Update printingmarkt
Het is al geruime tijd geleden dat we specifiek aandacht hebben besteed aan de zakelijke printermarkt. De bekendste technologieën – inkjet en laser/LED – hebben in talloze modellen printers en multifunctionals (MFP’s) van diverse fabrikanten inmiddels hun weg gevonden naar honderdduizenden gebruikers wereldwijd. De grote technologische doorbraken van jaren geleden hebben plaatsgemaakt voor minder in het oog springende innovaties op het gebied van de kwaliteit van drums, toners en inkt.
Het ‘papierloos kantoor’ – eind jaren ’80 al eens voorspeld in een trendrapport van ABN AMRO – is nog steeds ver weg en het is de vraag of we het ooit zonder papier kunnen stellen; we worden er wel minder afhankelijk van. Maar er is nog steeds behoefte aan afdrukken op papier – bijvoorbeeld bij de onderhandeling over een contract of ander zakelijk voorstel – en in veel gevallen wordt een fysieke handtekening op papier nog steeds vereist. Een professioneel afgedrukt en persoonlijk overhandigd document maakt nu eenmaal meer indruk dan een e-mail met een bijlage, die gemakkelijker genegeerd kan worden.
Managed-printservices (MPS) via de cloud worden steeds interessanter, met name voor mkb
De aanstormende generatie millennials heeft minder behoefte aan printen op kantoor maar de eisen die er aan hun werk worden gesteld, bepalen in veel gevallen dat er geprint moet worden. Papieren processen worden weliswaar steeds vaker gecombineerd met of geassimileerd in digitale werkprocessen, maar het is onwaarschijnlijk dat papier helemaal verdwijnt.
Functionaliteiten en services
Printerfabrikanten blijven de techno- logieën met betrekking tot afdruk- kwaliteit, productiviteit en kosten- verlaging van hun printers en multifunctionals doorontwikkelen, maar belangrijker is dat ze investeren in het uitbreiden en verdiepen van hun competenties op het gebied van software en inspelen op trends in de officemarkt als security, geïntegreerde werkprocessen, managed-printservices vanuit de cloud en de integratie van kunstmatige intelligentie (AI) op de werkplek. Multifunctionele printers kunnen dankzij hun scanfunctionaliteit een brugfunctie vervullen tussen de papieren en de digitale wereld en zo een belangrijke bijdrage leveren aan de productiviteit en efficiency van kantoorprocessen, die zich tegenwoordig zowel binnen als buiten de kantoormuren afspelen. Mensen werken tegenwoordig steeds vaker mobiel; applicaties en apps vormen daarbij het belangrijkste gereedschap. Door het koppelen of integreren van apps in de multifunctional behoudt die zijn relevantie, ook al wordt er dan minder mee afgedrukt.
Security steeds belangrijker
Bedrijven worden zich steeds meer bewust van de toenemende cybercriminaliteit. Printerapparatuur is een dankbaar doelwit voor cybercriminelen omdat op de harddisk vaak gevoelige informatie is opgeslagen. Ook vormen ze, net als veel IoT-apparaten, een toegangs- mogelijkheid tot het bedrijfsnetwerk. Fabrikanten besteden dan ook extra aandacht aan een zo waterdicht mogelijke beveiliging, zowel aan de voorkant middels autorisatie en authenticatie van de gebruikers, als door middel van encryptie van de opgeslagen gegevens aan de achterkant.
Managed-printservices (MPS) via de cloud worden steeds interessanter, met name voor mkb, die daarmee toegang krijgen tot (mobiel) documentbeheer- en verwerkingsprocessen en beveiligingstechnologie die ze zich tot nu toe niet konden veroorloven. Door de cloud te combineren met slimme multifunctionele technologie kunnen kleinere organisaties profiteren van betaalbare oplossingen voor beveiligd contentmanagement, samenwerking, opslag, terugzoeken en distributie van documenten. Ook traditionele MSP’s zullen niet buiten uitbreiding naar de cloud kunnen.
Fabrikanten besteden extra aandacht aan een zo waterdicht mogelijke beveiliging
Bedrijven en organisaties willen steeds efficiënter werken en kijken daarvoor steeds vaker ook naar AI- en big-datatoepassingen op de werkplek. Afgelopen jaar zagen we bijvoorbeeld al de toevoeging van spraakherkenningsfunctionaliteit aan sommige ‘slimme printers’. Voorspellende analyses op basis van big data ondersteunen fabrikanten al enkele jaren bij de ontwikkeling van proactieve services en onderhoud en leveren efficiencywinst op voor de leverancier, terwijl de klanttevredenheid er door toeneemt. Fabrikanten zullen hun voorspellende analytics verder verbeteren door het inzetten van technieken als data-mining, data-modellering en kunstmatige intelligentie bij de ontwikkeling van hun toekomstige producten en (digitale) diensten. Daarmee kunnen ze een relevante rol blijven spelen in de bedrijfsvoering van organisaties door ze te helpen bij de transformatie van het analoge kantoorproces naar de digitale wereld.
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine 2019, nummer 3]