De Europese Commissie maakte vandaag bekend welke bedrijven voortaan binnen de Digital Markets Act (DMA) extra op hun tellen moeten passen.
De DMA is bedoeld om de macht van de grote techbedrijven in te perken. Daarbij gaat het met name om de bescherming van gebruikers. In de wet staat onder meer dat bedrijven hun eigen diensten geen voorrang mogen geven op hun producten en dat standaardapps zoals een browser moeten kunnen worden verwijderd. Chatdiensten moeten verplicht gebruikers aan elkaar gaan knopen en de privacy van gebruikers wordt afgeschermd. Dat betekent dat verschillende platforms geen gegevens van gebruikers mogen uitwisselen. Ook is het de bedoeling dat er meer concurrentie op de markt komt. De EC wil dat onder meer bereiken door bedrijven te verplichten tot toegang op elkaars platform. Zo zouden kleinere spelers op de markt, denk aan chat-apps, ook toegang moeten krijgen tot grotere platforms. Gebruikers kunnen dan op het kleinere platform blijven en toch berichten van bijvoorbeeld WhatsApp ontvangen en versturen.
Vrijwillig melden
In juli meldden zich zeven bedrijven vrijwillig bij de EC, na een oproep daartoe: Google moederbedrijf Alphabet, Facebook moederbedrijf Meta, Amazon, Apple, TikTok moederbedrijf ByteDance, Microsoft en Samsung. In de lijst van vandaag noemt de EC specifieke toepassingen die onder de DMA gaan vallen.
- Chatapps: WhatsApp, Facebook messenger
- Zoekmachines: Google Search
- Sociale Media: Facebook, Instagram, LinkedIn, TikTok
- Online marktplaatsen: Amazon, Google, Meta
- App-stores: Apple AppStore, Google Play
- Advertenties: Google, Meta, Amazon
- Video: YouTube
- Browsers: Google Chrome, Apple Safari
Apple’s iMessage ontbreekt bij de chatapps, want het bedrijf lobbyde met succes dat deze app te weinig wordt gebruikt in Europa. Datzelfde geldt voor Microsoft Bing bij de zoekmachines. De EU zet ook een rem op het voorrang geven tot eigen producten en diensten in zoekmachines. Dit geldt met name voor Google, dat niet meer de eigen producten bovenaan mag laten verschijnen.
Marktleiders
De bedrijven in de lijst zijn de zogeheten ‘poortwachters’. Ze controleren als marktleider in feite de toegang tot online diensten. De definitie van marktleider heeft de EC gesteld op een jaaromzet van tenminste 7,5 miljard euro of minimaal 45 miljoen gebruikers in Europa. Uiteraard staan er sancties op het niet naleven van de DMA. Bedrijven kunnen boetes krijgen tot 10 procent van de jaaromzet. Bij de grote techbedrijven zou dat om miljarden gaan. De DMA gaat officieel in 2024 in.