De opkomst van FttH (Fiber to the Home) op bedrijventerreinen biedt interessante mogelijkheden voor bedrijven die op zoek zijn naar betaalbare ‘glasvezel’ internetverbindingen. Met lagere aanlegkosten en een aantrekkelijk prijskaartje lijkt dit een uitkomst, vooral voor kleinere mkb-bedrijven en zzp’ers.

Andrew van der Haar

Dit opiniestuk is geschreven door Andrew van der Haar, medeoprichter van de Fiber Carrier Association. Andrew is daarnaast ook werkzaam als Senior Adviseur (Energie & Duurzaamheid en Onderwijs & Werkgelegenheid) bij Dutch Data Center Association.

Maar de opkomst van deze voordeligere vorm van connectiviteit brengt ook serieuze risico’s met zich mee voor het Nederlandse bedrijfsleven. Veiligheid, stabiliteit, continuïteit en samenwerking staan op het spel. Dit opiniestuk belicht niet alleen de voordelen en uitdagingen van FttH op bedrijventerreinen, maar ook hoe samenwerking en regulering een duurzame oplossing kunnen bieden.

Voordelen van FttH

FttH heeft zeker zijn voordelen. De lage kosten van aanleg maken glasvezel toegankelijker met lagere abonnementskosten, vooral voor kleine ondernemingen die niet de middelen hebben om te investeren in vaak duurdere zakelijke oplossingen zoals FttO (Fiber to the Office). Voor bedrijven met beperkte digitale behoeften kan FttH een prima oplossing zijn. Denk bijvoorbeeld aan zzp’ers of kleine mkb bedrijven, waar de prijs vaak belangrijker is dan de stabiliteit van de verbinding.

Daarnaast draagt FttH bij aan de verdere digitalisering van Nederland. Door een breed scala aan bedrijven toegang te bieden tot snel internet, wordt een solide basis gelegd voor economische groei en innovatie.

De schaduwzijde van goedkope aanleg

De huidige manier waarop FttH wordt aangelegd, zorgt echter voor serieuze problemen. In een poging de kosten laag te houden, wordt er vaak bezuinigd op de ‘aanlegmethode’ wat onder andere ten koste gaat van de kwaliteit. Kabels worden bijvoorbeeld ondiep geplaatst – op 30 cm in plaats van de gebruikelijke 60 cm. Dit verhoogt het risico op graafschades. Met gemiddeld 75 graafincidenten per dag in Nederland aan datatransport is het belangrijk om zorgvuldig draagt de manier van aanleg.

De druk op aannemers van uit de markt, of de interne druk die ze zelf opleggen om snel en goedkoop te werken leidt tot uitdagingen. De krapte op de arbeidsmarkt eist zijn tol doordat aannemers gebruik gaan maken van arbeidsmigranten. Hoewel sommige projecten resulteren in situaties waarin regels en afspraken worden genegeerd, is het belangrijk om te erkennen dat niet alle aannemers hierin tekortschieten. Veel bedrijven die betrokken zijn in de aanleg, zowel de aannemer als netbeheerder streven juist naar kwaliteit en werken binnen de geldende normen. Toch zijn er gevallen bekend dat dit niet gebeurt of medewerkers onder hoge druk moeten werken. Vaak is er bij arbeidsmigranten vanwege een taalbarrière vaak miscommunicatie, met alle gevolgen van dien. Er worden binnen de hele sector actief gewerkt om de mensen de juiste tools te geven om goed werkt te leveren, want dat draagt bij aan in kundige opgeleide vakmensen.

De FCA is daarom ook de Fiber Academy gestart om alle medewerkers die werkzaam zijn in de Fiber industrie van de benodigde basis te voorzien in september 2025 zal deze beschikbaar zijn voor de hele sector.

Technische beperkingen van FttH

Naast de gevolgen van de aanlegmethodiek heeft FttH ook technische beperkingen. Veel zakelijke netwerken in Nederland worden aangelegd met Point-to-Pointtechnologie, waarbij elke gebruiker een eigen glasvezelverbinding heeft. FttH maakt daarentegen vaak gebruik van GPON (Gigabit Passive Optical Network), waarbij meerdere gebruikers dezelfde glasvezel delen. Hoewel dit kostenbesparend werkt, kan het leiden tot lagere prestaties en beperkingen in beschikbare diensten.

Een ander risico van GPON is de beveiliging. Het gedeelde karakter van deze technologie brengt risico’s met zich mee, omdat gegevens van meerdere gebruikers over dezelfde glasvezel worden getransporteerd. Hoewel encryptie een belangrijke veiligheidsmaatregel is, blijft er een kans bestaan op datalekken door technisch vaardige individuen. Voor bedrijven die werken met gevoelige gegevens is dit een serieuze overweging.

Ook biedt FttH doorgaans minder mogelijkheden voor redundantie. Bedrijven die denken dat een tweede FttH-verbinding voldoende back-up en zekerheid biedt, realiseren zich vaak niet dat beide verbindingen via hetzelfde tracé lopen. Dit maakt ze kwetsbaar voor dezelfde graafschades. Dit benadrukt het belang van fysiek gescheiden verbindingen, zoals die vaak worden aangeboden door FttO-aanbieders.

Samenwerking en regulering

Een duurzame oplossing ligt in betere samenwerking binnen de sector. De Fiber Carrier Association (FCA) is een groot voorstander van open-acces modellen, waarbij meerdere partijen gebruik kunnen maken van dezelfde infrastructuur. Dit voorkomt dat bedrijventerreinen overspoeld worden met parallelle netwerken, minimaliseert graafwerkzaamheden en draagt bij aan een efficiëntere benutting van middelen.

Ook lokale overheden kunnen een verbindende rol spelen. Door een coördinerende rol te spelen, kunnen zij bijdragen aan een toekomstbestendige infrastructuur. De FCA heeft een aanzet gedaan om te inventariseren op welke terreinen glasvezel al beschikbaar is op www.fibercarriers.nl/bedrijventerreinen.

