Een complete lock-down is voorkomen en verschillende regelingen moeten het leed bij ondernemers verzachten. “De lobby van onder meer Techniek Nederland was succesvol.”
Als we Rob Wierenga, Hoofd Consumentenelektronica & Installatie-retail bij brancheorganisatie Techniek Nederland spreken, heeft minister-president Rutte net de maatregelen die tot 6 april zouden gelden verlengd en is van een totale lockdown van Nederland geen sprake. Wierenga start het gesprek met een duidelijk statement: “In de huidige virussituatie is een organisatie als Techniek Nederland een spil in het ecosysteem. We hebben, samen met andere organisaties, een succesvolle lobby richting de ministeries opgezet die ertoe leidde dat in Nederland de meeste winkels open konden blijven.” Hij wijst erop dat in België en Duitsland het openbare leven platligt. “In ons land kunnen winkels zelf kiezen of ze openblijven of niet. Dat is een belangrijk en positief signaal in voor de consument moeilijke maatschappelijke omstandigheden.”
Geen isolement
Binnen het bestand aan ondernemers van Techniek Nederland nemen partijen die zich bezighouden met telecom en IT nu een belangrijke positie in, zij zijn het die ervoor zorgen dat social distance niet uitgroeit tot een sociaal isolement. “Het grootschalige thuiswerken door medewerkers van bedrijven en thuis lesgeven door ouders is mogelijk door het hoge niveau aan digitale voorzieningen in ons land en de kennis bij ondernemers die zich erin specialiseren die connectiviteit te leveren.”
‘Techniek Nederland is in de huidige situatie een spil in het ecosysteem’
Ook voor de bereikbaarheid van bijvoorbeeld ouderen in verzorgingscentra, die nu moeilijk of helemaal niet te bezoeken zijn, is de digitale infrastructuur een belangrijk goed. “IT- en communicatieproducten zijn cruciaal”, weet Wierenga. Techniek Nederland maakte dat duidelijk in de lobby naar verschillende ministeries. “We weten natuurlijk dat we niet de absoluut kritieke sector zijn, zoals hulpdiensten en zorg, maar dat we daar wel net een laag onder vallen. We adresseerden onze inspanningen niet alleen richting het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, maar ook bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu en het ministerie van Binnenlandse Zaken.”
Zware belasting
Als ChannelConnect met Rob Wierenga spreekt, berichten de media juist over winkelketens die in de problemen dreigen te komen als gevolg van de corona zakelijk meer dan anders hun pc, laptop en netwerkverbinding. Alle communicatiemiddelen worden zwaarder dan ooit belast. Daarbij zie je dat onze leden dit over het algemeen goed kunnen equiperen.”
Twee protocollen
Ook binnen het ledenbestand van Techniek Nederland bevinden zich ondernemers met een fysieke aanwezigheid in winkelstraten. “Voor die partijen hebben we voor elkaar gekregen dat het protocol verantwoord winkelen werd opgesteld en ingevoerd. Hierbij attenderen ondernemers de consument op de richtlijnen van het RIVM en sporen zij bezoekers aan die adviezen op te volgen.” Maatregelen als het aanbrengen van plexiglas bij winkelbalies en markeringen om voldoende afstand te houden bij kassa’s zijn onderdeel van het protocol. “En deurbeleid zodat er niet te veel mensen in een zaak aanwezig zijn.” Ook een tweede richtlijn is uit de lobby voortgekomen, namelijk het protocol veilig werken. “Als een werknemer voor een klus naar woningen toegaat, of als mensen een garage of een andere werkplaats bezoeken, dan gelden daarvoor ook strikte instructies.” Wierenga vermoedt dat de lobby én het strikte persoonlijke toezicht op het naleven ervan, ertoe leidden dat Nederland niet te maken kreeg met een complete lockdown. “Hopelijk kunnen
we daarmee de economische en maatschappelijke schade nog enigszins beperkt houden.”
Lobbyactiviteiten
ls het over schade voor ondernemers gaat, draait Wierenga er niet omheen. “Al vanaf de eerste dag staat onze telefoon roodgloeiend omdat leden zich zorgen maken.” Gelukkig besloot de overheid tot de TOGSregeling (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren). “Ook de sectoren waarop Techniek Nederland zich richt, vallen binnen die regeling. Daarnaast kenden we al de NOWregeling, de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid. Deze regeling is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies tegemoet te komen. Hierdoor kunnen werkgevers hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen.” Wierenga geeft aan dat Techniek Nederland op het moment van het interview weinig leden kent die van de regelingen gebruik moeten maken, maar sluit niet uit dat het verlengen van de virusmaatregelen een ander beeld kan opleveren.
Verduurzaming
Voor de periode die ná corona komt, weten we nu hoe goed digitaal werken kan functioneren. “Ervaringen die we nu opdoen met werken op afstand kunnen verduurzaming in de hand werken met minder vervoersbewegingen, minder files.” Is dat de boodschap die Wierenga de lezers wil meegeven? “Ja, naast de hoop dat iedereen gezond blijft en niet alleen bij zichzelf, maar ook in de onderneming de vitaliteit zoekt, vindt en onderhoudt. Blijf creatief!”
OFED-talks Samen met opleidingsfonds OFED, het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor werkgevers en werknemers in de elektrotechnische detailhandel, is Techniek Nederland betrokken bij webinars voor ondernemers die afhankelijk zijn van fysieke winkels. Deze OFED-talks bestaan uit interviews met experts die eigenaren en medewerkers in de retailbranche inspireren en helpen. Daarnaast geven de webinars ook actuele informatie die voor de retailsector van belang is.
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine 3-2020]