Vandaag, 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Op deze dag is er speciale aandacht voor de positie van vrouwen over de hele wereld. Zo stellen verschillende organisaties gendergelijkheid en de strijd tegen discriminatie aan de orde. Dat dit ook in de IT-sector noodzakelijk is, blijkt nog dagelijks in de praktijk.
Steeds meer vrouwen bereiken een hoge positie in organisaties. Toch is er nog sprake van flinke genderongelijkheid. Uit onderzoek van IBM komt bijvoorbeeld naar voren dat gendergelijkheid en leiderschap bij minder dan de helft van de bedrijven prioriteit is. Het goede nieuws is dat er een flinke vooruitgang is ten opzichte van 2021, toen nog maar bij 31 procent van de bedrijven prioriteit was. Ook positief is dat het optimisme over het bereiken van gendergelijkheid volgens dit onderzoek groeit. Respondenten verwachten dat het tien jaar of minder zal duren voordat ze gendergelijkheid in leiderschap zien binnen de sector waar ze werkzaam zijn. Ter vergelijking: vier jaar geleden dachten respondenten dat dit nog 54 jaar zou duren!
Ordina onderzocht de genderkloof van IT-verantwoordelijken bij de grootste bedrijven van Nederland. Daaruit blijkt dat bij slechts twee van de 25 AEX-bedrijven een vrouw eindverantwoordelijk is voor IT. Dat komt neer op acht procent, terwijl in Nederland 16 procent van de IT-werknemers vrouw is.
Diverse organisaties presteren beter
Genderongelijkheid in (de top van) IT-bedrijven is niet alleen onrechtvaardig, het kan ook zorgen voor een tekort aan talent. Bedrijven die vrouwen en mannen gelijk behandelen, kunnen putten uit in een grotere pool aan talent. Bovendien presteren organisaties met een diverse werkomgeving aantoonbaar beter dan minder diverse organisaties.
Stappenplan voor gendergelijkheid
Kortom, er is nog het nodige te doen om te zorgen dat meer vrouwen bij IT-bedrijven in leidinggevende posities terechtkomen. Dat kan op verschillende manieren.
- Bewustwording creëren. Bindu Upadhyay, Lead Service Designer bij Mendix en oprichter van GEM (Gender Equity at Mendix), zegt: “Een van de grootste uitdagingen als het gaat om ‘workplace equity’ is het gebrek aan bewustzijn over waarom we nog steeds een onderwerp als gendergelijkheid aan de orde moeten stellen. Vaak leven we in een bubbel en denken we bijvoorbeeld dat er geen discriminatie is.”
- Ondersteuning vanaf het begin. Lizette Willemse, CHRO van de Ordina Group, geeft aan dat het nodig is meer vrouwen te stimuleren om te kiezen voor een carrière in de IT en hen in hun ontwikkeling te ondersteunen.
- Kansen en beloning vergroten. Martine Niermans, directeur Nederland bij Zendesk, zegt: “Het is niet voldoende om het aantal vrouwen in ondervertegenwoordigde beroepen te vergroten, het is cruciaal om gelijkheid te creëren in termen van beloning, kansen op werk en verantwoordelijkheid, zodat we een cultuur van inclusiviteit kunnen opbouwen. Het vieren van de prestaties van vrouwen en het vergroten van de zichtbaarheid zijn daarbij essentieel.”
- Flexibele werkomstandigheden bieden. Veel vrouwen verlaten de IT-industrie vanwege de beperkte flexibiliteit in werkomstandigheden. Flexibelere werktijden en de mogelijkheid om thuis te werken zijn mogelijke oplossingen.
Initiatieven voor gendergelijkheid
Rond Internationale Vrouwendag én door het jaar heen organiseren IT-bedrijven tal van inspirerende initiatieven om gendergelijkheid te bevorderen. Zo biedt cyberbeveiligingsbedrijf Acronis met het #CyberWomen-programma onder meer trainingen om vrouwen te helpen hun carrièredoelen te bereiken. Sana Commerce lanceerde in 2022 het initiatief Women of Sana. “Binnen hetzelfde jaar startte deze groep een pilot Mentorship Program waarbij vrouwelijke collega’s mentee worden van een van onze wereldwijde MT-leden. Een geweldig initiatief met als doel het ondersteunen van gendergelijkheid en het vergroten van diversiteit op managementniveau binnen ons bedrijf”, vertelt Head of Global HR Michelle Huising. Gender Equity at Mendix (GEM) vraagt onder meer door meetings met Mendix-bestuurders, meetups met partijen als Women in Tech en virtuele events aandacht voor gelijkwaardigheid van verschillende genders binnen Mendix.