Wie in Maastricht via het winkelgebied van het Onze Lieve Vrouweplein naar het Vrijthof loopt kan al decennia genieten van de warme geur van gebrande koffie. Toen ik in de Limburgse hoofdstad op de middelbare school zat bedachten we een nieuwe rubriek voor de schoolkrant: “Welke vraag heeft men u nog nooit gesteld?” Leuke rubriek voor een (school)krant, vind ik terugkijkend nog steeds. En een heel relevante vraag, bleek uit de antwoorden.

Ik ging zelf als jonge ‘redacteur’ naar de uitbater van die koffiebranderij. De zaak bestaat nog steeds, heet Blanche Dael en is nog in de familie. De eigenaar antwoordde toen: “Hoe heb je jouw oude dag geregeld?” De man had een punt. De exit voor een ondernemer is immers een onderwerp waar weinig over gesproken wordt. Veel DGA’s, zeker ook in de ICT-sector, hopen op een overname door een grote partij, maar lukt dat ook?

Ik geef eerst het antwoord van onze koffie­brander: “Ik heb verderop in het winkelgebied panden gekocht en verhuurd. Dat is mijn pensioen.” Ik reageerde met de naïviteit van de scholier. “O, dus zo doen jullie dat.” De man antwoordde: “Dat weet ik niet, maar ik doe het zo.” Een ondernemer pur sang, kortom, die zijn eigen weg gaat.

Aantrekkelijk voor overname

Zo eenvoudig is het niet altijd, die pensioenvoorziening. Dat bleek tijdens een event van Datto. Partners, de klanten van partners en de vendoren die via partners hun oplossingen aanbieden, organiseren in een stevig pulserend ritme bijeenkomsten, kennissessies, borrels, tech-updates en golf-clinics. En vergeten daarbij niet te benadrukken hoe goed hun eigen oplossingen zijn als antwoord op de uitdagingen van de reseller, partner, msp of mssp. Maar in de ruim twintig jaar dat ik inmiddels actief ben als journalist in ‘het kanaal’ adresseerde eigenlijk nooit iemand het onderwerp: “Hoe zit het met uw eigen pensioen services als u wat ouder bent, meneer de serviceprovider?”

Datto deed dat wel, tijdens het event vorige maand. Men probeerde zo antwoord te geven op de vraag die veel ondernemers bezighoudt: Wanneer ben ik interessant voor een investeerder, een grotere ­onderneming of voor private equity als ik denk over een exit?

Geen eigenbelang

Wat er met de gekochte panden van de Maastrichtse koffiebrander gebeurde weet ik niet, maar zijn zoon nam de zaak over en opende inmiddels meerdere vestigingen van een eigen horecaketen. Nu vrees ik dat je er als msp-ondernemer niet zonder meer vanuit kunt gaan dat zoon of dochter de onderneming overneemt. De sessie die Datto organiseerde, zelf nog niet lang opererend onder de paraplu van Kaseya, adresseerde daarom zonder direct eigenbelang een belangrijk onderwerp.