacht zouden hebben. We hebben een nieuwe wereld, een digitale wereld dus de andersdenkenden zijn juist de mensen die je moet hebben. Als je kijkt naar de wereldgeschiedenis, dan zijn het altijd de andersdenkenden geweest die de wereld hebben veranderd. Denk aan mensen als Alan Turing, die Duitse Enigma-codering heeft gekraakt, maar ook Steve Jobs, Bill Gates, Albert Einstein…
Je noemde net een paar grote namen van bedrijven, maar werken jullie ook met kleinere bedrijven?
Juist ook. Je begint ook met de kleine bedrijven en daarmee maak je naam. We werken ook heel veel samen met het midden- en kleinbedrijf. En je ziet ook heel veel startups die bij ons terechtkomen. Want ze zoeken allemaal programmeurs, hackers, analisten. Ik nodig iedereen dan ook van harte uit om contact met ons op te nemen.
En ik doe dat met nadruk, want er is nog veel koudwatervrees.
Tot slot, en dat is altijd de vaste afsluiting van deze rubriek: wie is Peter van Hofweegen?
Ik ben getrouwd en heb twee kinderen, twee zonen die allebei bijzonder zijn. De ene is professioneel zwemmer geworden, paralympisch, die is ook van heel ver gekomen. Die jongen was ook afgeschreven voor het reguliere onderwijs – hij zou zelfs niet eens kunnen praten – maar hij heeft op de een of andere manier een verbinding gevonden. Dus weet je: we kunnen niet zeggen van iemand dat hij niet zoveel kan. Hij is er mede de reden van dat ik heel bevlogen ben. Eigenlijk heb ik altijd een heel groot gezin willen hebben. En weet je: dat heb ik met ITvitae voor elkaar gekregen.
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine nummer 2-2018]