Nu Nederlandse mkb-ondernemers blijven worstelen met het vinden van nieuwe mensen, zouden ze zich meer moeten focussen op het vasthouden van het talent dat ze al in huis hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van Personio, een HR-softwarebedrijf voor het mkb.
Bijna twee derde (68%) van de ondervraagde HR-managers geeft aan dat ze zich zorgen maken over het tekort aan talent. Tegelijkertijd zegt ruim een op de drie (31%) ondervraagde mkb-medewerkers in Nederland zich niet gelukkig te voelen in hun huidige baan. Ruim een op de tien (12%) zegt dat hun carrièremogelijkheden slecht zijn, terwijl een vergelijkbaar aantal van mening zich niet voldoende gesteund voelt door het management van hun bedrijf. Bedrijven die concurrerend willen blijven, zouden nu actie moeten ondernemen om ervoor te zorgen dat zij de mensen vasthouden die ze nodig hebben om succesvol te zijn.
Naast betere carrière- en groeimogelijkheden, kan het bieden van een goede medewerkerservaring daarbij een belangrijke factor zijn. Toch blijkt uit de uitkomsten van de survey dat dit voor veel bedrijven een uitdaging is. Bijna de helft (46%) van de HR-managers zegt dat hun bedrijf geen holistische aanpak heeft voor de medewerkerservaring. Tegelijkertijd zegt ruim de helft (53%) dat hun bedrijf de neiging heeft om plotselinge of vooral korte-termijn beslissingen te nemen over hun HR-strategie.
Koen Stam, Head of Benelux voor Personio: “Juist omdat het zo moeilijk blijft om nieuwe mensen te vinden, moeten bedrijven anders gaan kijken naar talent management. Het vasthouden van talent is inmiddels minstens zo belangrijker geworden als het zoeken naar nieuwe mensen in een steeds schaarser wordende pool van beschikbaar talent. Daarbij draait het nu meer dan ooit om het hanteren van een meer holistische en evenwichtige talentstrategie: een mix van retentie, herplaatsing en creatieve werving.”
De survey is tussen 19 augustus en 5 september 2022 gehouden door Censuswide onder 1.000 werknemers en 500 HR-managers van Nederlandse mkb-bedrijven met 10-2.000 werknemers. De survey is tevens gehouden in Duitsland, Finland, Italië, Spanje, het VK & Ierland en Zweden.