Het nieuwe goud

Ik ben een wc-lezer en heb inmiddels een bescheiden collectie leesvoer op het toilet verzameld. Een voortdurend wisselende verzameling, die nu onder meer bestaat uit een aantal vakuitgaven en rapporten, de krant van het afgelopen weekend en enkele pockets met SF-verhalen. Het merendeel van het wc-plankje wordt echter in beslag genomen door strips, vooral Donald Duck-albums. Om specifieker te zijn: de verhalen van Carl Barks, de man die aan de basis stond van het Duck-universum en personages bedacht als Dagobert Duck, Zwarte Magica en uitvinder Willie Wortel.

Lees ChannelConnect juli 2022 nu hier online!

Ik pakte ‘State of the Dutch Data Centers 2022’ van de plank, aarzelde even en besloot toen om het rapport terug te zetten en mezelf kortstondig onder te dompelen in het Duckstad-universum. Toen ik het album uithad, begon ik het datacenterrapport alsnog te lezen, maar mijn gedachten dwaalden af.

Zou Dagobert Duck anno 2022 nog steeds een geldpakhuis hebben? Ik denk dat de kans groter is dat Carl Barks de puissant rijke eend een immens groot datacenter als onderkomen zou hebben gegeven. Contant geld is immers iets van de 20ste eeuw en data (en toegang tot die data!) is het nieuwe goud. Bovendien, zo filosofeerde ik verder, dragen datacenters ook bij aan de energietransitie en genereren ze bijna automatisch extra geld door slim om te gaan met datacenter-restwarmte, ook wel datathermie genoemd.

Datathermie kan onder meer worden ingezet voor de verwarming van woningen en als duurzame warmtebron een belangrijke rol spelen in het versnellen van de warmtetransitie. En dat nog wel zonder geluksdubbeltje.

De eerste stap is echter het in kaart brengen van het energieverbruik van datacenters. De EU is daar inmiddels al mee begonnen. Datacenters in de EU zijn voortaan verplicht om jaarlijks hun verbruik bekend te maken. Dit is belangrijk voor het halen van de Europese klimaatdoelen – 55 procent minder CO2-uitstoot in 2030. Niet alleen de hyperscalers van bedrijven als Amazon, Apple, Google, Meta en Microsoft moeten openheid van zaken geven, dit geldt ook voor kleinere datacentra, vermoedelijk al met een vermogen vanaf 100 kilowatt.

Kortom, niet alleen een slimme eend gaat aan de slag met datacenters. Ook voor ons bieden ze voordelen, zoals blijkt uit de Datacenters & Suppliers Special in deze editie van ChannelConnect. Wie ook op zijn of haar gemak (of op het gemak) ‘State of the Dutch Data Centers 2022’ wil doorbladeren: een gratis exemplaar is bijgesloten bij dit nummer voor abonnees.

Ik wens je veel leesplezier!

Arnold is Platform Manager van ChannelConnect
arnold.lefebre@imediate.nl

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect juli 2022]

Lees het artikel hier in PDF

Handen schudden

Stuur je me nog even de uitnodiging voor de online bijeenkomst?’

Het bleef even stil aan de andere kant van de lijn. ‘We zouden het heel erg leuk vinden als je daadwerkelijk langskomt. Lukt dat?’

‘Nou…’ Ik staarde naar mijn overvolle agenda in Outlook. ‘Je bent niet de enige op die dag. Maar weet je wat, ik probeer wat te schuiven en anders stuur ik wel een collega jullie kant op.’

Lees ChannelConnect juni 2022 nu hier online!

Sinds de coronaversoepelingen zijn we massaal aan het inhalen en vliegen de uitnodigingen voor netwerkborrels, beurzen en congressen me om de oren. En al die uitnodigingen hebben één ding gemeen: we moeten achter de webcam vandaan en ons fysiek in een mensenmassa begeven. Het voelt alsof alle events en bijeenkomsten die de afgelopen coronajaren werden gecanceld of in een online jasje werden gestoken, nu de schade proberen in te halen.