Betere harmonisatie van lokale regelgeving en toezicht zijn eveneens cruciaal. Meldingen van misstanden – zoals schade aan infrastructuur, slecht uitgevoerde graafwerkzaamheden of arbeidsomstandigheden die niet voldoen aan de Nederlandse normen – moeten sneller worden opgevolgd door instanties zoals de Rijksdienst voor Digitale Infrastructuur (RDI). Dit vergroot het vertrouwen in de sector en voorkomt verdere escalaties.

De juiste keuze maken

Voor bedrijven op bedrijventerreinen is het essentieel om weloverwogen keuzes te maken als het gaat om internetverbindingen. Dit zijn enkele praktische tips:

  • Laat je goed informeren: Kijk niet alleen naar snelheid en kosten, maar ook naar SLA’s, netwerkarchitectuur en technische mogelijkheden en beperkingen.
  • Kies op maat: Voor zzp’ers en kleine mkb’ers met beperkte eisen kan FttH een prima keuze zijn. Bedrijven met kritieke processen zijn beter af met een zakelijke FttO-verbinding.
  • Investeer in redundantie: Kies voor fysiek gescheiden verbindingen en overweeg back-upoplossingen, boven op de fysiek gescheiden verbinding.
  • Herken beperkingen van mobiele netwerken: 5G back-up kan geschikt zijn als noodoplossing, maar wees je bewust van de beperkingen in datavolume en snelheid.
  • Maak een maatschappelijk verantwoorde keuze: Kies voor aanbieders en aannemers die zich houden aan ethische arbeidsvoorwaarden en milieuvriendelijke aanlegpraktijken.

Conclusie

FttH heeft een rol te spelen bij het toegankelijk maken van glasvezel voor kleine bedrijven, maar de huidige aanpak brengt te veel risico’s met zich mee. Het creëert onnodige kwetsbaarheden. Door samenwerking, en een meer faciliterende rol van lokale overheden kunnen bedrijventerreinen profiteren van zowel betaalbaarheid als betrouwbaarheid. Dit vraagt om betere coördinatie, naleving van afspraken. Alleen door deze punten aan te pakken, kunnen we zorgen voor een toekomstbestendige infrastructuur die aansluit bij de behoeften van alle ondernemers.

Ook dit jaar presenteerde de Chinese fabrikant Huawei zich tijdens het Mobile World Congress zich in een door hen volledig afgehuurde beurshal – met een eigen tuin om te lunchen en te netwerken.

Dat deel van de stand was overigens, net als het gebied dat onder meer de AI-ontwikkelingen presenteerde, alleen voor genodigden, waaronder ChannelConnect, beschikbaar (lees er hier over). Het voorste deel van de gigantische presentatieruimte, met vooral consumentenproducten, mochten alle bezoekers bekijken. En dat deed men massaal: Huawei is duidelijk terug op de Europese markt. Dat bleek wel uit het feit dat de Spaanse koning Felipe VI vol belangstelling het topmodel in de smartphone-serie ter hand nam.Naast smartphones en tablets presenteerde Huawei, net als andere fabrikanten, een uitgebreide range aan wearables. “Zoals jullie kunnen zien, staan we hier voor de consumentenstand. Dit is dé plek waar je de nieuwste smartphones, tablets en wearables kunt vinden. Hij gebaarde naar de verschillende producten op de tafels.

De moderator van de rondleiding liet echter als eerste de MatePad Pro zien. Dit model, met een 13.2 inch display, heeft een bijzonder scherm. “Het gaat om een paper-mat display, wat betekent dat je buiten kunt werken zonder last te hebben van reflecties.” Het geheim zit in microscopisch kleine gaatjes in het scherm die lichtreflecties voorkomen. “Hierdoor wordt 99% van de schittering geëlimineerd!”

Tri-fold smartphone

Maar al snel was het tijd het device te tonen waar Koninklijke Hoogheid Felipe met verbazing naar keek, wat overigens ook gold voor Jen-Hsun (Jensen) Huang, de CEO van Nvidia. Dat betreft de Mate X-T. Het is volgens de rondleiding niet zomaar een smartphone, maar volgens Huawei de allereerste tri-fold smartphone ter wereld. Als de telefoon gesloten is, lijkt het een gewone en niet al te dikke mobiele telefoon. “Vouw je hem één keer open, dan is het een opvouwbare smartphone – zoals die al langer op de markt zijn bij verschillende fabrikanten. . Maar als je hem nóg een keer openvouwt krijg je een scherm dat bijna net zo groot is als een kleine tablet en daarbij nauwelijks dikker dan de connectoraansluiting.

HarmonyOS in China

In China draait het toestel HarmonyOS. Maar buiten China zal het een versie van open Android hebben.” De “miljoen-dollar-vraag” daarbij was of het device ook naar Europa zal komen. “Vooralsnog wordt hij alleen in China uitgerold, maar we kunnen on voorstellen dat hij uiteindelijk naar Europa komt, misschien met wat aanpassingen,” luidde het wat kritische antwoord. Goedkoop is het speeltje niet: omgerekend komt de prijs uit op ongeveer €3.500.

Het meest verkochte product van Huawei in Nederland betreft de wearables. Op een tafel stond een grote range smartwatches in verschillende kleuren en materialen uitgestald, waaronder een prijzig exemplaar met een afwerking van goud (foto)Huawei. “In tegenstelling tot sommige andere merken, geloven wij dat wearables niet alleen technische apparaten zijn, maar ook modeaccessoires,” was de verklaring voor het brede portfolio. “Daarom hebben we zoveel verschillende stijlen om uit te kiezen.” De nieuwste innovatie op dit gebeid betreft de Watch D2. Dit is de eerste en enige smartwatch die een medische bloeddrukmeting kan doen, door een ingebouwde ‘blaasbalg’ die het toestel zelf kan activeren om de bloeddruk te meten. “Het voordeel is dat je de hele dag door metingen krijgt, in plaats van alleen bij de dokter.”

In het laatste deel van de serie over MWC zullen we ingaan op de presentaties van de twee Duitse fabrikanten AVM en Lancom

De datacentersector staat aan de vooravond van een transformatieve periode. Tijdens Kickstart Europe 2025 werd duidelijk hoe datacenters, kunstmatige intelligentie en regelgeving de toekomst van de sector vormgeven.

