Recast Software heeft de rebranding van Liquit Workspace naar Application Workspace aangekondigd. Deze strategische rebranding volgt op de overname van Liquit door Recast Software iets meer dan een jaar geleden.

“De rebranding van Liquit Workspace naar Application Workspace geeft onze toewijding aan innovatie en superioriteit in applicatiebeheer aan”, zegt Will Teevan, CEO van Recast Software. “Deze nieuwe identiteit weerspiegelt ons streven om IT-professionals van de tools te voorzien die ze nodig hebben om applicaties efficiënter en veiliger te beheren in een complexe work-from-anywhere-omgeving.”

Application Workspace, voorheen Liquit Workspace, is een oplossing voor naadloos applicatiebeheer. Application Workspace werkt samen met een groot aantal Unified Endpoint beheer (UEM)-systemen, waaronder Microsoft Intune en Citrix, en biedt applicatiebeheer-capaciteiten. Met toegang tot een catalogus met ruim 4000 applicaties, kunnen organisaties efficiënt voldoen aan de eigen applicatievereisten.

Smart Icons in Application Workspace maken het contextuele gebruik van applicaties mogelijk. Daarnaast automatiseert de oplossing het patchbeheer.

ESET, een wereldwijde leider op het gebied van cybersecurityoplossingen, kondigt met trots aan dat het is opgenomen in The Forrester Wave™: Mobile Threat Defense Solutions, Q3 2024 rapport, waarin de 11 top aanbieders van Mobile Threat Defense (MTD) worden geïdentificeerd en geëvalueerd.

Voor ons benadrukt deze erkenning ESET’s uitgebreide aanbod, dat organisaties in staat stelt om hun mobiele vloot te beschermen tegen een groeiende reeks van mobiele specifieke aanvallen. ESET wordt gepositioneerd onder de toonaangevende leveranciers in de MTD-markt.

Mobiele apparaten zijn net zo kwetsbaar voor aanvallen als traditionele endpoints. Het rapport The Forrester Wave™: Mobile Threat Defense Solutions(1) zegt hierover: “Gebruikers van smartphones en tablets zijn eraan gewend dat deze apparaten sneller werken dan desktops. Maar deze snelheid betekent dat exploits en compromitteringen van deze endpoints en hun apps een onmiddellijke impact kunnen hebben op jouw organisatie.” Organisaties moeten deze opkomende dreigingen aanpakken om gevoelige gegevens te beschermen en de bedrijfscontinuïteit te waarborgen. Hoewel mobiele besturingssystemen en toepassingen meestal zijn ontworpen met beveiliging in gedachten, zijn ze niet immuun voor cyberdreigingen en vereisen ze extra beschermingslagen om zowel de apparaten als de gegevens die erop staan te beschermen.

“MTD is niet langer optioneel: het is een noodzaak voor bedrijven die opereren in het huidige evoluerende digitale landschap,” zegt Zdenka Rybanská, Product Manager voor cloud MDM en ESET Endpoint Security voor Android bij ESET. “Mobiele apparaten zijn een integraal onderdeel van de bedrijfscyclus geworden, waardoor er een nieuwe aanvalsroute voor cyberdreigingen wordt geopend. Om ervoor te zorgen dat deze laan vrij van dreigingen blijft, biedt ESET Mobile Threat Defense de beste bescherming in zijn klasse voor bedrijven van elke omvang die zelfs hun kleinste endpoint-apparaten proactief willen beschermen.”

ESET Mobile Threat Defense biedt uitgebreide bescherming voor mobiele apparaten en dekt zowel veelvoorkomende als geavanceerde dreigingen. De oplossing, die naadloos geïntegreerd is met het ESET PROTECT Platform, vereenvoudigt het security management door het elimineren van de noodzaak voor meerdere consoles. De oplossing zorgt voor een volledige dekking van de mobiele vloot met een één-op-één verhouding met endpoints en is inbegrepen zonder extra kosten in alle cloud beveiligingsniveaus beginnend met ESET PROTECT Advanced. Daarnaast kunnen bedrijven het beheer van apparaten vereenvoudigen met een reeks ondersteunde oplossingen, waaronder Microsoft Intune, Microsoft Entra ID, VMware Workspace ONE en Apple Business Manager (ABM).