Nog maar kortgeleden waren we massaal online aan het netwerken en vergaderen, maar die tijd lijkt alweer achter ons te liggen. Zoom en Microsoft Teams groeien nog wel, maar zo explosief als in 2020 en 2021 zijn de cijfers niet meer. En als ik even advocaat van de duivel mag spelen: dat al die events gecanceld werden, had ook zo zijn voordelen. Het scheelde enorm veel reistijd en het bleek dat je ook via een scherm goed kunt vergaderen en interviewen.

Iedereen wil een stukje van me en dan geen online handje in Teams, maar een échte handdruk. Het was even wennen (vliegen we elkaar om de hals, geven we een boks, een hand of volstaat een beleefd knikje?), maar inmiddels loop ik weer rond in mensenmassa’s alsof corona nooit heeft plaatsgevonden.

Het grootste verschil met de periode voor en na corona, zit ‘m in onze manier van werken. ‘Cloud’ en ‘cloudtransformatie’ zijn hierbij de sleutelwoorden. Zo stegen de wereldwijde uitgaven aan cloudinfrastructuur-diensten in het eerste kwartaal van 2022 met 34 procent naar 55,9 miljard dollar.

Volgens marktonderzoeker Canalys komt de groei voort uit het feit dat organisaties prioriteit geven aan digitaliseringsstrategieën om de marktuitdagingen het hoofd te bieden. Oftewel, organisaties hebben te maken met wereldwijde supply chain-problemen, cyberbeveiligingsbedreigingen en geopolitieke instabiliteit. In deze editie staan we uitgebreid stil bij het thema ‘cloudtransformatie’ en passeren alle relevante partijen uit de markt de revue.

Ik wens je veel leesplezier!

O, en als je me de komende tijd tegen het lijf loopt: een hand is prima…

Arnold is Platform Manager van ChannelConnect
arnold.lefebre@imediate.nl

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect juni 2022]

Lees het artikel hier in PDF

Digitale oorlog

Zo op het eerste gezicht lijkt de oorlog in Oekraïne vooral ‘analoog’ te verlopen. Het Russische leger valt aan met raketten, tanks en soldaten en schiet van alles en nog wat in puin. Tegelijkertijd is het ook een economische én een digitale oorlog – hoewel het laatstgenoemde aspect veel minder zichtbaar is.

Lees ChannelConnect april 2022 nu hier online!

Op de dag van de invasie, op 24 februari, werden duizenden modems van de Oekraïense overheid offline gehaald. Deze modems maakten gebruik van de KA-SAT-satelliet van het Amerikaanse communicatiebedrijf Viasat, dat niet geheel toevallig op dat moment last had van een ‘gedeeltelijke netwerkstoring’. Oftewel: de internetverbindingen van Viasat-klanten in Oekraïne waren gehackt. In de daaropvolgende dagen zag je een opeenvolging van digitale aanvallen en werden onder meer internetprovider Triolan en telecomprovider Ukrtelecom platgelegd na DDoS-aanvallen.

Oekraïense hackgroepen gingen in de tegenaanval en richtten hun digitale pijlen op Russische doelwitten. Het Oekraïens cybersecuritybedrijf Hacken, dat tot voor kort kwetsbaarheden zocht in de netwerken van westerse klanten, heeft het roer omgegooid en valt Russische bedrijven en infrastructuur aan. Het bedrijf roept iedereen op zich aan te sluiten bij hun ICT-leger en stelt daarbij beloningen in het vooruitzicht.

Ook Anonymous mengde zich in de strijd. Het hackerscollectief heeft verschillende Russische overheidssites platgelegd en onder meer de Russische staatstelevisie gehackt. De Oekraïense vicepremier Mychajlo Fedorov riep zelfs buitenlandse vrijwilligers op om zich bij het zogeheten IT Army for Ukraine aan te sluiten, waar vele duizenden deelnemers gehoor aan gaven. Zij kregen vervolgens handleidingen en tips via Telegram doorgestuurd, waarin je bijvoorbeeld kunt lezen hoe je zelf een DDoS-aanval opzet.

