Notebooks en tablets worden doelbewust gemaakt om slechts een beperkte tijd mee te gaan. Dat fenomeen wordt ‘planned obsolescence’ of ‘geplande slijtage’ genoemd. Hoewel het gebruik in elke sector te vinden is, komt het vooral voor bij elektronica.
Door de sterk toenemende digitalisering zijn tablets alomtegenwoordig op de werkvloer en dienen dan ook efficiënt ingezet te worden. Robuuste professionele notebooks en tablets zijn enkele van de weinige computerproducten die tegen deze wijdverspreide trend van snelle vervanging in gaan. “De computers en tablets van Panasonic Toughbook onderschrijven dan ook ‘geplande duurzaamheid’ in plaats van ‘geplande slijtage’”, stelt Lisbeth Lashmana, Marketing Manager Benelux.
Hoge herstelkosten, onvervangbare onderdelen of stopgezette productondersteuning zijn enkele kenmerken van geplande slijtage. Deze aanpak wil gebruikers ertoe aanzetten zo snel mogelijk voor de aankoop van een nieuwe versie te kiezen. Gewone notebooks en tablets worden dan ook vaak ontwikkeld met de bedoeling dat de technische componenten relatief snel kapotgaan of beschadigd geraken. Lashmana: “Consumenten vinden het vandaag gewoon dat een toestel maar een aantal jaar meegaat, voor dat aan vervanging toe is. Die vervangingsdrift zorgt echter voor een stijgende afvalberg en brengt (onnodige) kosten met zich mee.”
Verplichte software-updates
Bij heel wat populaire notebooks en tablets is er sprake van geplande slijtage. Zo worden batterijen vaak ingebouwd in het toestel, zodat de gebruiker ze onmogelijk kan vervangen of voor een beter type kan kiezen. Displays worden vastgelijmd, waardoor het scherm erg vatbaar is voor beschadiging bij stoten en valpartijen. Daarnaast worden de interne componenten geregeld vastgezet in het geheel, zodat men het toestel niet kan upgraden of herstellen, wanneer dat nodig of gewenst is. Verplichte software-updates die de hardware van een (ouder) apparaat doen stotteren, zijn ook nog een voorbeeld.
Groene bedrijfsvoering
Bedrijven beschouwden geplande slijtage lang als onvermijdelijk, maar in het licht van kostenbesparing en groene bedrijfsvoering komt daar verandering in. In de huidige tijd worden zaken zoals duurzaamheid en TCO steeds belangrijker bij de aankoop van apparatuur. Ook programma’s waarbij oude toestellen worden teruggekocht om ze een tweede leven te geven of te recycleren passen hierin. “Robuuste toestellen beantwoorden beter aan de verwachtingen van de gedigitaliseerde, kostenbewuste, groene onderneming. Ze gaan lang mee, kennen nauwelijks uitval, en zijn eenvoudig op te waarderen, te herstellen en te beheren door de IT-afdeling”, aldus Lashmana.
Panasonic Toughbook werkt naar eigen zeggen volgens ‘geplande duurzaamheid’. Al vanaf de fabriek krijgen Toughbook notebooks en tablets de langst mogelijke levensverwachting mee. Kenmerken daarvan zijn onder meer het gebruik van een duurzame legering, versterkte scharnierpunten, schokresistente onderdelen, en stof- en waterdichte afsluitingen. Het gebruik van duurzame technologie kenmerkt bovendien de filosofie van Panasonic Toughbook. “Onze toestellen rusten we zo uit dat ze compatibel zijn met een breed gamma randapparatuur en zodat we kunnen garanderen dat ze jaren mee gaan voor ze verouderd zijn. Het is dan ook niet ongewoon dat we soms gevraagd worden om bijvoorbeeld een adapter te leveren voor toestellen die ouder zijn dan acht jaar. Over de werking van de toestellen is de gebruiker dan zelfs na die tijd nog uiterst tevreden.”
Meer informatie: www.toughbook.eu.