Voor de achtste keer organiseerde Dutch Data Center Association (DDA) het jaarlijkse event Kickstart Europe. Wat ooit begon als een bijeenkomst met 200 aanwezigen, is uitgegroeid tot een evenement dat nog maar net in de Amsterdamse RAI past. Dat staat symbool voor de dynamiek in de markt.

“Verandering hangt in de lucht,” opende Stijn Grove, Managing Director van DDA, zijn welkomstwoord. “Datacenters in heel Europa ontwikkelen zich razendsnel en grote investeringen worden aangekondigd in Spanje, Italië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Tegelijkertijd zien we in traditionele markten zoals Frankfurt, Londen, Amsterdam, Parijs en Dublin een sterke dynamiek met fusies, overnames en nieuwbouwprojecten.”

Solide digitale infrastructuur

Een van de belangrijkste aanjagers van deze groei is kunstmatige intelligentie, die een steeds grotere vraag naar capaciteit creëert. “AI verovert de wereld en de cloud blijft zich uitbreiden. Dit betekent dat elke regio een solide digitale infrastructuur nodig heeft om de groeiende vraag bij te benen.”

Volgens Grove is samenwerking essentieel om de sector toekomstbestendig te maken. “We kunnen deze uitdagingen alleen samen aangaan. Onze sector is de basis voor alles wat gaat gebeuren op het gebied van AI, cloud en digitale economie.”

   

Ook Kevin Restivo, directeur van Data Centre Research bij vastgoedspecialist CBRE, onderstreepte in zijn keynote tijdens Kickstart Europe de enorme dynamiek in de datacentersector, vooral in Europa.

Kickstart

Kevin Restivo, directeur van Data Centre Research

Volgens Restivo zijn er vijf belangrijke aspecten die illustreren hoe sterk de sector in beweging is. Allereerst is de vraag naar capaciteit groter dan ooit. “Om aan die enorme vraag te voldoen, wordt er dit jaar een recordhoeveelheid nieuwe capaciteit toegevoegd, een ongekende hoeveelheid, niet slechts een record,” aldus Restivo. Toch blijft dit onvoldoende om aan de vraag te voldoen. “De leegstand, de beschikbaarheid, is lager dan ooit, en aanbieders hebben moeite om aan de vraag te voldoen.”

Net als Grove benoemde ook Restivo de impact van AI. “De afgelopen twee tot drie jaar hebben we veel gehoord over de wereldwijde golf van AI-vraag,” zei hij. “Europa heeft hier langzamer op gereageerd, maar we zullen dit jaar zien dat nieuwe capaciteit specifiek wordt toegewezen aan AI.” Grote techbedrijven zoals Microsoft en Amazon Web Services investeren miljarden in nieuwe AI-datacenters. “Deze hyperscalers tillen de sector naar nieuwe hoogten.”

Toekomstige groei en uitdagingen

De sector staat voor een enorme expansie. “De sector werkt harder dan ooit om nieuwe datacenters te bouwen en operationeel te maken.” De grootste groei zal plaatsvinden in de belangrijkste markten zoals Frankfurt, Londen, Parijs, Dublin en Amsterdam. “In totaal zal dit leiden tot meer dan 9 gigawatt aan operationele datacentercapaciteit tegen het einde van het jaar, waarvan 3 gigawatt zelfgebouwd is.”

Toch zijn er ook uitdagingen. “De bouwkosten stijgen aanzienlijk,” waarschuwde Restivo. “Waar het drie jaar geleden nog ongeveer 10 miljoen euro per megawatt kostte om een datacenter te bouwen, ligt dat nu rond de 12 miljoen euro.” Daarnaast vormen elektriciteitskosten een grote belemmering voor verdere groei. “Europa heeft de hoogste elektriciteitsprijzen ter wereld, vooral in de regio’s waar datacenters zich concentreren.”

Desondanks blijft de vraag naar AI-capaciteit sterk stijgen. “Dit vormt een van de belangrijkste drijfveren voor de markt,” concludeerde Restivo. “En er lijkt geen einde in zicht.”

Een uitgebreid verslag van Kickstart Europe 2025 verschijnt in de komende printeditie van ChannelConnect.

Cloudadoptie is niet meer weg te denken uit het moderne IT-landschap. Organisaties hebben in rap tempo hun processen en data naar de cloud verhuisd. Toch blijkt die haast vaak een bron van problemen, omdat de verbindingen naar de cloud zelden optimaal zijn ingericht. Kai Smets, Solutions Architect bij signetbreedband, legt uit waarom een standaardoplossing niet volstaat en hoe maatwerk hierin aanzienlijk het verschil maakt.

In de eerste fase van cloudadoptie was snelheid belangrijker dan precisie. Veel bedrijven kozen simpelweg voor een VPN-verbinding of standaard firewallconfiguratie om hun data te migreren. “Iedereen is massaal naar de cloud gerend,” vertelt Smets. “Bedrijven zetten vaak zonder veel nadenken een pilot op die prima werkt met een aantal testgebruikers. Maar zodra die verbinding op grote schaal wordt belast, komen beperkingen aan het licht.”

Volgens Smets gaan bedrijven pas nadenken over verbeteringen als de eerste problemen zich voordoen. Bijvoorbeeld wanneer een VPN-verbinding crasht of als de snelheid en stabiliteit van cruciale toepassingen te wensen overlaat. Het gevolg: onnodige stilstand, hogere kosten en een zoektocht naar betere connectiviteitsoplossingen.

Kai Smets

Cloudverbinding: meer dan een technische vraag

Wat maakt een verbinding naar de cloud zo complex? Het antwoord ligt in de variabelen die invloed hebben op snelheid, stabiliteit en kosten. “De hyperscalers zoals Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure en Google Cloud hebben ieder hun eigen structuur en standaarden,” legt Smets uit. “Als je bijvoorbeeld kiest voor een directe verbinding met Azure, kun je flink besparen op data-uitwisseling. Maar die oplossing werkt alleen optimaal als je ook rekening houdt met de locatie van andere onderdelen in je infrastructuur, zoals je datacenters, applicatieservers, en de fysieke locaties van je eindgebruikers.”