Video’s van gevangengenomen Russen en Oekraïense boeren die rondrijden in buitgemaakte Russische tanks, president Volodymyr Zelensky die op social media toespraken en boodschappen verspreidt, boodschappen verstopt in Russische recensies op Google Maps – deze oorlog is misschien wel digitaler dan ooit. Feit is echter dat al die initiatieven – hoe nobel ook – zich juridisch gezien in een schemergebied bevinden. Wie in Nederland een steentje bij wil dragen, gebruikt immers Nederlandse infrastructuur, zoals KPN en Ziggo. Het is nog maar de vraag hoe strafbaar de Nederlandse overheid dit vindt. En wat gebeurt er als Rusland hackpogingen als een oorlogsdaad beschouwt van een Navo-lidstaat?

Hoe verleidelijk het ook is om online mee te vechten, het gevaar bestaat dat je jezelf of je omgeving tot doelwit maakt. En zoals in dit nummer te lezen is, is lang niet iedereen voorbereid op een mogelijke tegenaanval. En om het nog risicovoller en complexer te maken, verspreiden nepkanalen die doen alsof ze van IT Army of Ukraine zijn malware en virussen. Cybersecurity is – voor wie het nog niet doorhad – soms letterlijk een kwestie van leven en dood.

Arnold is Platform Manager van ChannelConnect
arnold.lefebre@imediate.nl

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect april 2022]

Lees het artikel hier in PDF

Besnuffelen

Na bijna twee jaar zonder beurzen en grote mensenmassa’s had ik er wel weer zin in. Een vliegreisje naar Las Vegas was wat lastig, maar niet getreurd – een virtuele beursvloer is ‘the next best thing’. En dan heb ik het natuurlijk over de CES.

Lees ChannelConnect februari 2022 nu hier online!

De techbeurs in Las Vegas is al sinds eind jaren zestig de ideale manier om je aan het begin van het jaar in een paar dagen tijd op de hoogte te laten brengen van de nieuwste technologieën. Natuurlijk, de grootste technologiebeurs ter wereld is van oudsher gericht op slimme snufjes en gadgets voor consumenten, maar wie tussen alle grote tv-schermen, intelligente deurbellen en zelfploegende tractors doorkeek, kon een aantal trends destilleren, die ook gelden voor de zakelijke gebruiker.

En dat doorkijken mocht je overigens letterlijk nemen. De coronapandemie had voor het tweede jaar op rij de nodige impact. Zo waren Google, Meta en Microsoft niet (fysiek) aanwezig en hadden veel bedrijven ervoor gekozen om minder groots uit te pakken of een eigen online evenement te organiseren. Het was dan ook geen verrassing dat de organisatie CES 2022 noodgedwongen met een dag had ingekort.

In ieder geval, toen Steve Koenig, hoofd onderzoek van de Consumer Technology Association (CTA), de organisator van CES, zijn praatje hield, zat ik klaar. Zelfs een virtuele keynote is beter dan niets.

Volgens Koenig had de techsector een prima jaar achter de rug. Er zijn meer smart-tv’s, laptops en andere hardware over de toonbank gegaan dan ooit tevoren. Belangrijker nog, hardware wordt steeds vaker gekocht met bijbehorende (abonnements)diensten. Verder gaat er steeds meer en vaker durfkapitaal naar tech-startups, vooral op het gebied van fintech en gezondheid. Andere trends zijn kunstmatige intelligentie, 5G en de metaverse.

Alleen maar goed nieuws dus? Nou, zo vertelde Koenig, we zijn voorlopig nog niet van de chiptekorten af. “Intel en Samsung hebben aangekondigd chipfabrieken te bouwen, maar een dergelijke fabriek bouw je niet in een week.”