Het rapport van Forrester heeft als doel een evaluatie te geven van de belangrijkste leveranciers van mobiele beveiliging. De evaluatiecriteria zijn onderverdeeld in drie categorieën op hoog niveau: Current Offering, dat de kracht van het portfolio aan oplossingen van elke leverancier meet; Strategy, dat de strategische kracht en innovatie van de leveranciers beoordeelt; en Market Presence, aangegeven door de grootte van de marktaanwezigheid van elke leverancier.

Volgens het rapport The Forrester Wave™: Mobile Threat Defense Solutions, waardeerden referentieklanten “de MDM-component van ESET, die de noodzaak voor een andere MDM/UEM-oplossing elimineert, evenals het gemak van implementatie en integratie in het grotere ESET PROTECT-platform.”

Sterke punten van ESET zijn de sterke adoptie onder het mkb en de nog snellere groei onder ondernemingen, ondersteund door een uitgebreid wereldwijd partnerecosysteem. De oplossing is vooral geschikt voor organisaties die andere ESET-oplossingen gebruiken en organisaties die voornamelijk Android-apparaten gebruiken. Bovendien onderscheidt ESET zich van concurrenten door dekking van mobiele aanvalsvectoren aan te bieden.

Per 1 oktober start John Jaques (63) als nieuwe directeur van IT-dienstverlener Conclusion Enablement. Hij neemt hierbij het stokje over van Gert Heysteeg, die deze functie de afgelopen periode op interim basis heeft ingevuld. 

Jaques heeft een verleden bij onder meer Capgemini. Hier gaf hij onder meer leiding aan business units in Nederland en Denemarken. Later bekleedde hij directieposities bij CGI en was hij als operationeel directeur bij Avanade verantwoordelijk voor Nederland en Scandinavië.

Jaques wordt nauw betrokken bij het concretiseren van de plannen van Conclusion Enablement voor 2025, waarbij de focus ligt op het verder optimaliseren en uitbouwen van de samenhang van het Enablement portfolio.

Dutch Datacenter Association, Rabobank, Dutch Cloud Community, Partner Navigator en onderzoeksbureau PB7 lanceren een kwartaalmonitor over de digitale economie. De eerste daarvan verschijnt vandaag.

De bedrijven constateren dat digitalisering een belangrijke ril speelt in de Nederlandse economie. Met de monitor willen ze gedetailleerde en actuele inzichten bieden in de ontwikkelingen binnen de digitale sector, digitale infrastructuur, en de voortgang van digitalisering in het Nederlandse bedrijfsleven. “Dit initiatief komt voort uit een groeiende behoefte om het economische belang van digitalisering structureel en systematisch te volgen,” schrijven de partijen in een persbericht bij de aankondiging van de monitor.

In de eerste monitor concluderen de onderzoekers dat er minder investeringen in digitalisering, als gevolg van de afzwakkende economie. De werkgelegenheid krimpt mede daardoor ook licht. Maar, zeggen de onderzoekers, het lijkt erop dat de bedrijven nu terughoudend zijn in investeringen om straks volop mee te kunnen doen met de AI-hausse. Het duurt niet lang meer of de meeste gebruikers zijn klaar met het experimenteren met generatieve AI.

Cloud computing blijft een belangrijk groeigebied met een stijging van 16% in uitgaven. De Europese soevereine cloud mag zich verheugen in warme belangstelling van Nederlandse bedrijven. Verder is het dataverkeer bij exchanges met 8% toegenomen. De capaciteit in de datacentersector groeide ook met 10%.

Het volledige rapport is hier te vinden.

 

De Autoriteit Consument en Markt heeft een leidraad gepubliceerd hoe online aanbieders moeten omgaan met de Europese Digital Services Act. De instantie organiseert op 21 november ook een digitale voorlichtingsbijeenkomst voor ondernemers.

