Flash geheugenspecialist Violin Memory heeft ingezien dat de verschillende herstructureringsmaatregelen die het de afgelopen tijd had getroffen onvoldoende zoden aan de dijk hebben gezet en heeft de bescherming van ‘Chapter 11’, de Amerikaanse equivalent van surséance, aangevraagd.
Dat betekent nog niet dat het definitief gedaan is met het bedrijf. De overleving van de flash pionier is nu afhankelijk van de stroomlijning van de business en het vinden van een koper. De aandelenkoers is gekelderd naar 0,045 dollar en de marktkapitalisatie is nog slechts 1,5 miljoen dollar.
De verkoop zal vermoedelijk begin januari plaatsvinden in de vorm van een veiling. De teloorgang is een bittere pil voor ceo Kevin DeNuccio, die in februari 2014 aan het roer kwam. In de tijd tot eind januari hoopt het bedrijf alsnog orde op zaken te kunnen stellen om klanten te blijven ondersteunen en (nieuwe) verkopen te realiseren.
Afgezien van de beurswaarde bezit Violin 58 Amerikaanse patenten en heeft het er nog eens 24 in aanvraag. Het aantal buitenlandse patenten is 64 verleende en 38 in aanvraag. Daarnaast zijn er terugkerende inkomsten uit onderhoud en heeft het enkele van de ‘allergrootste ondernemingen ter wereld’ als klant, maar dat zijn er onvoldoende om het bedrijf echt boven water te houden.
Eén van de mogelijke nagels aan de doodskist van Violin is de strategie om high-end flash arrays te bouwen met in eigen huis ontwikkelde inline memory modules (VIMM’s) in plaats van gebruik te maken van algemeen verkrijgbare SSD’s. Ook het PICe flash cards avontuur was een flop en moest uiteindelijk worden verkocht aan Toshiba. De beursgang in 2013 werd een regelrechte ramp, waarbij de aandelen na slechte kwartaalresultaremt met meer dan 60 procent in waarde daalden en ceo Basile aan het eind van hetzelfde jaar het veld moest ruimen. Zijn opvolger DeNuccio verging het al even slecht en in plaats van een verbetering van de situatie zakte de aandeelhouderswaarde nog verder in.
Bron: The Register