Na afloop bleef ik echter toch achter met een onbevredigd gevoel. De virtuele beursvloer smaakte naar meer. Gelukkig hoeven we niet heel lang te wachten om weer ‘ouderwets’ mensen te besnuffelen: op 14 en 15 maart vindt in Amsterdam RAI Kickstart Europe plaats, Tijdens dit jaarlijkse strategie- en netwerkevent worden in de Amsterdam RAI de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van strategie en investeringen in digitale infrastructuur besproken. Hoog tijd om de laptop dicht te klappen en er daadwerkelijk op uit te gaan.

Tot in Amsterdam RAI!

Arnold is Platform Manager van ChannelConnect
arnold.lefebre@imediate.nl

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect februari 2022]

Lees het artikel hier in PDF

Voorspelling

December is traditiegetrouw de maand waarin je ongestraft en uitgebreid kunt terugblikken. Maar net als in het geval van 2020, heb ik vooral de behoefte om door te spoelen en zo snel mogelijk met het nieuwe jaar te beginnen – waarin hopelijk wat minder vaak het woord ‘corona’ voorkomt.

Lees ChannelConnect 6 nu hier online!

De verleiding is groot om allerlei spannende scenario’s te verzinnen voor 2022, maar de ervaring leert dat het verstandiger is om bescheiden in te steken. Wat dat betreft kunnen we leren van het verleden. Neem Apple-topman Steve Jobs, die in 2003 zijn afschuw uitsprak over muziekabonneediensten: “Dit gaat nooit werken. Zelfs als je de wederkomst van Jezus in een abonnementsvorm zou gieten, zou het gedoemd zijn te mislukken.”

Of wat te denken van de voormalige Microsoft-topman Steve Ballmer, die in 2007 stellig verkondigde dat de iPhone nooit een significant marktaandeel zou bereiken? YouTube-oprichter Steve Chen twijfelde in 2005, toen zijn bedrijf net was opgericht, hardop over de levensvatbaarheid van de videodienst: “Ik weet het niet hoor… er zijn gewoon niet genoeg video’s die ik zou willen zien.” Een jaar later verkocht Chen YouTube voor 1,65 miljard dollar aan Google.

Ik bedoel maar.

Wat we wel met zekerheid kunnen zeggen is dat 2021 de IT-branche geen windeieren heeft gelegd. Sterker nog, “Dit jaar was vanuit een business perspectief een prima jaar”, aldus Bart van Rheenen, Managing Director van ArrowECS Benelux. Mede dankzij de goede Nederlandse infrastructuur, de massale adoptie van cloud en SaaS én de fabrikanten die hun samenwerkingstools naar een hoger plan tilden.

Deze trend zal zich volgend jaar gewoon doorzetten, ook als we in toenemende mate naar een hybride model gaan. Maar juist het succes en de grote vraag zorgen voor een eerste knelpunt: een overspannen arbeidsmarkt. Er is een nijpend tekort aan IT-specialisten en het ziet er niet naar uit dat dit snel wordt opgelost. Daarnaast is er nog een heel praktisch probleem: een tekort aan chips. De pandemie heeft de chipproductie tot stilstand gebracht en hoewel alles nu weer mondjesmaat op gang komt, houden de tekorten tot diep in 2022 aan. Om nog maar te zwijgen over de schaarste aan en exploderende prijzen van zeecontainers.

Maar als we naar het grotere plaatje kijken, wordt 2022 een jaar vol groei en mogelijkheden – dat is in ieder geval een voorspelling waar ik me geen buil aan kan vallen.

Veel leesplezier!

Arnold is Platform Manager van ChannelConnect
arnold.lefebre@imediate.nl

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect 6 – 2021]

Lees het artikel hier in PDF

Slim

In een niet al te grijs verleden lanceerde Amazon-topman Jeff Bezos het wilde plan om massaal drones in te zetten om pakketjes te bezorgen. Amazon Prime Air zou de voorbode moeten worden van een tijdperk waarin kunstmatige intelligentie ons een hoop werk uit handen zou nemen. Volgens optimistische trendwatchers konden we robots maar liefst 50% van ons werk toeschuiven, waardoor wij andere, nog nuttiger dingen konden doen. Of gewoon langer in bed blijven liggen, daar zou mijn voorkeur in ieder geval naar uitgaan.