In de leidraad staat beschreven op welk type diensten de DSA van toepassing is, aan welke regels de aanbieders daarvan moeten voldoen en hoe ze dat kunnen doen. De leidraad is voorgelegd aan partijen in de digitale sector en de reacties zijn meegenomen in de definitieve versie die nu is gepubliceerd.

ACM-bestuursvoorzitter Martijn Snoep: “De DSA is best complex, ook omdat de regels voor bedrijven verschillen. Uit de consultatieronde kwam naar voren dat er bij ondernemers behoefte is aan praktische informatie over de wet. Daarom besteden we nu veel aandacht aan voorlichting. Naast deze leidraad en de voorlichtingsbijeenkomst in november, komen we ook nog met beknopte handleidingen voor verschillende type bedrijven. Met deze hulpmiddelen helpen we ondernemers wegwijs te worden in de regelgeving.”

Informatiebijeenkomst

Op donderdagmiddag 21 november organiseert de ACM ook een digitale voorlichtingsbijeenkomst over de DSA. De inhoudelijke experts van de ACM leggen dan uit welk type diensten onder de nieuwe wet vallen, welke verplichtingen dat met zich meebrengt en hoe daaraan voldaan kan worden. Belangstellenden kunnen zich alvast aanmelden via DSA@acm.nl. Meer uitgebreide informatie over de bijeenkomst volgt binnenkort.

Over de DSA

Sinds 17 februari 2024 is de DSA in werking getreden; een Europese wet die verplichtingen bevat voor aanbieders van online diensten om het internet veiliger en betrouwbaarder te maken. Zo moeten ze onder andere hun klachtenproces op orde hebben en transparant zijn richting gebruikers over de regels die ze hanteren voor het verwijderen van informatie of gebruikersaccounts. De regels verschillen per type bedrijf. Voor kleinere ondernemingen gelden bijvoorbeeld minder regels. De ACM is de toezichthouder in Nederland voor de DSA. Naast de verplichting tot het geven van voorlichting kan de instantie ook handhavend optreden.

De overgrote meerderheid van de medewerkers (83%) geeft aan zich productiever te voelen in een hybride werkomgeving in vergelijking met elke dag op kantoor werken. Dat staat in een recent onderzoek van Zoom in samenwerking met Reworked INSIGHTS, waarbij wereldwijd 1.900 medewerkers en 600 managers werden bevraagd.

Naast de gewonnen flexibiliteit zegt een groot deel van de werknemers (82%) zich meer verbonden te voelen met hun teams en managers in een hybride setting.  Twee derde van de managers (64%) laat medewerkers regelmatig thuiswerken. Bovendien is driekwart van deze managers (75%) van plan om de werkregelingen in de komende twee jaar aan te passen, waarbij de meerderheid (82%) streeft naar een flexibeler werkrooster. Opmerkelijk vinden de onderzoekers dat managers de afgelopen twee jaar al grote stappen hebben gezet op het gebied van vertrouwen: de helft van hen (50%) beweert sinds de COVID-periode veel inschikkelijker te zijn geworden.

Het onderzoek toont volgens Zoom ook aan dat er nog ruimte voor verbetering is. “Hoewel de wil tot verandering groot is, blijft de technologie soms achter. Driekwart van de werknemers wereldwijd (75%) vindt dat de technologie voor werken op afstand beter moet worden. Generatieve AI kan hier een grote rol spelen. Een ruime meerderheid van de managers (84%) geeft aan dat AI de productiviteit een boost heeft gegeven. 64% van de medewerkers is het hiermee eens.”

Schneider Electric, door Time Magazine en Statista in 2024 uitgeroepen tot duurzaamste bedrijf ter wereld en leider in de digitale transformatie van energiebeheer en automatisering, is een samenwerking aangegaan met GR3N. Dit is een toonaangevend chemisch recyclingsbedrijf voor polyethyleentereftalaat (PET). Samen hebben ze het plan om het eerste open automatiseringssysteem te ontwikkelen voor de geavanceerde plastic-recyclingindustrie.

