De 18e maart is in 2018 uitgeroepen tot Global Recycling Day. De bedoeling van de organisatoren, het Bureau of International Recycling, is om de bewustwording over het belang van recycling en refurbishing te vergroten. Hoe staat het met het hergebruik van afgedankte IT-aparatuur, en dan met name in Nederland?
Het zal voor iedereen duidelijk zijn dat weggooien van elektrische apparaten een groot afvalprobleem creëert. Dat besef is gelukkig al enkele tientallen jaren ingeburgerd. Anders is dat met refurbishing, het geven van een tweede leven aan overtollige of verouderde apparatuur. Dat laatste gebeurt vooral met IT-elektronica.
Recycling
Nederland doet het goed als het gaat om het recyclen van elektronische apparatuur. Nederland is zelfs koploper in Europa. Bij ons wordt 78 procent van alle elektronische apparaten gerecycled. Dat gaat dus niet alleen over IT-apparatuur, maar ook over koelkasten, broodroosters en televisies. De meest recente cijfers zijn overigens over 2022. Uit de voorlopige cijfers blijkt dat dit in 2023 minimaal gelijk is gebleven en misschien zelfs licht gestegen. De verwachting is dat dit de komende jaren een stijgende lijn zal vertonen. Dankzij een groter bewustzijn bij consumenten en bedrijven, en stimuleringsmaatregelen van de overheid (in de vorm van subsidies én wetgeving).
Helaas is dit wereldwijd veel minder rooskleurig. Van de 61,3 miljoen ton elektronische apparatuur die wereldwijd wordt afgedankt wordt niet meer dan 17,5 procent ingezameld, verwerkt en op de juiste manier gerecycled.
Refurbishing
Recycling is al heel mooi, maar het wordt natuurlijk pas echt interessant als we zoveel mogelijk (IT-)apparatuur kunnen hergebruiken. De laatste jaren is er veel bereikt op het gebied van refurbishing, waarmee IT-apparatuur wordt opgeknapt, van updates wordt voorzien en opnieuw op de markt wordt gebracht. Ook hier zijn de meest recente cijfers over 2022.
- Er werden in Nederland 2 miljoen refurbished IT-apparaten verkocht. Een stijging van 15% ten opzichte van 2021.
- De markt voor refurbished IT-apparatuur was in 2022 € 300 miljoen waard. 10% meer dan in 2021.
- De meest populaire refurbished IT-apparaten zijn laptops, smartphones en tablets.
- Bedrijven zijn – niet verrassend – de grootste kopers van refurbished IT-apparatuur.
Interessant is dat refurbished apparatuur de levensduur met twee tot drie jaar verlengt, en de besparing ten opzichte van nieuwe apparatuur is al gauw 50 procent.
Uitdagingen
Bij het hergebruiken van IT-apparatuur zijn er wel wat zaken om bij stil te staan. Zo moeten (gevoelige) data veilig worden verwijderd. Bedrijven die apparatuur voor hergebruik geschikt maken letten daar meestal scherp op. Ze leveren aan het eind van het proces certificaten af aan de bedrijven die apparatuur voor refurbishing aanbieden. Daarmee kunnen die aantonen dat hun afgedankte computers en telefoons volgens de regels zijn gewist.
Niet alle apparatuur zal geschikt zijn om te hergebruiken. Sommige specificaties zijn gewoon niet toereikend om een tweede leven te garanderen. En opwaarderen kan een uitdaging zijn, wanneer onderdelen niet of nauwelijks nog beschikbaar zijn.
Consumenten interesseren
Bij bedrijven is refurbishing al goed doorgedrongen. Nu is er nog een wereld te winnen bij de consument. Daar is het bewustzijn dat je zulke apparatuur ook refurbished kunt aanschaffen nog niet echt gemeengoed. Daarbij is het belangrijk om duidelijk te maken dat refurbished niet hetzelfde is als ’tweedehands’. Het verschil zit hem natuurlijk in het nakijken, schoonmaken en eventueel opwaarderen van de apparatuur.