Lees het Security & Privacy Dossier 2021 nu hier online!

Bezorgdrones, zorgrobots, zelfrijdende auto’s, robottaxi’s – allemaal zaken die met veel bombarie werden aangekondigd, om vervolgens geruisloos van het podium te verdwijnen. Het aantal pakjesbezorgers is echter – mede dankzij de coronacrisis – nog nooit zo hoog geweest en in onder meer ziekenhuizen, zorginstellingen en de horeca schreeuwt men om extra personeel. Flitsbezorgdiensten als Flink, Zapp en Gorillas zijn bezig met een enorme opmars en inmiddels rijden er honderden fietskoeriers voor een appel en een ei door de Nederlandse steden – een heel verschil met de zwermen drones die ons waren voorgespiegeld.

Dus waar blijven de robots? Nou, ze zijn vooral onder de motorkap te vinden. Kunstmatige intelligentie en slimme algoritmes blijken namelijk uitstekend geschikt om menselijk gedrag te voorspellen. De meeste security-oplossingen werken niet meer met (dagelijkse) updates, maar kijken naar mogelijk verdacht gedrag van (externe) software én de gebruiker om te bepalen of er actie moet worden ondernemen. Een tijdje geleden sprak ik met Jordy Onrust , oprichter van spraakherkenningsspecialist ORdigiNAL. Hij vertelde dat er nu wordt gewerkt aan oplossingen die meedenken met de gebruiker en stilzwijgend fouten verbeteren en teksten aanvullen. Oftewel: een ontwikkeling van ‘recognition’ naar ‘understanding’.

Een trend die ook op securitygebied speelt. Natuurlijk, bedrijven en hun werknemers moeten werken aan hun ‘cybersecurity awareness’ en ‘cyber resilience’ (zie ook de video van het Grotetafelgesprek), maar tegelijkertijd kan het geen kwaad om gebruikers tegen zichzelf in bescherming te nemen. Of om het iets vriendelijker te formuleren: om hen lastige securitytaken uit handen te nemen. In dit dossier Security & Privacy komen alle belangrijke en relevante spelers aan bod en staan we stil bij de trends en uitdagingen op securitygebied.

Intussen blijven techbedrijven als Google, Uber en Tesla vasthouden aan het idee van robots die ons leven makkelijker moeten maken. Zo sleutelt Tesla-topman Elon Musk aan de Tesla Bot, een mensachtige robot die in 2022 het licht moet zien en vooral is in te zetten voor saaie klusjes en fabrieksarbeid. Handig, maar voor onze sector zou het nog handiger zijn wanneer de Tesla Bot actief mails zou monitoren op phishing-links en malware en tegelijk ook ransomware-aanvallen blokkeert. Daarmee lossen we mogelijk ook deels het probleem op van de personeelstekorten in de IT…

Arnold is Platform Manager van ChannelConnect
arnold.lefebre@imediate.nl

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Security & Privacy Dossier 2021]

Lees het artikel hier in PDF

Veilig communiceren

We zitten nu ruim een half jaar op onze nieuwe plek in Hilversum en zo langzamerhand zijn alle verhuisdozen uitgepakt en hebben alle belangrijke zaken hun plekje gevonden: onze iconische houten vergadertafel (decor van de Grotetafelgesprekken) centraal in het midden, geflankeerd door de voetbaltafel en de kasten met recent verschenen edities van ChannelConnect.

Lees ChannelConnect 5 nu hier online!

Een ding – of beter gezegd, heel veel exemplaren van één apparaat – heeft de verhuizing echter niet overleefd. Standaard stond op ieder bureau een imponerende telefoon, met tal van knipperende lichtjes en handige functies, waarvan je er eigenlijk maar een paar gebruikte. We werken namelijk nu met een communicatie-app, die in feite functioneert als een mobiele telefooncentrale.

Iedereen kan binnenkomende telefoontjes oppakken via zijn of haar smartphone, gesprekken in de wacht zetten en desgewenst doorverbinden. Het is ook mogelijk om te videobellen, bestanden te delen of zelfs een groepschat te starten. Maar wederom geldt: ik heb nog niemand die handige functies zien gebruiken.

