Microsoft Bing, Google Bard… Sinds de lancering van ChatGPT is de geest uit de fles en lijkt iedereen een AI-chatbot op de markt te willen brengen. Wat moet je als msp weten over AI-chatbots en wat hebben jij en je mkb-klanten eraan? Welke ChatGPT alternatieven zijn er al en wat kunnen ze?
Het lijkt erop dat niemand de AI-boot wil missen. De lancering van ChatGPT eind vorig jaar heeft een waar domino-effect teweeggebracht. Grote spelers die al jaren met AI bezig zijn, zagen zich genoodzaakt hun ‘concurrent’ van ChatGPT aan het publiek voor te stellen. Dat daar enig haastwerk bij was, blijkt uit de wisselende resultaten die de verschillende chatbots op dit moment nog leveren. Tijd om de voorlopige balans op te maken.
Nieuw in ChatGPT
ChatGPT heeft inmiddels een betaalde variant op de markt gebracht. GPT Plus kost 22 euro per maand. Betaalde abonnees krijgen altijd toegang tot de chatbot, ook als het druk is en moeten een snellere respons op hun vraag krijgen. Daarnaast is de kwaliteit van wat de Plus-versie produceert hoger: deze is gebaseerd op GPT4, het gloednieuwe AI-taalmodel van de organisatie OpenAI. Ook goed nieuws voor gebruikers is dat OpenAI het gebruik van plug-ins voor ChatGPT gaat ondersteunen. Dat betekent dat de chatbot ook toegang krijgt tot actuele webpagina’s, wat tot nu toe niet het geval was
Microsoft Bing
De zoekmachine Bing staat al jaren in de schaduw van Google. Met de upgrade die sinds begin dit jaar beschikbaar is, hoopt maker Microsoft weer wat aandeel terug te pakken op de zoekgigant. Bing is geen echt ChatGPT alternatief want het heeft dezelfde functionaliteit, maar dan in combinatie met de actuele kennis van een zoekmachine. Bing is gratis te gebruiken en is gebaseerd op het nieuwste taalmodel GPT4. In plaats van een zoekmachine is het nieuwe Bing nu een soort chatbot. Die levert in plaats van een aantal links naar zoekresultaten één antwoord. Een verschil met ChatGPT is dat Bing de bronnen laat zien waarop het zijn antwoorden baseert. Door op de site van de referentie te klikken, kun je die beoordelen. Bing is te gebruiken via Microsofts browser Edge en in de mobiele apps van Bing en Edge.
Google Bard
Ook Google zit niet stil. Al jaren geleden kondigde het bedrijf aan een ‘AI first company’ te zijn. Een van de resultaten daarvan is de AI-chatbot Bard. Op dit moment is Bard alleen beschikbaar voor een selecte groep testers in de VS en het VK en werkt de chatbot uitsluitend in het Engels. Bard ziet er vooral uit als de kale zoekpagina die we van Google gewend zijn. De zoekmachine toont (nog) geen referenties bij de zoekresultaten. Vergeleken met ChatGPT en Bing lijkt bard sneller met resultaten te komen.
Gaat het te snel met AI?
Dat de ontwikkelingen erg snel gaan, vindt ook een aantal prominente experts. Onder meer Elon Musk van Tesla en Steve Wozniak van Apple tekenden een open brief die de techwereld oproept om een pas op de plaats te maken met AI. Zij wijzen erop dat de trainingsmodellen voor AI steeds complexer worden en tot steeds meer goede maar ook slechte dingen in staat zijn. Daarbij zijn de modellen steeds meer een black box, waarbij niemand meer weet hoe ze precies werken.
ChatGPT alternatieven: de tussenstand
Welke chatbots kun je nu al gebruiken, bijvoorbeeld voor je marketingcampagne of voor hulp bij het schrijven van artikelen? ChatGPT is in de gratis versie vaak traag. Bovendien is deze versie nog niet ingericht om op actuele vragen antwoord te geven. Bing kan dat wel en geeft bovendien referenties die je verder kunt onderzoeken. Bard is op dit moment nog niet voor iedereen beschikbaar. De resultaten van de testers die het al hebben geprobeerd, geven geen duidelijk beeld van het verschil in kwaliteit met Bing en ChatGPT. De chatbots kunnen alle drie heel wat vragen in gewone mensentaal beantwoorden en een goede hulp zijn, maar alle drie slaan ze ook regelmatig de plank mis. Wie op zoek is naar feitelijke informatie, kan het best een of meer extra bronnen raadplegen om te controleren of de antwoorden van een AI-chatbot wel juist zijn.
Intussen zitten andere concurrenten ook niet stil. Meta, moederbedrijf van Facebook, heeft een AI-taalmodel ontwikkeld onder de naam LLaMA. Dit is geen openbare chatbot, maar een opensource-pakket dat voor iedereen in de AI-community beschikbaar moet komen. Daarnaast ontwikkelen ook allerlei andere bedrijven AI-chatbots, zoals het Nederlandse Watermelon.