De kostenstructuur van cloudproviders speelt eveneens een belangrijke rol. “Veel bedrijven vergeten dat bij hyperscalers de kosten gebaseerd zijn op uitgaand verkeer. Een slecht doordachte architectuur kan dus resulteren in torenhoge rekeningen. Je kunt het namelijk zo inrichten dat lokaal verkeer ook echt alleen lokaal blijft en niet via cloudproviders loopt, die daarvoor kosten in rekening brengen.”

Maatwerkoplossingen in een vendor-neutraal landschap

Smets benadrukt dat de kern van een goede cloudstrategie ligt in samenwerking en maatwerk. “Wij werken altijd in een driehoek: met de klant, onze partners en ons eigen team. Zo zorgen we dat de applicaties die in de cloud draaien, de netwerkoplossingen die wij bieden, én de wensen van de klant op elkaar aansluiten.”

Een belangrijk voordeel van deze aanpak is dat gewerkt wordt met vendor-neutrale oplossingen. “We bouwen private netwerken waarin verbindingen met alle grote clouds — zoals AWS, Azure, Google Cloud en Oracle — kunnen worden geïntegreerd. Bedrijven hoeven daardoor niet per locatie een aparte lijn aan te leggen, maar kunnen alles centraal beheren via één infrastructuur.”

De rol van SD-WAN in toekomstbestendige netwerken

Een oplossing die steeds meer terrein wint, is SD-WAN (Software-Defined Wide Area Network). Het biedt bedrijven een flexibel alternatief voor traditionele verbindingen zoals VPN of een directe glasvezellijn. “De netwerkoplossing SD-WAN stelt ons in staat om meerdere cloudomgevingen te koppelen via één centraal beheersysteem,” legt Smets uit. “Dat maakt het vooral interessant voor bedrijven met veel locaties of tijdelijke werkplekken, zoals bouwprojecten, eventorganisaties, medische hulpdiensten en traininglocaties.”

In de praktijk zorgt SD-WAN ervoor dat verbindingen automatisch worden geoptimaliseerd op basis van vooraf ingestelde specificaties. “Met SD-WAN kun je eenvoudig nieuwe locaties toevoegen of tijdelijke verbindingen opzetten, zonder concessies te doen op prestaties of beveiliging.”

Beveiliging: een blijvende uitdaging

Cloudverbindingen brengen ook beveiligingsuitdagingen met zich mee. Smets wijst erop dat niet alle verbindingen even veilig zijn. “Een directe verbinding via een Azure ExpressRoute of private lijn is volledig afgesloten van het publieke internet, waardoor het risico op aanvallen minimaal is. Bij VPN-verbindingen of andere internetgebaseerde oplossingen is encryptie essentieel, maar dit kan wel leiden tot hogere belasting van de infrastructuur.”

Het is volgens Smets cruciaal dat bedrijven goed nadenken over hun beveiligingsstrategie. “De vraag is: waar staan je data, wie heeft er toegang toe, en hoe voorkom je dat derden ongewenst toegang krijgen? Veel applicaties hebben ingebouwde beveiliging, maar als je die koppelt aan een slecht beveiligde verbinding, loop je alsnog risico’s.”

Wil je meer weten over de oplossingen die Kai Smets en signetbreedband bieden?

Op 12 december presenteert Kai Smets een webinar over cloudconnectiviteit inclusief een live demo van een SD-WAN oplossing. Hij bespreekt daarbij vragen als hoe zorg je voor betrouwbare, flexibele verbindingen tussen je locaties en cloudomgevingen, zonder onnodige complexiteit, en hoe behoud je controle over kosten en beveiliging? Er komen ook praktische toepassingen aan de orde en er is uiteraard ruimte voor een Q&A.

Meld je aan voor het webinar of download de whitepaper ‘Kies de juiste strategie voor cloudconnectiviteit’ via de website van signetbreedband.

Tijdens een recente bijeenkomst die Claranet organiseerde over cybersecurity vroeg Henk Liebeek, Product Manager bij Claranet Benelux, uitdagend aan het publiek: “Wie beschouwt zijn organisatie als ‘ready to be hacked’?” De stilte in de zaal maakte duidelijk dat niemand er klaar voor was. Geen enkele hand ging de lucht in. Deze stilte weerspiegelde een wijdverbreide waarheid. Ondanks de toename van cyberaanvallen stelde Liebeek dat veel organisaties zich onvoldoende voorbereid voelen.

Claranet schoof met Dries Paulussen en Peter van den Broek twee van hun eigen zwaargewichten naar voren. Dit om het thema verder te belichten. Van den Broek: “Het besef groeit dat cybersecurity niet enkel een technische kwestie is, maar ook een strategische uitdaging die constant aandacht vereist.”

Om dit aan te pakken zetten organisaties een Security Operations Center (SOC) in. “Een SOC monitort de veiligheidssystemen en signaleert verdachte activiteiten. Dit terwijl Security Information and Event Management (SIEM)-systemen helpen bij het analyseren van gegevens. En bij het waarschuwen voor mogelijke bedreigingen.” Toch gaan beveiligingsincidenten vaak gepaard met veel ruis. Dat komt neer op veel data zonder directe dreiging. Dat maakt het voor een SOC moeilijk om reële bedreigingen tijdig te identificeren.

Aandacht voor NIST

Een belangrijk onderwerp van de bijeenkomst die Claranet organiseerde, was de implementatie van het NIST Site Security Framework 2.0, dat bedrijven handvatten biedt voor het verbeteren van hun cyberbeveiliging. “Dit framework kent zes essentiële pijlers,” legde Paulussen uit. “Governance, Identify, Protect, Detect, Respond en Reform”. Governance en beleid zijn hierbij volgens Paulussen net zo cruciaal als technologie. “Beveiligingsprotocollen zonder duidelijke beleidslijnen blijken vaak ineffectief, omdat het hele proces in een organisatie gedragen moet worden door zowel het personeel als de directie.”

De dreiging is meer dan een IT-probleem

Tijdens de bijeenkomst van Claranet in Eindhoven werd uitgebreid ingegaan op ransomware, een steeds grotere dreiging voor organisaties wereldwijd. Er werd besproken hoe ransomware-aanvallen de afgelopen jaren steeds geraffineerder zijn geworden en enorme impact kunnen hebben op bedrijfscontinuïteit. “De dreiging is meer dan een IT-probleem: bij een aanval kan zelfs de productie van een fabriek stil komen te liggen, met grote financiële gevolgen,” wist Van den Broek.