Maar dat is het punt niet. Dat we nu allemaal een telefooncentrale op zak hebben en op kantoor, thuis of onderweg met klanten communiceren, past in een grotere trend. Namelijk die van de vervagende grens tussen IT en telecom. Ik app even snel met een collega, gebruik even later Teams om met hem te overleggen en spreek aan het einde van de dag zijn voicemail in. Telecom anno 2021 gaat via talloze schijven. Via een deels publiek netwerk als ik thuiswerk, deels binnen de veilige IT-omgeving op kantoor en deels via de cloud, waarvan het soms nog maar de vraag is hoe goed die is dichtgetimmerd.

Maar hoe monitor je dat verkeer allemaal? En belangrijker nog: hoe houd je alles veilig? WhatsApp kwam onlangs in het nieuws toen bleek dat medewerkers van het chatbedrijf de inhoud van privéberichten kunnen beoordelen. Volgens de dienst is dit slechts bedoeld om ‘ernstige overtreders’ in kaart te brengen en te weren. Apple werkt aan software die de iPhones automatisch en zonder dat de gebruiker daar erg in heeft scant op kinderporno. Natuurlijk, de bedoelingen zijn goed, maar begeven de grote techbedrijven zich op deze manier niet op een hellend vlak?

Nu we weer wat vaker naar kantoor komen en tegelijkertijd ook structureel vanuit huis blijven werken, krijgt de term ‘hybride werken’ gezelschap van ‘hybride communicatie’. Veilig communiceren wordt de komende jaren belangrijker dan ooit. De specials Telecom, VoIP & UC en Networking Monitoring in dit nummer lijken misschien niets gemeen te hebben, de praktijk wijst anders uit…

PS: Nieuwsgierig geworden naar onze nieuwe stek? Kom gerust langs op Arendstraat 33b in Hilversum!

Arnold is Platform Manager van ChannelConnect
arnold.lefebre@imediate.nl

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect 5 – 2021]

Lees het artikel hier in PDF

Stemmen

“Volgende regel! Punt! O, nee. Wacht. Nieuwe alinea! Nee! ARGHHH!’ Het is begin jaren 2000 en het is mijn eerste werkdag bij mijn nieuwe werkgever. Om me heen wordt in alle rust gewerkt, maar het geluid van toetsaanslagen wordt afgewisseld met opgewonden geschreeuw. Het is mij alleen onduidelijk waar dat nu precies vandaan komt. Ik probeer het te negeren, net als mijn collega’s die onverstoorbaar doortypen. Om er zeker van te zijn dat ik geen stemmen hoor die er niet zijn, pols ik even later voorzichtig of ik de enige ben die iets hoort.

Lees ChannelConnect 4 nu hier online!

‘O, maak je geen zorgen. Dat is Edwin’, is het antwoord. Ik trek vragend mijn wenkbrauwen op. ‘Wie?’ ‘Heb je hem nog niet ontmoet? Hij zit in het magazijntje hier op de gang.’

Het bleek dat Edwin vanwege ernstige RSI-klachten geen computermuis kon aanraken en sinds kort werkte met spraakherkenningssoftware. Het was voor hem allemaal nieuw en aangezien hij over een nogal luide stem beschikte, was hij met zachte hand in een apart hokje geplaatst waar hij ongestoord teksten kon dicteren. Of beter gezegd: teksten naar zijn scherm kon schreeuwen.

Ik moest aan deze ervaring denken na een gesprek met Jordy Onrust, de oprichter van het Nederlandse bedrijf ORdigiNAL, de grootste distributeur voor spraakherkenningsoplossingen ter wereld. De ontwikkelaars van spraakherkenningssoftware hebben de afgelopen jaren niet stilgezeten en inmiddels werken deze tools nagenoeg perfect – denk maar aan het gemak waarmee je bijvoorbeeld even snel een WhatsAppje kunt inspreken. Maar wat volgens de ORdigiNAL-directeur nog altijd enigszins wordt vergeten, is hoezeer de productiviteit kan worden verhoogd dankzij spraakherkenning. “Als je je e-mails met je stem kunt beantwoorden, werk je drie keer sneller en heb je bovendien een betere houding.”

