Onderzoekers aan de Amerikaanse Carnegie Mellon University hebben een label ontwikkeld voor Internet of Things-apparaten. Het label moet consumenten informeren over de beveiliging en privacyvoorwaarden van het apparaat. De onderzoekers willen samen met fabrikanten het label verder ontwikkelen.
Er zijn al langere tijd zorgen over de slechte beveiliging en matige privacyvoorwaarden van IoT-apparaten. Afgelopen najaar opende het Agentschap Telecom een meldpunt voor onveilige IoT-apparaten. Op dit moment weten consumenten bij aanschaf van IoT-apparatuur veelal niet hoe sterk de beveiliging is, hoe lang de fabrikant updates uitbrengt en welke privacyvoorwaarden er gelden.
Om dit op te lossen hebben onderzoekers aan de Carnegie Mellon University een tool ontwikkeld waarmee fabrikanten het publiek op eenduidige wijze kunnen informeren over deze zaken. De onderzoekers wijzen erop dat steeds meer consumenten zich zorgen over de beveiligings- en privacyproblemen van IoT-apparatuur. In samenwerking met 22 experts op dit gebied werd de tool ontwikkeld.
Het nieuwe label bevat essentiële informatie voor geïnteresseerde consumenten over een IoT-product. Het laat onder meer zien welke informatie er wordt vergaard, waar het wordt opgeslagen en hoe lang er updates uit zullen komen. Door een QR-code te scannen op het label krijgt de consument meer informatie.