Een Amsterdamse broodbakker gebruikt kunstmatige intelligentie (AI) om brood te controleren op kwaliteit. Bakkerij Amstelveld heeft daarmee een landelijke primeur. Het systeem werd ontwikkeld door ICT-specialist Pegamento.
Het systeem leert de kwaliteit van klein brood te herkennen door middel van vorm, kleur en grootte. Pegamento bouwde de afgelopen maanden aan een systeem om de beste broodjes volautomatisch te beoordelen. Ongeschikte broodjes worden automatisch van de band gehaald. Een camera scant elke dag 200.000 kleine broodjes.
Door middel van kunstmatige intelligentie leerde de computer kwalitatief goede broodjes te herkennen. Na het scannen van 5.000 stuks per type broodje is het systeem volledig in gebruik genomen. Rob Roobe, R&D verantwoordelijke bij Pegamento, vertelt: “Het werk voor Bakkerij Amstelveld laat zien dat AI ook prima toepasbaar is voor MKB-bedrijven met een digitaliseringsvraag.”
Bakkerij Amstelveld is de eerste bakker in Nederland die een AI-systeem gebruikt om elk broodje te controleren. Een eerste AI-netwerk bekijkt welk type brood het betreft en zorgt ervoor dat elk individueel broodje gedetecteerd kan worden. Vervolgens kijkt een tweede AI-netwerk of de kwaliteit voldoet. Het systeem wijst het niet gewenste brood af en stuurt dit middels een Programmable Logic Controller (PLC) door naar een van de afwijsbanden.