Volgens onderzoek van ondernemersorganisatie ONL raken veel ondernemers in psychische nood door de aanhoudende coronacrisis. Uit cijfers van ONL blijkt dat 5 procent van de ondernemers er psychisch doorheen zit. Nog eens 9 procent geeft aan het niet lang meer vol te houden.
Hoewel dit voor een groot deel ondernemers betreft uit de zwaar getroffen sectoren, is het voor vrijwel alle ondernemers in Nederland een lastige situatie. “Tijdens de eerste coronagolf zag je dat ondernemers erg schrokken, maar was er ook een grote vechtlust”, zegt ONL-voorzitter Hans Biesheuvel in het Algemeen Dagblad. “Nu, bij de tweede golf lijkt het veel harder binnen te komen.” Het gebrek aan perspectief in de tweede golf is daar debet aan.
Doorzetten steunmaatregelen
ONL roept het kabinet op om snel te komen met duidelijkheid over verdere steunmaatregelen. ‘Het blijft ontbreken aan een helder perspectief voor een deel van de ondernemers. Nu de coronacrisis voortduurt, resulteert dit in een steeds grotere onzekerheid voor ondernemers, medewerkers en hun gezinnen’, stelt ONL op haar website. De ondernemersorganisatie pleit daarom voor het onverkort doorzetten van de steunmaatregelen en roept het kabinet op om af te zien van de geplande afbouw van de NOW en TVL in januari 2021.
Schrijnende gevallen
Afgelopen voorjaar heeft ONL zich succesvol ingezet voor de verruimde werkkostenregeling, het gebruikelijk loon van DGA’s en het urencriterium voor zelfstandigen. Maar op 1 januari 2021 lopen deze regelingen af. De ondernemersorganisatie pleit voor verlenging van deze fiscale maatregelen en verder uitstel van belastingen. Helaas is er nog steeds een grote groep ondernemers die buiten de boot valt, omdat zij in 2020 zijn gestart of een bedrijf hebben overgenomen en door de kabinetsmaatregelen in de problemen zijn gekomen. Zij kunnen ook geen aanspraak maken op steunmaatregelen. Daarom is meer maatwerk cruciaal, vindt ONL, bijvoorbeeld met een loket voor schrijnende gevallen die nu buiten de boot vallen. Ook als ondernemers niet direct in aanmerking komen voor regelingen, moet de overheid samen met deze ondernemers zoeken naar een persoonlijke oplossing.
Grip verliezen
Ook Michiel Hordijk, directeur van het adviesorgaan Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) ziet dat de tweede coronagolf verregaande impact heeft op ondernemers. Bij het IMK zijn al duizenden verzoeken om hulp binnengekomen van ondernemers die het niet meer zien zitten, laat hij het AD weten. Door de crisis verliezen ondernemers de grip op hun bedrijf. Bovendien vinden ondernemers het moeilijk om hulp te zoeken, blijkt uit het ONL-onderzoek. Zo geeft 16 procent van de ondernemers aan dat zij zakelijk en privé op het moment niet meer kunnen scheiden en geeft 24 procent aan dat hun zakelijke druk invloed heeft op hun privésituatie. ONL ontvangt veel meldingen van ondernemers die het moeilijk vinden om de situatie van hun onderneming thuis bespreekbaar te maken en de levensstijl van hun gezin aan te passen.
Ondernemerscoaches
De voortzetting van de overheidsmaatregelen is belangrijk voor ondernemers, zegt ook Hordijk. “Voor hen bestaat er geen sociaal vangnet. Dat betekent dat ze door moeten gaan, anders is er geen inkomen.” En dat legt een grote druk op de schouders van ondernemers. ONL wil daarom dat er structureel aandacht komt voor de geestelijke nood bij ondernemers. Biesheuvel wil bijvoorbeeld dat er aparte coaches komen om ondernemers in psychische nood bij te taan. Met een soort voucher moeten ondernemers zelf hulp in kunnen kopen, is zijn idee. De hulpverlening moet aansluiten op de belevings- en zakelijke wereld van de ondernemer, want pas dan ontstaat er ruimte voor een oplossing.