De helft van al het plastic afval belandt op stortplaatsen, en slechts 9% wordt gerecycled. Daarom heeft GR3N MADE ontwikkeld, een microgolfondersteund proces voor het recyclen van plastic. Dit nieuwe proces breekt PET af in zijn chemische bouwstenen die opnieuw gecombineerd kunnen worden om nieuwe PET-pellets te maken met dezelfde kwaliteit als zuivere pellets voor verpakking en textiel. De technologie is gebaseerd op alkalische hydrolyse en kan een grotere hoeveelheid onzuiverheden aan.

Afgelopen maart demonstreerde GR3N met succes MADE en de mogelijkheden van de open automatiseringstechnologie van Schneider Electric, EcoStruxure Automation Expert, in Italië. De MADE-fabriek is ontworpen om de verwachte technologieën in te passen die zullen worden ingezet in de eerste fabriek op industriële schaal, die in Spanje geïnstalleerd zal worden en meer dan 40.000 ton PET-afval per jaar kan verwerken. Het recyclingproces van GR3N is modulair, wat betekent dat MADE de eerste plastic recyclingfabriek is die gebruikmaakt van Universal Automations’ gedeelde automatiserings-runtime op basis van de IEC 61499-norm.

Het softwaregedefinieerde automatiseringssysteem koppelt hardware los van software, waardoor apparaten in verschillende lagen met elkaar verbonden kunnen worden, ongeacht de fabrikant. Het is de digitale ruggengraat van industriële activiteiten en biedt de basis voor weloverwogen beslissingen. Dankzij deze aanpak kan MADE een demonstratie zijn van een nieuwe generatie automatiseringssystemen, waarbij de integratie van OT en IT geavanceerde mogelijkheden biedt voor operationeel beheer en data-analyse.

“Dankzij software-gedefinieerde automatisering en het onafhankelijk zijn van hardware, hebben we de risico’s van onze activiteiten kunnen beperken en de grenzen van onze technologie kunnen verleggen”, zegt Fabio Silvestri, Head of Marketing and Business Development bij GR3N. “We zijn in staat geweest om onze systemen snel te herconfigureren wanneer we mogelijkheden zagen om de efficiëntie te verbeteren. Tegelijkertijd konden we problemen met de toeleveringsketen vermijden dankzij de hardware-onafhankelijke aard van het systeem. Dit is wat er nodig is om geavanceerde plastic recycling op grote schaal te realiseren.”

EcoStruxure Automation Expert is modulair en kan op verschillende manieren worden toegepast. Zo kon GR3N de juiste technologie kiezen voor de demonstratiefabriek en deze op andere locaties gebruiken. Het biedt de volgende voordelen:
* Industriële schaalbaarheid – Het vermindert het risico van investeren in de technologie van GR3N tijdens de opschaling naar een industriële fabriek, terwijl het intellectuele eigendom wordt beschermd.
* Designflexibiliteit – GR3N’s systeem stelt hen in staat de beste oplossing te ontwerpen zonder te worden tegengehouden door vendor lock-in of problemen met de toeleveringsketen.
* Vermindering van engineeringstijd en snellere toegang tot de markt – Modulaire besturingssoftware met digitale continuïteit gedurende de hele levenscyclus van de installatie vermindert menselijke fouten in de ontwikkelingsfase met 40%.
* Controle-simplificatie – Door de onafhankelijkheid van leveranciers, kunnen besturingselementen worden gedistribueerd of gecentraliseerd, afhankelijk van de behoefte.
* Nieuwe mogelijkheden – OT/IT-integratie biedt nieuwe mogelijkheden voor efficiëntie en optimalisatie in de hele waardeketen, dankzij een naadloze integratie van geavanceerde data-analysetechnieken.
* Lagere kosten – De software-gedefinieerde benadering van automatisering verlaagt de engineeringkosten naar verwachting met 30%.
* Next-gen workforce – Het trekt de volgende generatie werknemers aan met een systeem dat vergelijkbaar is met IT.

