Apple heeft in zijn traditionele keynote aan de vooravond van de WWDC ontwikkelaarsconferentie eindelijk de plannen onthult voor zijn AI-strategie. Terwijl de andere grote techbedrijven – Google, Amazon en Microsoft – inmiddels volop op koers liggen, vroeg iedereen zich af waar Apple bleef in het AI-geweld.
Geheel in de traditie van het bedrijf, gebruikt Apple zijn eigen naam om te verbinden aan de nieuwe koers. Geen ‘artificial’ maar Apple Intelligence. Mar eerlijk is eerlijk, Apple doet sommige dingen ook echt anders dan de concurrentie. Zo wil het bedrijf de modellen zoveel mogelijk op lokale apparaten laten draaien, in plaats van elke request naar de servers te sturen. Overigens laat Apple die mogelijkheid nog steeds open voor complexe aanvragen.
ChatGPT 4
Daarnaast shopt Apple ook gewoon bij de concurrentie. Voor de spraakassistent Siri en andere taalgerelateerde functies integreert het ChatGPT. Daarbij gaat het om versie 4. Wie een betaald abonnement heeft bij OpenAI kan de laatste versie integreren in de instellingen.
Het grote publiek kijkt al jaren reikhalzend uit naar een verbeterde versie van Siri. Volgens Apple zal Siri vanaf nu natuurlijker reageren, met als grootste verbetering voor veel gebruikers dat je een vervolgvraag kunt stellen.
Een andere functie die aanspreekt is de in het besturingssysteem geïntegreerde schrijfhulp die in elke app waar tekst ingevoerd kan worden zou moeten werken. Verder introduceert Apple een eigen AI-beeldgenerator, maar alleen voor illustraties, geen fotorealistische beelden. Wel kun je met Apple Intelligence object op bestaande foto’s bewerken en verwijderen.
iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia
Apple gaat all the way met AI. De functionaliteiten zijn vanaf komend najaar te vinden in zowel iOS 18 (maar alleen op de iPhone 15 Pro), iPadOS (iPad met M1 of nieuwer) en het tegelijk aangekondigde nieuwe macOS Sequoia (op Mac’s met M1 of nieuwer).
Helaas ondersteunen de diverse besturingssystemen de nieuwe AI-taalfuncties alleen in het (Amerikaans) Engels. Apple belooft in de loop van volgend jaar stap voor stap andere talen beschikbaar te maken. Wanneer Nederlands aan de beurt is, is niet bekend gemaakt.