Inmiddels wordt er gewerkt aan oplossingen waarbij verslagen van vergaderingen en online meetings dankzij kunstmatige intelligentie automatisch worden uitgewerkt. Na een dag vol Teams- en Zoom-sessies hoef je dan alleen nog maar je mailbox te openen om alles op je gemak na te lezen. Superhandig, en wat mij betreft mogen oplossingen als deze liever vandaag dan morgen worden gelanceerd. Het had mij namelijk een hoop werk gescheeld bij het uitwerken van het interessante ChannelConnect Grotetafelgesprek. In dit gesprek gingen Tako Nijssen (Kaspersky), Joost Jetten (Logitech Benelux), Marcel van de Gender (Channext) en Joost Driessen (iMediate) met elkaar in discussie over de rol en de uitdaging van channelmarketing. Dit artikel komt later deze week online inclusief een videoverslag van het gesprek, dus hou de website in de gaten!

Overigens vind je bij de printpublicatie van ChannelConnect een exemplaar van het rapport State of the Dutch Datacenters – 2021 The Road To Discovery, een jaarlijkse studie geïnitieerd door de Dutch Datacenter Association (DDA). Deze bieden we hier ook online aan. Ik wens je veel leesplezier!

Arnold is Platform Manager van ChannelConnect
arnold.lefebre@imediate.nl

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect 4 – 2021]

Lees het artikel hier in PDF

Slim deurbeleid

“Ho, wacht. Ik moet even de deurbel aannemen.” Ik zit voor het eerst sinds lange tijd weer op een terras en kijk mijn zus stomverbaasd aan. Ze pakt haar telefoon en begint geanimeerd te praten. “Een pakketje? Nee, we zijn niet thuis, maar dat is geen probleem hoor. Leg het maar even achter de kliko.”

Lees ChannelConnect 3 nu hier online!

“Wat was dat nou?”, vraag ik. Google Nest, is het antwoord. Oftewel: een slimme deurbel met een beveiligingscamera en een speaker. Enorm handig, aldus mijn zus. Ze krijgt direct een melding als er iets beweegt voor de deur en de Nest beschikt zelfs over gezichtsherkenning. “Weet wie er voor je deur staat”, is dan ook het motto van Google. Dat zij niet de enige is met een slim deurbeleid, blijkt uit onderzoek van marktanalist Multiscope. Zo’n 6% van de Nederlandse huishoudens (ruim een half miljoen) beschikt inmiddels over een slimme deurbel.

Ik tuur over haar schouder mee op het schermpje en zie nog net hoe de postbezorger naar zijn busje loopt, een buurvrouw gedag zegt en wegrijdt. “Geinig hè. En kijk: dit is de woonkamer.” Het beeld verandert en ik zie hoe een kater languit op de bank een dutje doet. “Zeker handig”, beaam ik. “Hoe is het eigenlijk gesteld met de beveiliging? Je hebt toch wel het wachtwoord aangepast?” Ze lacht. “Ach joh, jij altijd. Wie wil nu zien wie er bij mij voor de deur staat?”

Nou, denk ik, als we afrekenen en afscheid nemen, het gaat niet zozeer om wie er op de stoep staat, als om wie je toegang geeft tot je thuisnetwerk. Apparaten die voorheen offline waren, denk aan thermostaten en deurbellen, hebben zich ontpopt tot potentiële toegangspunten waarmee criminelen thuisnetwerken kunnen binnendringen – en vervolgens ook het bedrijfsnetwerk.

Natuurlijk, in principe zou elke kantoorverbinding en elke component moeten worden beschermd met een veilig framework om onrechtmatige toegang te voorkomen. Het probleem is alleen dat dit er door de explosieve toename van op cloudgebaseerde samenwerkingsplatformen regelmatig bij in is geschoten.