De wereldwijde vraag naar plastic zal tegen 2060 naar verwachting verdrievoudigen, waarbij de prognose is dat de oceaan dan meer plastic zal bevatten dan vissen. Om de vervuiling in te dammen en in 2050 net zero bereiken, moeten we onze manier van consumeren veranderen.

De samenwerking tussen GR3N en Schneider Electric, die begon met de ondertekening van een Memorandum of Understanding, zal de uitbreiding van het chemische recyclingbedrijf naar nieuwe locaties op een snelle en kosteneffectieve manier mogelijk maken. De oplossing is naar verwachting inzetbaar op industriële schaal in 2027, met de bouw van een 35-40kta fabriek gericht op voorbehandling, depolymerisatie en repolymerisatie.

“Elk jaar produceren mensen ongeveer 460 miljoen ton plastic. 70% daarvan belandt op stortplaatsen of wordt verkeerd beheerd,” aldus Christophe de Maistre, President of Energy & Chemicals bij Schneider Electric. “Om plasticvervuiling tegen te gaan, zijn er bepaalde niet-onderhandelbare zaken. We moeten de productcyclus integreren, engineering-processen standaardiseren, schaalbare software-gedefinieerde automatiseringsoplossingen toepassen, silo’s doorbreken en fungeren als toegangspoort tot geavanceerde analyses. Dit project met GR3N laat zien hoe een oplossing flexibeler, schaalbaarder en efficiënter kan. Het laat ook zien hoe een oplossing kan doorgroeien naar industriële schaal.”

Unit 42, het onderzoeksteam van Palo Alto Networks, heeft een rapport gepubliceerd over ‘Repellent Scorpius’, een nieuwe ransomware-groep die Cicada3301 ransomware distribueert.

Repellent Scorpius gebruikt een dubbel afpersingsschema om systemen te versleutelen. Ze stelen data en dreigen deze vrij te geven als het slachtoffer geen losgeld betaalt. Ondanks dat de groep pas vanaf mei 2024 actief is, breiden ze zich volgens de onderzoekers snel uit middels het opzetten van een affiliateprogramma en het werven van partners. Hierdoor neemt het aantal slachtoffers in een hoog tempo toe.

Aangezien andere meldingen ontbreken, is Repellent Scorpius waarschijnlijk vanaf mei 2024 actief. Vanaf juni zijn er activiteiten beschikbaar op een datalek-platform. Repellent Scorpius beschikt over data van oudere cyberaanvallen. Het is onduidelijk of dit betekent dat ze andere ransomware hebben toegepast of gegevens van andere groepen hebben gekocht. Unit 42 ziet echter overeenkomsten met een ransomware groepering die in maart 2022 BlackCat ransomware toepaste.

Er is bewijs dat Repellent Scorpius een Ransomware-as-a-Service (RaaS) affiliateprogramma beheert. Dit programma biedt partners toegang tot een controlepaneel en maakt speciale ransompagina’s aan voor slachtoffers. Repellent Scorpius rekruteert initiële toegangsbrokers (IAB) en netwerk inbrekers op Russischtalige cybercrime fora.

Het is nog te vroeg om te weten of de ransomware-groep zich op een bepaalde sector of regio richt. Op een FAQ-pagina op de website van het affiliate panel staat echter dat het “ten strengste verboden is om de CIS-landen te targetten”. Omdat Cicada3301 ransomware relatief nieuw is, zullen de TTP’s (Technieken, Tactieken en Procedures) van Repellent Scorpius naar verwachting met de tijd veranderen.

ServiceNow heeft een nieuwe versie gelanceerd van het Now Platform, genaamd Xanadu. De update introduceert een reeks nieuwe AI-functies die volgens het bedrijf ontworpen zijn om de productiviteit te verhogen, processen te stroomlijnen en de besluitvorming te verbeteren binnen organisaties.

