Loek Wilden, Datacenter Lifecycle Consultant Schneider Electric
Als een van de wereldmarktleiders op het gebied van energiemanagement speelt Schneider Electric een belangrijke ondersteunende rol in de wereld van de technologie, stelt Loek Wilden. “De grote IT-vendoren zetten een trend, waarop de oplossingen van Schneider Electric moeten aansluiten en deze moeten complementeren. Kijkend naar IoT staan we feitelijk nog aan het begin van wat er gaat komen. Daar verwacht ik nog heel veel ontwikkelingen.”
Loek Wilden vervolgt: “De meeste bedrijven zijn net gestart met een eerste implementatie, de eerste échte smart buildings zijn nog geen vijf jaar oud, maar bij nieuwbouw wordt nu ook al rekening gehouden met een serious make-over na een jaar of tien, om ze weer helemaal up-to-date te brengen en te kunnen aanpassen aan de wensen van dat moment.”
Footprint on-premise IT neemt weer toe
‘’De focus op optimalisatie van de IT-omgeving en andere fysieke infrastructuren zorgt voor een toename van de lokale IT-infrastructuur”, aldus Wilden. “Na jarenlange krimp wordt de footprint on-premise weer groter. Je gebouw wordt slim, je applicaties worden slim, je fabriek wordt slim en dat ga je niet allemaal geregeld krijgen vanuit een centrale cloud. Slim betekent heel veel sensoren en data die in meer of mindere mate aan de edge verwerkt moet worden. Dat betekent dat er in de serverruimte die in de afgelopen jaren sterk is ingekrompen, toch weer meer racks komen te staan.
Op die ontwikkeling spelen we uiteraard in door onze oplossingen voor kleinere omgevingen, die we al sinds jaar en dag in ons portfolio hebben, te innoveren en aan te passen aan nieuwe gebruiksscenario’s. Eén van de belangrijke innovaties is het uitbreiden van de monitoringfunctionaliteit van onze producten, zodat deze op basis van inzichten die uit big-dataverzamelingen worden verkregen op een verantwoorde manier op afstand bewaakt en beheerd kunnen worden.”
ExoStruxure Asset Advisor
Wilden: “(Remote) monitoring is binnen onze datacenterinfrastructuur managementoplossingen (DCIM) al jarenlang beschikbaar, maar de software was afgestemd op grote beeldschermen en client-software. De ervaring die we daarmee in verschillende landen, waaronder Nederland, hebben opgedaan heeft geresulteerd in een recent gelanceerde cloudapplicatie, de EcoStruxure IT app, als onderdeel van de EcoStruxure Asset Advisor, die weer een onderdeel is van onze totale ExoStruxure IT-suite. ExoStruxure Asset Advisor maakt gebruik van onze cloudinfrastructuur, waarbij ons Service Bureau de signalen uit het netwerk analyseert en bij een dreigende storing direct de klant kan informeren en – afhankelijk van de SLA – eventueel ook direct servicemensen op pad kan sturen.”
“Channelpartners kunnen de Asset Advisor-service inmiddels ook aanbieden bij hun eindklanten. Onderhoud en reparatie doen we nog steeds zelf, of uit naam van de partner. Maar we zijn bezig om onze partners nauwer te betrekken bij deze service middels een partnerplug-in, waardoor we in voorkomende gevallen de taken kunnen verdelen tussen ons eigen Service Bureau en de partner. Aan de plug-in wordt momenteel nog gewerkt, maar ik verwacht dat die nog voor eind dit jaar beschikbaar komt.”
DCIM uit de cloud
Ook DCIM voor grote datacenters is in ontwikkeling. Wilden: “Waar deze vroeger alleen bij de klant on-premise draaide, maken we de software achter onze uitgebreide monitoringoplossing later dit jaar ook beschikbaar in de cloud, zodat de klant een keuze heeft. Het operationele deel is hetzelfde voor on-premise of de cloud, het monitoringgedeelte bouwen we vanaf de grond opnieuw op, om beter aan te sluiten op de andere eisen die de cloudomgeving stelt. Daar komen bijvoorbeeld nogal wat sensoren aan te pas en daarvoor moet de software anders geschreven worden. Inmiddels draait een bètaversie bij een aantal Amerikaanse en een Nederlandse klant; als alles meezit hopen we in het najaar een definitieve versie te kunnen lanceren. De oplossing is in feite simpel: voor het monitoren van de apparatuur en de sensoren is alleen een stukje gateway nodig, dat blijft op locatie draaien. Die verzamelt alle data en zendt die door naar de cloud. Vanuit de cloud krijg je via je app of de portal dan weer de mogelijkheid om je monitoring remote te doen.”
Waarborg voor bedrijfscontinuïteit
Wilden: “De vraag naar dit soort oplossingen groeit. Datacenters en serverruimtes zijn steeds vaker bedrijfskritisch en door het cloud- en IoT-platform in te zetten in combinatie met kunstmatige intelligentie en analytics kun je risico’s signaleren voordat het kritieke incidenten worden die ongeplande downtime, operationeel verlies en extra kosten veroorzaken. Maar temperatuur- en energiemanagement is echt wel een specialistisch vakgebied, dat ook voor de gemiddelde IT’er lastig is bij te houden. Dat we nu continu én remote de situatie bij eindklanten kunnen monitoren en optimaliseren is een structurele verbetering in vergelijking met vroeger, toen we op gezette tijden bij de klant moesten langsgaan om de instellingen te controleren en bij te stellen.”
SmartConnect
“Tot nu toe hebben we het gehad over de grotere omgevingen, maar eenzelfde soort aanpak hanteren we nu ook voor kleine UPS’en. Daarvoor hebben we nu ook een cloudoplossing met een portal dat klanten van enkelfase-UPS’en van APC inzicht geeft. De nieuwe UPS’en voorzien we van een extra poortje en met de applicatie SmartConnect kunnen dan meerdere UPS’en (10 tot 15 maximaal) op afstand worden gemonitord. Uiteraard zal een netwerkkaart meer functionaliteit bieden, zoals graceful shutdown over het netwerk, maar SmartConnect biedt een extra niveau op het gebied van fleetmanagement voor kleinere omgevingen”
Kansen voor MSP’s
Wilden: “Met SmartConnect kunnen MSP’s hun dienstverlening op het gebied van energie-infrastructuurmanagement naar mkb-klanten uitbreiden zonder dat daar extra investeringen voor nodig zijn. SmartConnect integreert naadloos met bekende RMM-oplossingen zoals ConnectWise Automate of Kaseya, of een mobile-ready webportal, zodat ze hun klanten vanuit één console kunnen servicen. Programmeren, SNMP-valkuilen of software-agents zijn niet nodig, zodat de MSP zijn dienst snel kan uitrollen en additionele omzet kan binnenhalen. Voor meer informatie vind je onze gegevens onder dit artikel.”
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine ChannelConnect 4 2018]