Live cybercrisisoefening

Het belangrijkte programma-onderdeel volgde na de pauze. Tijdens een interactieve sessie werd een cybercrisisoefening gehouden, geleid door Gideon Teerenstra en Susanne Koster van S-RM (foto). Tijdens deze oefening simuleerden de deelnemers een digitale aanval en kregen ze de opdracht om onder grote tijdsdruk strategische beslissingen te nemen. Deze oefening maakte de realiteit van een cyberaanval tastbaar: medewerkers moesten bepalen hoe zij intern en extern zouden communiceren en welke maatregelen zij zouden nemen om het incident te beheersen. Het doel van de oefening was om inzicht te bieden in hoe snel een incident kan escaleren en hoe belangrijk het is om een voorbereid crisisplan te hebben.

ChannelConnect profileerde zich als mediapartner van de securitybeurs Cybersec Netherlands 2024 en organiseerde op woensdagmiddag 6 november een paneldiscussie tijdens de tweede editie van het event in Jaarbeurs Utrecht.

Aanwezig waren Henrique van Huisstede (Cybercrime Politie Midden-Nederland), Merel Hurenkamp (Platform Veilig Ondernemen), Henk Liebeek (Claranet) en Eric van Uden (AVM). Het thema dat moderator Mels Dees van ChannelConnect aansneed was even actueel als belangrijk: hoe kunnen mkb-bedrijven zich optimaal beveiligen tegen cyberaanvallen?

Merel Hurenkamp, Adviseur en Themaspecialist Cybercrime bij Platform Veilig Ondernemen, reageerde als eerste en benadrukte nog eens dat cybercrime alleen niet uitsluitend meer een bedreiging is voor grote ondernemingen. “Ook kleinere bedrijven zoals de lokale bakker krijgen er steeds vaker mee te maken.” Daarom biedt het Platform Veilig Ondernemen samen met partners, waaronder de politie, concrete maatregelen om deze bedrijven te helpen hun digitale beveiliging te verbeteren.

Lage aangiftebereidheid

En die samenwerking is nodig, legde Henrique van Huisstede, Account Manager Publiek Private Samenwerking Cybercrime van Politie Nederland uit. “De aangiftebereidheid is in dit geval heel laag,” gaf hij aan. “Slechts 17% van de slachtoffers van cybercriminaliteit meldt een incident.” Door digitale aangifte nu ook via Microsoft Teams te faciliteren, hoopt de politie meer bedrijven te overtuigen aangifte te doen. “Deze data zijn cruciaal voor het Cybercrime Team om effectief te kunnen onderzoeken en op te treden tegen cybercriminaliteit.”

NIS2 raakt ook kleinere bedrijven

Henk Liebeek, Product Manager bij IT-dienstverlener Claranet Benelux, prees in dat kader de verbeterde toegankelijkheid als het gaat om professionele hulp bij cyberincidenten, wat vroeger beperkt was, maar nu onder meer door NIS2 wordt voorgeschreven. “Toch wil ik het belang van bewustwording zoals ook Merel Hurenkamp al adresseerde, nog eens benadrukken. Juist nu de invoering van NIS2 voor de deur staat.

Eric van Uden, AVM, was het hier geheel mee eens. “NIS2 wordt in Nederland pas volgend jaar van kracht, maar heeft nu al impact voor bedrijven in de landen die de regelgeving al op orde hebben.” Dat laatste geldt dus ook voor Nederlandse partijen die onderdeel zijn van een Duits of Belgisch bedrijf of daaraan leveren of producten van hen afnemen. Van Uden: “Ze moeten voldoen aan beveiligingsnormen om deel te kunnen blijven uitmaken van grotere netwerken.”

Basismaatregelen

Moderator Mels Dees bracht de nodige basismaatregelen zoals firewalls, antivirussoftware, en regelmatige updates onder de aandacht, die essentieel zijn voor mkb’ers. “Deze acties, vaak uit te voeren door channelpartners” kunnen al veel dreigingen verminderen, meenden alle deelnemers. Liebeek (Claranet) wees in dat kader nog eens op het belang van trainingen voor medewerkers om phishing- en andere cyberrisico’s te herkennen.”

Noodzakelijk onderdeel van bedrijfsvoering

De algemene conclusie aan tafel dat mkb-bedrijven cybersecurity moeten zien als een noodzakelijk onderdeel van hun bedrijfsvoering. Met basale beveiligingsmaatregelen en bewustwording kunnen ze zich beter beschermen tegen cyberdreigingen.

Een uitgebreid van verslag van de discussie is te vinden in het decembernummer van ChannelConnect, dat op donderdag 19 december verschijnt. 

Voor het mkb is een betrouwbare internetverbinding van onschatbare waarde. Waar consumenten doorgaans vooral belang hechten aan snelheid voor hun alledaagse activiteiten, is voor het mkb stabiliteit minstens zo belangrijk. Glasvezel biedt daarbij veel voordelen. “Maar de prestaties van glasvezel zijn niet altijd optimaal,” zegt AVM.

“Een onderbreking in de verbinding kan voor ondernemers leiden tot ernstige operationele problemen,” zegt Gerald Schouten, Channel Sales Manager bij AVM. “Denk daarbij aan het niet kunnen verwerken van betalingen, het verlies van toegang tot cloudgebaseerde applicaties of zelfs volledige stillegging van bedrijfsactiviteiten.” In dit opzicht biedt glasvezeltechnologie overigens een significant voordeel boven oudere technologieën, maakt hij duidelijk, zoals ADSL, VDSL of kabelinternet (DOCSIS). “Glasvezel biedt niet alleen hogere snelheden, maar ook een betrouwbaardere verbinding met minder kans op storingen.”

Optical Network Terminal als hindernis

“Hoewel glasvezeltechnologie op zich veel voordelen biedt, wordt het volledige potentieel ervan niet altijd benut door technische beperkingen die gepaard gaan met de configuratie van de netwerkinfrastructuur,” zegt Eric van Uden, Manager International Portfolio Development bij de Duitse fabrikant. “Een belangrijk element hierbij is de Optical Network Terminal (ONT).” Dit is het apparaat dat de optische signalen van de glasvezel omzet naar digitale signalen die door een router verwerkt kunnen worden.

