Iedere organisatie verzamelt dagelijks grote hoeveelheden data. Dat geldt zeker ook voor mkb-bedrijven. Maar wat doen ze ermee? Met Business Intelligence (BI) zetten organisaties die data om in bruikbare informatie. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zien hoe ze er financieel voor staan, welke campagnes de meeste omzet opleveren of welke typen klanten meer aandacht verdienen. Wat is BI en hoe kun je als msp je klanten oplossingen aanbieden om waardevolle inzichten te krijgen uit al die data?
Meer dan Excel
Mogelijkheden van BI-tools
Hoe werkt BI-software?
Welke BI-tools zijn er?
Msp’s en BI
Het surfgedrag van klanten op de website, informatie over bestellingen en feedback van klanten, trends in productcategorieën die goed of juist minder goed worden verkocht… Het zijn maar een paar voorbeelden van waardevolle data die organisaties hebben. Vaak doen die organisaties wel ‘iets’ met die gegevens, maar veel van die data – waarvan de samenhang niet altijd duidelijk is terwijl die wel degelijk bestaat – zijn om te zetten in heel waardevolle inzichten, die de organisatie flink kunnen helpen om verder te groeien.
Meer dan Excel
De meeste organisaties doen dus op een of andere manier wel aan data-analyse. Daarvoor zijn programma’s als Excel nog altijd favoriet. Het is een goed ingeburgerde tool, waar de meeste mensen die met cijfers werken wel mee overweg kunnen. Excel is een prima hulpmiddel voor het doen van eenvoudige berekeningen en basisgrafieken. Het is heel geschikt om budgetten op te stellen, scenario’s voor de financiële planning uit te werken of om planningen te beheren. Maar wie op een iets geavanceerdere manier data wil verwerken, loopt al snel tegen de beperkingen van dit soort programma’s aan. Als de datasets wat uitgebreider worden, kunnen ze traag worden. Moeten er veel gegevens uit verschillende bronnen (het ERP-systeem, CRM-software, losse e-mails en documenten) worden gecombineerd, dan is de kans op fouten of vastlopers reëel. Ook ontbreekt het deze programma’s vaak aan geavanceerde analysemogelijkheden en realtime updates.
Oplossingen voor Business Intelligence (BI) bieden uitgebreide tools en functionaliteiten om complexe vraagstukken op te lossen die programma’s als Excel niet aankunnen. Door BI-oplossingen te gebruiken, kunnen je klanten hun bedrijfsprestaties verbeteren, beslissingen nemen op basis van data en efficiënter werken.
Mogelijkheden van BI-tools
Welke vraagstukken kunnen BI-tools oplossen? Dit zijn een paar van de meest gebruikte toepassingen.
- Zien hoe je organisatie ervoor staat. Organisaties kunnen hun bedrijfsprestaties realtime volgen, van verkoopcijfers tot voorraadbeheer, en snel reageren op trends of afwijkingen.
- Klanten segmenteren. Door klantgegevens te analyseren en hier patronen in te ontdekken, kunnen bedrijven hun klanten segmenteren en gerichte marketingcampagnes ontwikkelen. Zo kunnen ze meer klanten aantrekken en houden.
- Voorspellingen doen. Met behulp van historische gegevens kunnen organisaties toekomstige trends en patronen voorspellen, waardoor ze makkelijker inspelen op ontwikkelingen en zich snel kunnen aanpassen aan veranderingen in de markt. Denk aan het voorspellen welke producten klanten zullen kopen op basis van eerdere contacten en aankopen, en het koopgedrag van andere klanten.
- Kosten beheren. Bedrijven kunnen hun operationele kosten in de gaten houden en ontdekken waar te besparen valt, wat ze winstgevender maakt.
Hoe werkt BI-software?
BI-tools helpen bij het verzamelen, verwerken en analyseren van data. De software verzamelt eerst gegevens uit verschillende bronnen en combineert die in een centrale database. Ruwe gegevens worden daarna omgezet in bruikbare informatie door data op te schonen, te filteren en te transformeren. Met rapportages en dashboards krijgen de gebruikers makkelijk toegang tot de juiste data en kunnen ze complexe analyses uitvoeren. Dit zijn heel inzichtelijke visuele weergaven van de data, waardoor ook mensen die niet de hele dag met cijfers bezig zijn ze kunnen begrijpen.
Welke BI-tools zijn er?
De markt voor BI-toepassingen is nog altijd in beweging. Microsoft Power BI is in vergelijking met andere tools relatief nieuw. Toch is het in korte tijd populair geworden. Dat komt deels doordat het makkelijk integreert met Office 365. Het ontdekken van patronen in data en het genereren van aantrekkelijke rapporten en dashboards is te zien als een uitbreiding op Excel. De tool Tableau staat bekend om zijn geavanceerde mogelijkheden voor datavisualisatie en dashboards die snel inzicht geven in complexe gegevens. Gebruikers die veel experimenteren met data, kunnen QlikView overwegen. De tool is goed in het associëren van data, wat tot verrassende inzichten kan leiden.
Msp’s en BI
Als msp kun je een belangrijke partner zijn bij het leveren en ondersteunen van BI-oplossingen aan je klanten. Je kent hun bedrijf en komt er snel achter wat hun specifieke wensen zijn, waardoor je gericht kunt adviseren over de beste tool. De implementatie en de integratie in bestaande systemen kunnen voor klanten nogal overweldigend zijn. Ook daar kunnen ze hulp van de msp bij gebruiken. Daarnaast onderscheid je je door training en ondersteuning te bieden aan degenen binnen de organisatie die zich met data-analyse bezighouden.
En vergeet niet dat veel klanten behoefte hebben aan een partij die hen kan helpen hun gegevens veilig te houden en te zorgen dat ze voldoen aan regelgeving, zoals de AVG. Kortom, BI biedt veel mogelijkheden om waarde toe te voegen aan je klanten. Door hen te voorzien van krachtige tools om gegevens te analyseren en inzichten te genereren, help je hen om betere beslissingen te nemen en hun bedrijf te laten groeien.