Het aanjaagprogramma voor start-ups en scale-ups Techleap mag nog drie jaar door maar het budget wordt wel gehalveerd. Dat staat in de brief van minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat die zij gisteren naar de Tweede Kamer stuurde.
De minister heeft het programma door een extern bureau laten evalueren. Daaruit blijkt dat het Nederlandse start-up- en scale-up-klimaat substantieel is verbeterd in acht jaar tijd, schrijft de minister. Volgens haar is er nog meer mogelijk. “Zoals bij het doorontwikkelen van hoogwaardige technologische kennis in producten en diensten: zogenoemde deep tech. En door nog meer te richten op groeibedrijven die de grootste maatschappelijke uitdagingen aanpakken zoals gezondheid, klimaat, energie en digitalisering. Ik neem de aanbeveling over om met Techleap.nl door te gaan. Er blijft een aanjager nodig om opgebouwde kennis en netwerken te behouden en te versterken. Techleap.nl gaat die verbetering realiseren met een andere rol en focus. Die is straks gericht op meer deep tech bedrijven in Nederland krijgen en meer start-ups laten doorgroeien naar scale-ups. Naast publieke financiering moet er – net als in andere EU-landen – ook meer private financiering zoals durfkapitaal komen voor het gedeelte dat inmiddels zelf door de markt opgepakt kan worden. Techleap.nl kan een rol spelen om die marktpartijen te mobiliseren”, zegt minister Adriaansens.
Ranking
Volgens de laatste Genome Ranking uit 2022 staat Nederland nu op positie 14 wereldwijd als het gaat om het start-upklimaat, 1e in de Europese Unie (nog voor Berlijn, Duitsland) en totaal 2e in Europa na Londen (Verenigd Koninkrijk). Er zijn in Nederland ruim 10.000 start-ups waaronder meer dan 10 met een waarde van boven de 1 miljard dollar. De Nederlandse sector is goed voor ruim 135.000 techbanen. Onder de meer dan 10.000 start-ups bevinden zich ongeveer 1.400 zogenoemde deep tech bedrijven: kennisintensieve start-ups die hoogwaardige (technologische) kennis vanuit bijvoorbeeld universiteiten combineren met onderzoek, ontwikkeling en productie.
Start-upbeleid en besluit over Special Envoy
Het kabinet publiceert nog voor de zomer haar aangescherpte beleid voor start-ups, scale-ups en het stimuleren van durfkapitaal. Ook neemt het kabinet dan tegelijkertijd een besluit over het al dan niet (her)benoemen van de Special Envoy (gezant) voor het start-up- en scale-upbeleid, prins Constantijn van Oranje.