Van Uden: “In veel gevallen sluit men een router aan op een ONT, wat resulteert in een soortgelijke situatie als vroeger bij ADSL, waar een modem tussen de koperdraden en de router werd geplaatst.” Wat veel gebruikers zich niet realiseren is, dat die oude situatie in veel gevallen bij glasvezel opnieuw bestaat. De router is namelijk niet direct op het glasvezel aangesloten. Er zit nog een klein ‘doosje’ tussen: een ONT. “Deze tussenstap kan echter technische beperkingen introduceren die de prestaties en mogelijkheden van de glasvezelverbinding belemmeren,” stelt Van Uden.

Geïntegreerd systeem

In een ideale situatie zou een modem-router, zoals de FRITZ!Box van AVM, direct op de glasvezelaansluiting worden aangesloten, zonder de tussenkomst van een ONT, vult Schouten aan. “Dit heeft verschillende voordelen. Allereerst stelt het de modem-router in staat om direct toegang te hebben tot de zogeheten ‘laag 1’ informatie, de fysieke laag van het netwerk.” Dit betekent, legt Schouten uit, dat de modem-router in staat is om veranderingen in het glasvezelsignaal direct waar te nemen en hierop te reageren. “Bijvoorbeeld als het signaal van de glasvezel om welke reden dan ook verzwakt, kan de modem-router dit detecteren en kan het netwerkbeheer dienovereenkomstig worden aangepast om te zorgen voor optimale prestaties.”

Bij het gebruik van een ONT blijft de ethernetverbinding tussen de ONT en de modem-router altijd aanwezig, ongeacht de kwaliteit van het glasvezelsignaal. Van Uden: “Dit betekent, dat als er een probleem is aan de breedbandzijde, de modem-router dit niet direct kan detecteren en er dus geen corrigerende maatregelen kunnen worden genomen. Dit kan leiden tot suboptimale netwerkprestaties, wat vooral bij het mkb voor problemen kan zorgen.”

Routervrijheid met beperkingen

In Nederland is routervrijheid wettelijk vastgelegd, wat betekent dat klanten zelf mogen bepalen welke router zij gebruiken, ongeacht de apparatuur die door de internetprovider wordt geleverd. “Dit biedt bedrijven de mogelijkheid om te kiezen voor apparatuur die het best aansluit bij hun specifieke behoeften.”

Echter, de praktijk leert dat niet alle providers even goed zijn voorbereid op deze wettelijke verplichting. Sommige providers hebben de benodigde processen en documentatie goed op orde, waardoor klanten zonder problemen hun eigen router kunnen aansluiten. Andere providers zijn pas begonnen met de voorbereidingen nadat de wet van kracht werd, wat heeft geleid tot een minder soepele implementatie.
Schouten: “Er zijn zelfs providers die weliswaar de benodigde documentatie aanbieden, maar waarbij de interne processen, zoals de ondersteuning door de helpdesk, nog te wensen overlaten. Dit kan leiden tot frustratie bij klanten die proberen hun eigen router aan te sluiten. Het probleem is daarbij echter niet de router.”

Digitale veiligheid

Een aantal leveranciers van routers, waaronder AVM, is er trots op dat hun producten in Duitsland ontworpen en gebouwd worden. ‘Made in Germany’ staat daarbij voor apparatuur zonder zogenaamde back-doors. “Zonder het te weten kunnen bedrijven die zekerheid kwijtraken als hun provider de veilige router laat communiceren met een Amerikaans of Chinees ONT,” legt Schouten uit. “Bij een geïntegreerde oplossing zou je dat probleem niet hebben.” Een tweede voordeel van een geïntegreerde oplossing is het feit dat slechts één toestel stroom gebruikt. “In het andere geval heeft zowel de router als de ONT netvoeding nodig,” besluit Van Uden.

Minder complexiteit

Er is een duidelijke trend zichtbaar in Europa waarbij landen steeds meer overstappen op geïntegreerde apparaten, waarbij de functie van de ONT wordt gecombineerd met die van de router. “Dit betekent dat de complexiteit van het netwerkbeheer wordt verminderd,” stelt Van Uden. “Dat leidt dus tot betere prestaties en minder kans op technische problemen. Spanje en Zwitserland lopen hierin voorop, en er zijn aanwijzingen dat meer landen deze trend zullen volgen.”

Voor het mkb is deze ontwikkeling bijzonder relevant. De behoefte aan een stabiele, betrouwbare internetverbinding is bij deze groep groot, en het gebruik van geïntegreerde apparaten, zoals AVM die al levert in verschillende modellen van de FRITZ!Box, kan hierbij een belangrijke rol spelen. “Niet alleen vereenvoudigt dit de netwerkinfrastructuur, het zorgt er ook voor dat bedrijven direct toegang hebben tot cruciale netwerkinformatie, waardoor ze sneller kunnen reageren op eventuele problemen.”

In een tijd waarin cloudtechnologie de normis geworden voor het MKB, worstelen steeds meer organisaties met het beheersen van hun cloud-uitgaven. Wat begint als een kostenefficiënte oplossing, kan zonder adequaat beheer uitgroeien tot een onvoorspelbare kostenpost. Voor IT-dienstverleners ligt hier een cruciale rol in het ondersteunen van hun MKB-klanten.

In een tijd waarin cloudtechnologie de norm is geworden voor het MKB, worstelen steeds meer organisaties met het beheersen van hun cloud-uitgaven. Wat begint als een kostenefficiënte oplossing, kan zonder adequaat beheer uitgroeien tot een onvoorspelbare kostenpost. Voor IT-dienstverleners ligt hier een cruciale rol in het ondersteunen van hun MKB-klanten.

De uitdaging van exponentiële groei

“Een van onze klanten had 240 accounts bij Amazon,” vertelt Derk-Jan Boon, CTO bij TTNL in een recent artikel over cloud spend. “Ze hadden ergens een dienst afgenomen die uiteindelijk een kritiek onderdeel werd van de operatie.” Dit scenario is herkenbaar voor veel MKB-ondernemingen: wat begint als een test, wordt al snel onderdeel van de productieomgeving, met bijbehorende kosten.