Een van de meest opvallende toevoegingen aan Xanadu zijn de AI Agents. Deze intelligente assistenten zouden in staat moeten zijn om diverse taken uit te voeren, van het automatiseren van routinematige werkzaamheden tot het bieden van real-time ondersteuning aan medewerkers. “Door gebruik te maken van geavanceerde machine learning-algoritmes, kunnen AI Agents complexe problemen analyseren en oplossen, waardoor medewerkers zich kunnen concentreren op taken die meer menselijke input vereisen,” zegt het bedrijf.

Now Assist, een van de kerncomponenten van het ServiceNow platform, is in Xanadu verder uitgebreid met nieuwe mogelijkheden. Zo is er nu ondersteuning voor security operations, waardoor organisaties sneller kunnen reageren op beveiligingsincidenten. Daarnaast zijn er verbeteringen aangebracht voor sourcing en procurement, waardoor inkoopprocessen efficiënter verlopen. Ook zijn er nieuwe functies toegevoegd voor finance en supply chain management.

Een ander belangrijk aspect van Xanadu is de mogelijkheid voor bedrijven om eigen AI-vaardigheden te ontwikkelen. Met de Now Assist Skill Kit kunnen organisaties de functionaliteit van het platform aanpassen aan hun specifieke behoeften.

Naast de nieuwe AI-mogelijkheden bevat Xanadu ook verbeteringen op het gebied van platformontwikkeling, enterprise architecture en AIOps. Deze updates zijn gericht op het versnellen van de ontwikkeling van applicaties, het verbeteren van de alignment tussen IT en de business, en het optimaliseren van IT-operaties.

De voorbereidingen voor het oktobernummer van ChannelConnect zijn van start gegaan. Lees verder om te ontdekken wat we allemaal in dit nummer doen. Reserveer uiterlijk 27 september om verzekerd te zijn van een plek in deze editie!

In dit nummer van ChannelConnect staan we stil bij de volgende thema’s:

Security & Privacy Dossier
Daarnaast pakken we in dit nummer uit met een dossier rond Security & Privacy. Dit dossier krijgt een eigen cover en wordt online los aangeboden en gepromoot. Aan elk Dossier is een Grotetafelgesprek gekoppeld, waarin we met een groot aantal professionals discussiëren over enkele prikkelende stellingen. In het dossier worden achtergrondverhalen gecombineerd met commerciële deelnames.

De volgende industriepartijen zijn al aan boord voor ChannelConnect oktober:

  • AVM
  • BTG Services
  • Circular IT Group
  • Claranet
  • Commscope
  • Detron
  • Digital Realty
  • Eset Nederland
  • EvolveIP
  • HollandRecycling
  • Intronics
  • Liquit/Recast Software
  • Lydis
  • Mitel Nederland
  • Odido
  • Rittal
  • RNT
  • Schneider Electric
  • Stulz
  • Tekle Holographics
  • Thales
  • TSTC
  • Vertiv
  • WatchGuard
  • Xelion

 

Reserverings deadline 27 september 2024
Aanleverdeadline 4 oktober 2024
Verschijningsdatum 24 oktober 2024
Verschijning Cybersec 6 & 7 november
Verschijning Green Data Conference 6 november

 

Opties deelname ChannelConnect oktober 2024

Deelname kan al vanaf 1.500 euro met een advertentiepagina of met een 1 pagina interview à 2.000 euro. Bekijk voor alle deelname-opties de ChannelConnect infosheet 2024.

Wil jij jouw organisatie, diensten, visie en ambities ook rond een van deze topics delen? Reserveer dan uiterlijk 27 september jouw deelname. De uitgave verschijnt op 24 oktober, zowel fysiek als online.

Geïnteresseerd in de mogelijkheden? Neem dan contact op met Tarik via tarik.lahri@channelconnect.nl of onderstaande gegevens. Vragen of input voor de redactie? Stuur deze gerust naar redactie@channelconnect.nl.