Cybercriminelen weten dit maar al te goed en richten hun pijlen op allerlei doelwitten in de cloud, variërend van universiteiten en zorginstellingen tot distributeurs en online personeelsdiensten. IT-personeel en endpointgebruikers moeten alle zeilen bijzetten om niet alleen de criminelen een stap voor te zijn, maar ook de eigen gebruikers te behoeden voor valkuilen. Nu we heel langzaam licht aan het einde van de coronatunnel zien, is het zaak om de nieuwe manier van werken (lees: de transformatie naar de cloud) goed dicht te timmeren met onder meer end-to-end encryptie en een cloudbeveiligingsoplossing. In onze special Cloudtransformatie lees je alles over de uitdagingen en kansen die cloud met zich meebrengt.

En mijn zus? Die belde even later. Ik kon trots zijn; ze had haar wachtwoord aangepast.

Arnold is Platform Manager van ChannelConnect
arnold.lefebre@imediate.nl

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect 3 – 2021]

Lees het artikel hier in PDF

Uitje

“Het voelt als een uitje!” De stemming was opgetogen tijdens de opnames die eind april plaatsvonden op de redactie van ChannelConnect in ons nieuwe kantoor in Hilversum. Normaliter zouden er diverse professionals uit onze branche rond de tafel hebben gezeten, discussiërend over trends, ontwikkelingen en verwachtingen – terwijl er een fijne lunch werd geserveerd uit onze eigen kookstudio. Dit jaar moesten we noodgedwongen iets anders verzinnen voor ons Dossier Telecom, VoIP & UC.

Lees het Telecom & VoIP Dossier 2021 nu hier online!

We besloten 1-op-1 video-interviews te organiseren, gecombineerd met een fotoshoot én een coronaproof lunch. Een groot aantal partijen wilde graag meewerken en het resultaat overtrof onze verwachtingen.

Natuurlijk, we werken al ruim een jaar grotendeels vanuit huis en weten dat dit voorlopig nog niet van de baan is. Toch wordt het weer tijd dat we langzaam terugkeren naar kantoor. De behoefte aan menselijk contact is immers groot en dat de stemming tijdens de opnames zo goed was, had ook te maken met het feit dat het fijn is om weer eens ‘ouderwets’ iemand te zien, na al die maanden ‘meeten’ via Teams, Zoom en Skype.

Toch zal niet iedereen terugkeren naar de werkvloer, zo concludeert Remco de Kramer van Microsoft Teams. Bij de meeste meetings zal minstens één persoon op afstand deelnemen en is het dus zaak om nu al voorbereidingen te treffen. Veel organisaties hebben het afgelopen jaar een enorme digitale transformatie ondergaan en zijn massaal overgestapt op nieuwe tools om de continuïteit te kunnen waarborgen. Werknemers hebben zich in snel tempo het ‘nieuwe werken’ eigen gemaakt en de vaardigheden die daarbij horen. Training is nu noodzakelijk om medewerkers te helpen met de adoptie en het gebruik.

Door de paniek in de eerste helft van vorig jaar en de herbezinning in de tweede helft, heeft adoptie voor veel organisaties nog geen hoge prioriteit gehad. Terwijl dit juist van groot belang is om alles wat er vorig jaar is bereikt, niet ongedaan te maken. Partners moeten zich realiseren dat zij er juist voor moeten zorgen dat hun klanten niet alleen de best passende oplossing kiezen, maar dat ze die ook gaan gebruiken. Voor resellers en ICT-dienstverleners is dat een prachtige rol.

De Telecom, VoIP & UC-video met Remco de Kramer (Microsoft), Bert de Vos (Pexip), Pieter Verbrugghe (Gamma Communications Benelux), Frank aan de Stegge (Zoom) en Nick de Haas (ClearVox) is hier te bekijken. Ik ben benieuwd naar je reactie!

Arnold is Platform Manager van ChannelConnect
arnold.lefebre@imediate.nl

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in Telecom & VoIP Dossier 2021]

Lees het artikel hier in PDF