Waarom cloud spend management nu belangrijker is dan ooit

Voor IT-dienstverleners zijn er drie kernredenen waarom cloud spend management prioriteit moet krijgen:

  1. Complexiteit van moderne cloudarchitectuur
    1. Hybride en multi-cloud omgevingen
    2. Verschillende prijsmodellen per provider
    3. Voortdurend veranderende diensten en tarieven
  2. Gebrek aan visibility
    1. Onduidelijke kostenallocatie
    2. Versnipperde budgetten over afdelingen
    3. Ongebruikte of overgedimensioneerde resources
  3. Optimalisatiekansen
    1. Reserved instances vs. pay-as-you-go
    2. Automatisch op- en afschalen
    3. Consolidatie van diensten

Praktische aanpak voor MKB-dienstverleners

1. Start met inventarisatie

Begin met een grondige analyse van de huidige cloudomgeving van uw klant.Breng in kaart:

  • Welke clouddiensten worden gebruikt
  • Wie de eigenaren zijn van verschillende resources
  • Welke workloads kritiek zijn voor de bedrijfsvoering

2. Implementeer monitoring tools

Zet tools in voor real-time monitoring van cloudkosten. Deze geven inzicht in:

  • Actueel gebruik en kosten
  • Trends en patronen
  • Afwijkingen en kostenpieken

3. Optimaliseer continu

Ontwikkel een strategie voor continue optimalisatie:

  • Automatiseer het aan- en uitzetten van non-productieomgevingen
  • Implementeer tagging voor betere kostenallocatie
  • Review regelmatig de sizing van resources

Resultaat in de praktijk

Een praktijkvoorbeeld illustreert de impact van effectief cloud spend management. Bij de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) stond het cloudbudget onder druk door stijgende kosten. Door implementatie van gerichte monitoring en optimalisatie werden significant besparingen gerealiseerd, terwijl de operationele efficiëntie verbeterde.

Advies voor dienstverleners

  1. Maak cost management onderdeel van uw dienstverlening
    1. Bied proactieve monitoring aan
    2. Lever periodieke rapportages
    3. Adviseer over kostenoptimalisatie
  2. Investeer in expertise
    1. Zorg voor certificeringen bij belangrijke cloudproviders
    2. Blijf op de hoogte van nieuwe prijsmodellen
    3. Ontwikkel best practices voor verschillende sectoren
  3. Focus op lange termijn relaties
    1. Help klanten met forecasting
    2. Adviseer over strategische keuzes
    3. Bouw kennis op over de specifieke bedrijfsprocessen

Conclusie

Voor MKB-dienstverleners is cloud spend management een essentieel onderdeel van moderne IT-dienstverlening. Door hier proactief op in te spelen, versterk je niet alleen de relatie met bestaande klanten, maar creëer je ook een waardevol onderscheidend vermogen in de markt. De sleutel ligt in het combineren van de juiste tools, expertise en een klantgerichte aanpak.

Computerfabrikant MSI lanceerde onlangs de Cubi NUC. Daarmee wil het bedrijf de markt voor deze kleine minicomputers veroveren. MSI springt in het gat dat Intel achterlaat nadat het is gestopt met de NUC.

In juli 2023 kondigde Intel aan dat het stopt met de verkoop van zijn Next Unit of Computing (NUC). Dat betekent niet dat de mini-computer geen succes is. De toepassingen voor deze computer die in de palm van je hand past zijn legio. MSI neemt het stokje over van Intel en verovert de markt met zijn Cubi-serie NUC-pc’s.

Wat is de NUC?

De NUC is een kleine computer met een moederbord, een Intel-processor en alle aansluitingen die het een volwaardige pc maken. Belangrijk kenmerk is de VESA-bevestiging aan de achterkant. Daarmee is de NUC extra veelzijdig. Zo kan die aan de achterkant van een monitor worden bevestigd, wat handig is voor allerlei toepassingen zoals receptie- en incheckbalies, scholen, maar ook voor gewone werkplekken.

MSI heeft verschillende succesvolle implementaties van zijn Cubi NUC. In Korea is de Cubi NUC bijvoorbeeld ingezet bij de SBS Academy of Computer Art, een instelling voor informatica-onderwijs, waaronder animatie, 3D-graphics, VFX, productontwerp, reclamebewerking en ontwikkeling. De NUC-computers zijn daarbij gecombineerd met de MSI PRO MP242-monitor.

In Nederland gebruikt Acecore Technologies de MSI Cubi NUC om in te bouwen in de besturingseenheid van hun onbemande luchtvaartuigen voor de industriële, beveiligings-, inspectie- en filmindustrie. En ook in een opleiding voor tandartsen, waar de Cubi NUC en de monitor zijn gemonteerd aan de tandartsstoel. De student kan tijdens de behandeling de monitor raadplegen en zo het vak leren.

Nog meer toepassingen

E zijn nog veel meer toepassingen waarbij de Cubi NUC kan worden ingezet. Denk aan retailkiosken, bijvoorbeeld met een touch screen monitor. Of digital signage, waarbij het kleine formaat de Cubi NUC bij uitstek geschikt maakt om in een kleine ruimte weg te werken. Bovendien heeft het apparaat allerlei mogelijkheden voor aansluitingen, zodat vrijwel alle randapparatuur kan worden gebruikt. Er kunnen ook meerdere displays tegelijk worden aangesloten, bijvoorbeeld tot vier displays bij de Cubi NUC 1M.

Beveiliging is een belangrijk onderdeel in de Cubi NUC. Daarvoor beschikt het apparaat over onder meer Intel vPro Enterprise voor beheer en security (in specifieke modellen), en over dTPM en een Kensington slot tegen diefstal. Dankzij deze voorzieningen wordt de Cubi NUC vaak ingezet voor toepassingen in de financiële wereld en bij de overheid.

Compact

De MSI Cubi NUC heeft een compact formaat van 0,826 liter. Via de MSI Power Link-functie kun je de computer aanzetten via een bijpassende HDMI CEC-monitor, waaronder natuurlijk die van MSI zelf.

