Het Europees Parlement is het woensdag eens geworden over voorgestelde regels rond AI. De AI-wet moet ervoor zorgen dat kunstmatige intelligentie in Europa op een verantwoorde manier wordt gebruikt.
Een grote meerderheid van het Europees Parlement stemde voor de AI-wet. Zo wordt realtime gezichtsherkenning aan banden gelegd en moet duidelijk worden gemaakt wanneer iets met AI is gegenereerd. De overeenstemming in het Europees Parlement vormt de opmaat naar wetgeving die in de hele EU van kracht wordt. Het parlement en de lidstaten zullen de komende maanden met elkaar in discussie gaan over de wet, die in 2021 werd voorgesteld door de Europese Commissie.
“De Europese Unie is het eerste rechtsgebied ter wereld die duidelijke regels over het gebruik van AI opstelt”, aldus Eurocommissaris Margrethe Vestager. Zo is de lijst met risicovolle AI-systemen verder uitgebreid, met onder meer systemen die een risico vormen voor gezondheid, veiligheid, fundamentele rechten en de omgeving. Ook vallen er nu systemen onder die mensen kunnen beïnvloeden tijdens verkiezingen.
Risico’s in kaart brengen
Voordat AI-modellen worden gelanceerd, moeten de makers ervan mogelijke risico’s in kaart brengen. Deze modellen moeten daarna voortaan worden geregistreerd in een Europese database. Generatieve AI-systemen moeten transparant zijn in de wijze waarop content wordt gegenereerd en ze moeten maatregelen nemen tegen het maken van illegale content. Verder moeten ze auteursrechtelijke content die wordt gebruikt voor het trainen van AI-systemen nauwkeurig bijhouden.
Er zijn een paar gebieden die worden uitgezonderd van de strenge regels. Onderzoeksprojecten en open source componenten krijgen meer vrijheid. De wetgeving moedigt het gebruik van sandboxes voor het testen van AI aan.