De overnamestrijd rondom de geheugenchipsdivisie van Toshiba heeft een volgende fase bereikt waarin een consortium waarvan ook WDC deel uitmaakt, zijn bod zou willen verhogen naar een bedrag van 18 miljard dollar of meer.
Volgens Reuters en de Japanse krant Nikkei zijn er nu de volgende bieders:
– het door de Japanse overheid gesteunde investeringsfonds Innovation Corporation Network of Japan (ICNJ), samen met WDC en Bain Capital die hun bod hebben verhoogd naar 18(+) miljard dollar
– Broadcom, Silver Lake en drie Japanse banken met een bod van rond 20 miljard dollar
– Hon Hai (Foxconn), Apple en Amazon met een bod van 27 miljard dollar
Toshiba wees eerdere, lagere biedingen van WDC af. Het nieuwe bod zou onder meer ook een meerjarige kapitaalsinvestering van 25 miljard dollar in de uitbreiding van de Yokkaichi productiefaciliteit met twee nieuwe productielijnen omvatten, plus een investering van 39 miljard dollar in R&D, en de toezegging om het medewerkersbestand twee jaar lang met 5 procent per jaar uit te breiden.
Het nieuwe bod zal op 15 juni worden geformaliseerd, op de dag dat Toshiba zijn voorkeursbieder bekend maakt. Wanneer Toshiba voor het bod van WDC kiest zou de laatste de lopende arbitragezaak rondom de voorgenomen verkoop, laten vallen.
Toshiba was bang dat een bod waaraan ook WDC zou deelnemen, tot tijdrovende juridische verwikkeling zou leiden, en daarmee tot vertraging van de mogelijkheden om zichzelf te herkapitaliseren in verband met de forse verliezen bij de nucleaire energiecentrale business in de VS.
Die herkapitaliseroing is afhankelijk van de verkoop van de memory business, die ook NAND chips produceert in een fabriek die een joint venture is met WDC. Mocht WDC daar de volledige zeggenschap over krijgen, dan wordt het aantal NAND producenten van vijf naar vier teruggaan – Intel-Micron, Samsung, SK Hynix en WDC, wat voor mededingingsrechtelijke problemen zou kunnen zorgen. Ter voorkoming daarvan zou WDC ook overwegen om schuldpapieren van Toshiba te kopen in een normale obligatiedeal en daardoor geen directe invloed kunnen uitoefenen, wat initieel wel de bedoeling was.
Bron: The Register; www.reuters.com