Specificaties:

  • Tot Intel Ultra 7 processor
  • Tot Windows 11 Pro
  • Intel Graphics
  • DDR5 RAM (maximaal 64GB), 1 TB M.2 SSD (1 M.2 2242 vrij slot, 1 2,5 inch HDD/SSD vrij slot)
  • Wifi 7, Dual 2.5G LAN, Bluetooth 5.3
  • Displays: 2 Thunderbolt 4 (DP 1.4/PD out/een met PD in), 2 HDMI 2.1 out
  • vPRO optioneel

Ben je IT-dienstverlener of reseller? Neem dan contact op met MSI via b2bbenelux@msi.com voor de mogelijkheden voor een partnership.

 

Snel kunnen reageren op een klantvraag en efficiënt samenwerken met een leverancier die de markt begrijpt; dat is voor partners essentieel. “Wat Odido de partners biedt, kom ik bij andere providers niet tegen.”

Henk Liebeek, Product Manager bij Claranet Benelux, vertelt dat Odido hun primaire leverancier van internetverbindingen is. “Ons bedrijf werkt al sinds de begindagen van het internet in de markt van online netwerken en communicatie. Odido groeide voor ons uit tot een one-stop-shop, omdat ze ons niet alleen hun eigen diensten, maar ook diensten van andere providers tegen gunstige tarieven aanbieden,” aldus Liebeek.

Preferred partner

Voor Claranet is Odido niet zomaar een dienstverlener. “Ze zijn onze preferred partner. Als wij vragen hebben, zijn ze altijd goed bereikbaar en de medewerkers aan hun kant begrijpen wat we willen en hebben verstand van de materie. Voor ons is het ook niet zomaar een verbinding, maar veelal een onderdeel van een grotere, regelmatig zelfs een internationale, oplossing. Hierdoor moet het ook kwalitatief een goede dienst zijn.”

Jana van Dam, Manager Wholesale Partners bij Odido Nederland, bevestigt deze benadering. “Hoe onorthodox of complex een verzoek van een partner of diens eindklant ook is, we zorgen ervoor dat het geregeld wordt. En dan vooral op een manier waarbij we de kwaliteit borgen.” Volgens Van Dam betekent dit niet alleen meedenken met de partners, maar ook zorgen voor snelle en efficiënte communicatie.

Binnen tien minuten een offerte

Een belangrijke rol bij het contact tussen Odido en haar partners speelt het digitale platform SPOT. Liebeek geeft aan: “Dankzij SPOT kunnen we snel invulling geven aan offertes van onze klanten. Onze medewerkers loggen in en krijgen op basis van de combinatie van postcode en huisnummer van de klant direct een prijsopgave. Hierdoor kunnen we vaak al binnen tien minuten de vraag van de klant beantwoorden.” Zo’n efficiënt systeem komt Liebeek bij andere providers nauwelijks tegen.

Van Dam benadrukt echter dat de digitalisering het persoonlijke contact niet vervangt. “Ons doel is om via SPOT meer functionaliteiten aan te bieden, zoals het aanmaken van incidenten, uitvoeren van port-checks, bekijken van leveringsstatussen, en zelfs het lezen van nieuwsberichten,” zegt ze. Toch blijft persoonlijk contact de basis. “We willen een omgeving creëren waar partners alle noodzakelijke documentatie kunnen vinden, maar altijd met de zekerheid dat er persoonlijk contact mogelijk is.”

API’s als verbindende kracht

Naast SPOT biedt Odido partners ook geavanceerde API’s om hun dienstverlening te verbeteren. Job Bellekom, directeur bij Spaux en al meer dan 15 jaar actief als ICT-dienstverlener, ziet dit als een grote meerwaarde. “Odido heeft een duidelijke visie waar zij naartoe willen, en dat komt overeen met onze visie. Ze denken vanuit de behoeften van de partners en hun eindklanten, en analyseren hoe API’s daarbij kunnen helpen.” Hierdoor kan Spaux haar portfolio beter afstemmen op de wensen van eindklanten.

Peter Gijzenberg, Head of Partnersales en IoT bij Odido Nederland, licht toe: “Met ruim 500 partners werken we heel nauw samen. Elk partner heeft daarbij zijn eigen expertise. Door te automatiseren en digitaliseren kunnen we deze samenwerking efficiënter maken en eindklanten beter bedienen.”

Via API’s kunnen partners direct met Odido’s systemen koppelen en hun klanten zelfstandig beheren, van orderverwerking tot facturatie. Bellekom voegt toe: “De API’s geven ons de mogelijkheid om een uniforme omgeving te creëren waarin alles samenkomt. Dit brengt rust, professionaliteit en efficiëntie.”

Blije eindklanten dankzij automatisering

De automatisering zorgt ervoor dat partners hun klanten efficiënter kunnen bedienen en hen uniform kunnen informeren over bijvoorbeeld ordervoortgang. Bellekom geeft aan dat het werk hierdoor makkelijker wordt: “Voorheen moesten we elke klant persoonlijk informeren over de voortgang van een project. Nu kunnen we dit geautomatiseerd doen, waardoor we meer tijd hebben voor de klantrelatie.” Dit menselijk contact blijft volgens hem essentieel om echt waarde toe te voegen.

Gijzenberg beaamt dit en benadrukt dat de kern van Odido’s aanpak persoonlijk contact is. “Automatisering en digitalisering zijn belangrijke tools in de samenwerking tussen leverancier en partner. Ze verminderen de bureaucratie, maar de kern blijft persoonlijk contact. We willen de moderne techniek de mens laten helpen.”

Samen groeien

Digitalisering en automatisering zorgen ervoor dat Odido beter kan inspelen op de behoeften van de partners en hun eindklanten. “Daarnaast brengen we vrijheid en eigen verantwoordelijkheid naar de partners,” zegt Gijzenberg. Odido ziet in de afgelopen tijd veel nieuwe partners die kiezen voor een win-win partnership met Odido. Gijzenberg zegt daarover: “Ik ben blij dat partners zien dat er ruimte in de markt is voor een echt partnership waarbij partners in staat zijn om naar eigen inzicht te kunnen ondernemen.